Monday, March 16, 2009

Soalan yg biasa di tanya kepada saya mengenai breastfeed~~

2..3 hari ni..saya selalu dpt sms/msg kat ym dr kawan2 saya yg baru jadi mommy...saya bukanla pakar dlm breastfeed..saya dulu pon rajin bertanya dr kawan (liza laa sapa lagi hihi)yang dah ade pengalaman dan byk surf2 dlm internet pasal bf ni....so kat sini saya nak share pengalaman saya yang tak seberapa ni on breastfeeding...sharing is caring kan kan kan?
Soalan-soalan yang biasa di tanya oleh kawan2 saya:

Soalan 1: Macammane nak tahu baby kita tu cukup susu atau tak??Anak saya menyusu sampai sejam pastu still tak mahu tido2...
Jawapan dari saya yang bukan pakar:Cuba tgk kencing anak tu...byk dan kerap tak??kalau byk dan kerap tu maknanye susu cukup...breast milk ni kan cepat hadam..sbb tu baby pon cepat lapar...dan normal utk baby menyusu dgn kerap dan lama...afif dulu masa dalam pantang..pernah 2 jam menyusu tak berhenti2 dan 5-6 kali tukar pampers satu hari sbb pampers die tak sampai 3 jam dah berat (byk kencing)...

Soalan 2: Kenapa bila saya pam..susu tak banyak pon??macammana nak buat susu banyak?
Jawapan dari saya yang bukan pakar: First tgk pam ape kite pakai....Pam PUREEN???teettt reject..kalau anda plan nak fully bf anak lebih dr 2 bln silalaa invest lebih skit kat pam.....kedua...sebelom pam sila minum air byk skit atau minum milo ke (it works for me)....ketiga...masa pam tu..sila buat feeling macam kite sedang menyusu anak..concentrate ok..kalau boleh elakkan berborak masa pam...sediakan gamba anak (kalau jauh dr anak) mase pam dan tenung gamba tu dalam2...wallpaper tu letak gamba anak kalau boleh..kalau tak boleh jugak...byk supplement yg boleh anda dapat kat kedai..contoh Pil Asi dan milkmaid tea...

Soalan 3: Macammane nak maintan susu bila dah kerja?
Jawapan dari saya yang bukan pakar:Jgn miss pam susu masa hari kerja...saya pam 4 kali sehari...pukul 7pg,pukul 11 pagi,pukul 3 ptg dan pukul 7mlm.....kalau anda miss satu hari..hehe tgklaa esoknyee susu tu merajuk takmo kuar...tak semeriah mcm selalu...

Soalan 4:Macammane nak make sure susu tu elok lepas pam kat ofis ?
Jawapan dari saya yang bukan pakar: make sure ofis anda ade peti ais dan sila beli cooler bag yer... especially kalau perjalanan dr rumah ke ofis tu jauh plak...susu yg beku akan cair..and once susu tu dah cair...jgn sesekali masuk balik dlm freezer utk bekukan balik (di panggil 'thaw milk')...Soalan 5:Berapa lama susu tu boleh tahan?
Jawapan dari saya yang bukan pakar:
Dalam freezer-susu boleh tahan more than 3 month
Dalam refrigerator-susu boleh tahan 24-48 jam
Suhu bilik-susu boleh tahan dr 2-4 jam
Dalam cooler bag- susu boleh tahan ke 12 jam...

so...pastikan anda label susu2 anda dgn tarikh dan masa yer...ikut 'first in,first out basis'...bile berlabel kita tahula susu mane yang lebih lama dan patut di pakai dulu...bila nak bagi baby,sila cairkan susu dgn warm water...bukan boiling water ok..nnt habisla protein dan zat2 tu musnah...dan jgn sesekali panaskan susu dalam microwave..

Soalan 6:Perlu ke makan byk2 sepanjang breastfeed anak ni?
Jawapan dari saya yang bukan pakar:pengalaman saya menunjukkn tak perlu melantak mase bf ni...mmglaa lapa skit..saya masa pantang makan plg byk pon 2 senduk nasi utk lunch n dinner...tp susu still maintan byk...yang penting mindset kita...dan minum air byk2..

Soalan 7:Ape yang kena beli utk fully breastfeed ni (especially for working mommy)?
Jawapan dari saya yang bukan pakar:Saya bg yang basic jela...bende2 yang saya pakai...
1.Pam (recommend medela,avent,spectra )..saya gune spectra 3.. dlm masa 5-10 minit dah penuh botol (5 oz)...
2.Botol utk simpan susu (tak boleh pakai botol susu biasa nnt botol tu crack)...kalau tak larat nak pakai botol..boleh pakai plastik khas utk milk storage tapi disposable la (murah dan banyak)...
3.Breast Pad....mesti ade kalau tak nnt meleleh2 susu time keje...basah baju sape nak jawab??
4.Cooler bag+ice pack...for travelling purpose
5.Kalau ade duit lebih beli laa food warmer..senang nak panaskan susu..kalau takdek...pakai warm water je...
6.nursing pillow...untuk keselesaan masa bf....

Spectra 3 +cooler bag+ice pack saya....

Untuk lebih info saya selalu surf momslittleone's reading room ..dalam tu ade byk guide yang berguna utk breastfeed ni..dari tak tahu boleh jadi pakar...so for mommies out there..rajin2laa membaca yer..

lagi satu..saya nak pesan awal2...breastfeed ni sebenarnye sgt mencabar..ape cabarannye??alaa byk la plak nak kena taip kang..yang penting kena byk sabar dan kuat semangat..so prepare mental dan fizikal okey!


p/s:liza..aku byk sgt sebut nama ko dalam blog aku ni..ade saham ke ni??hehehe

8 comments:

Elyn said...

chaiyok2........... adeh saya dh malas nk pum kat opis la!!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku memang malas nak pump2 ni..lepas abes pantang dah tak pump..nak kena pi kursus 2 minggu ni kenalah bawak pump..memang aku guna pureen jer pun..manual dan bateri..amik ko 2 sekaligus :D dan saya sungguh suka pakai yang manual..banyak jer susu..yang penting teknik kot :D

Farah said...

elyn:huhu ikutkan mmg malas jugak hehe....

Eliss:oppss no offense!hehe byk denga dr member2 yang pakai pam pureen ni tak puas hati...maybe teknik pam salah kot.

Hasliza said...

hahaha...glemer betul aku dlm blog ko ni..ada apa2 ker???hehehe...anyway,aku kagum sangat dgn ko yg still lagi kuat meneruskan breastfeed..chiok..chiok..aku yg fully husewife ni takder laa mencabar sangat compare dgn ko yg keja..suka tgk anak2 kita neneng dn membesar dgn sihat dgn susu kita..p/s: next week dah start cuti2 mesia yer..wah..seronoknya..:)

azzamoro said...

bagusla..pasni leh aku belajar dr ko laks..hehe

Farah said...

liza:yezzaaaa...aku tak sabar nak tunggu jumaat ni...cepatlaaaaaaa

azza:boleh2...takpeee kalau bukan rezeki airyll..maybe rezeki adik2 airyll kan kan

mama-qaisara said...

hai..true..utk fully bf ni mmg perlukan penuh kesabaran..kalau tak,memang...then kene thn dugaan...
huhu...

ct said...

sis, pakai spectra 3 eh? sy baru beli pam elektrik ni dgn nawaitu nak mudahkan pump bile kat rumah. tapi end up susu tu cm xmo keluar:( kenapa eh? adakah salah teknik? last2 pakai avent manual tu jugak

Awards ~~thank you!