Monday, July 20, 2009

Breastfeeding menyelamatkan poket anda~~

Pagi ini datang lewat ke opis.....tak larat sgt nak bukak mata pagi td..2 hari berturut2 kenduri kahwin sepupu di Klang..sabtu malam tido rumah mak dan sempatla lari kejap tgk Transformer di JJ bukit Tinggi (tu je pon plg dekat ngan umah mak)....dah minggu ke 3 di tayangkan pon panggung still full!! akhirnye kami dpt seat depan sekali..erk!sakit tengkuk makcik!takpola asal dpt tgk..


ok..pembukaan entri lari skit dari topik sebenar....pagi ni dtg opis terus bancuh air nescafe sbb sume tegur mata tak cukup tidur ...sambil2 minum nescafe dan makan roti di pantry..borak2 ngan officemate yang juga ade baby berusia 5 bln dan toddler berumur 3 thn...officemate saya mengeluh sbb die baru berbelanja di pasaraya semalam habis RM 1K.... huh?? 1K?? beli ape sampai 1K tu...takkan barang dapur rumah sampai 1K.....saya kalau belanja kat giant tu pon plg teruk habis RM300 ...

Rupenye2 yang mahal tu sbb die beli susu anak sampai beratus2 ringgit..
saya tanye detail lagi pasal ni dan buat kire2...

1 tin susu S26 900gm=anggaran RM 60

anak kakak yang baby tu minum 5 tin sebln=RM60*5=RM 300

anak kakak tu yg 3 thn pon kuat minum susu jenis yang sama dgn kuantiti yang sama=RM300

total sebln untuk susu anak2 die sahaja = RM600 inggit!!!

banyaknyeeeeeee!banyak bende lain boleh beli tu dgn duit 600 inggit tu!

opismate saya ni bukan taknak BF...die siap beli pam dah ari tu semua..saya rase mmg susu die sikitlaa..sbb die ckp dah minum milkmaid tea la pastu mintak doktor pil buat tambah susu pon semua tak jalan..susu die stop lepas 3 minggu bersalin..sian jugak..sbb die dah usaha tp susu still takde...

isk isk bile denga die bercerite tu rase bersyukur sgt sbb saya di kurniakan susu yang agak banyak dan cukup la untuk afif...duit susu afif atleast dah jimat dan dapatla saya guna untuk beli bende keperluan lain plak....

so mane2 ibu yang mmg susu ade dan banyak masa pantang..ha pam la siap2 ek..buat stok..sementara susu tu masih ade baik kite bagi anak minum dengan susu ibu....dahla dapat jimat banyak pastu lagi berkhasiat!

ye kalau orang nak ckp saya kedekut ke berkire ke ckplaa..sbb niat saya mase mula2 nak fully BF afif sbb saya takut kes2 susu beracun kat China tu terjadi kat Malaysia ni..atleast dengan breastfeed..risiko untuk kes2 macam tu dah takde...


24 comments:

yaya said...

adam dah setahun 7 bulan breast feed, terpikir cam nak berhentikan die Bf. Tapi bile baca entry u ni terus pikir 2 kali lagi....

Cikpid said...

huhuhuhuhu..untunglaa leh BF..

mmg kalo kire bajet susu tu..humang aii tersandar..ape kan daya..hehehehhe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku bf dan fm sekali sebab aku mls pam :( bad me..tapi aku memang x beli susu mahal (dumex jer) sebab aku pun minum dumex..hiksss..seratus jer sebulan bab susu..

isabelle said...

good entry, farah.
i agree with u.

afif & adam anak yg baik...sbb save duit mama diorg.hehehe.

jgn la ko berenti bf, yaya oiii...
nanti poket berlobang.hehehe

azzamoro said...

betul2.. sebab aku mmg dah terase..huhu.. tapi takde la sampai seribu..tu beli stok beberape bulan kah..or anak dia 2 hari setin susu? huhu

Hasliza said...

betul2..mmg jimat laa duit..kita bukan kedekut tapi nak bagi yg terbaik tuk anak kan...aku pun plan nak BF 2 tahun

Drama Mama said...

huh...setuju sangat, besides dapat nutrisi yang the best ngn susu ibu kan. sayangnya my boy got nipple confusion during the 3rd-4th month, seksa sangat nak force him to BF time tu. now dah stop and terpaksa FM..insyaAllah anak setersunya nak berusaha BF. chaiyok! :-p

Jiji said...

betul tu selamat duit poket. Anis se tin 400g tu pon.. sebulan belum tentu habis.

Bersyukur woh susu banyak ni.

Hanz said...

xder yg tak setuju tapi setuju belaka. Keep on Farah! Sama-samalah kita sampai anak 2tahun yer. My 1st dapat buat sampai 2tahun setengah fully bf. Alhamdulillah..2nd one ni kena stronger..

MeL said...

bf bole save duit tuk belanja susu. awat kwn u beli yg tin, mmg la mahal. yg kotak xmahal smpai rm60. rm42 je..mikanye expenses utk susu xsampai rm200 sebulan. tp klu simpan buat saving da byk tu :)

p!nkerton said...

huhuhu tak sangke lak sebanyak tu eh? kalo anak baru sorg mebbe tak terase sgt kot.. kalo dah 2, 3 4? sendirik mau kiraa laa huhu.. alhamdullillah sebbaik aa kite ada susu lagi kan farra? *rm300 boleh shopping baju cantek2 utk baby* oppss masuk SSPN ;p

iedaLUVsham said...

huhuh!! mmg betoi 2!! sep bajet! ;)

liwaniel said...

betul tu...susu ibu mmg yg terbaik...wanie berazam nak breastfeed second baby ni..harap2 wanie berjaya breastfeed nanti

Farah said...

yaya:sila pk berkali2 haha kalau susu ade lagi tak salah nak teruskan sampai 2 thn..


cikpid:takpela cikpid..maybe boleh praktikkan untuk anak ke 2,3 ,4..

elis:ha atleast jimatla skit kan separuh2..

isabelle:hahhaa semua anak baik..tp bf mmg menjimatkan!

azza:tu susu untuk anak die 2 org la..untuk sebulan.

liza:chaiyo liza!harap2 susu kite masih byk..

drama mama:yang penting usaha tu ..kadang2 kite tgk org tak BF ni bukan sbb depa taknak..tp masing2 ade masalah tersendiri..

jiji:yer elokla tu cuba berjimat sebaik mungkin..

Hanz:it's ok..susukan selagi mampu :D

Mel:die kate yg kotak dah abis!ekeke duit tu bukan buat saving tp buat sopping!

fatih:mmg sakit jugakla..tp akak tu susunye dah takde walaupon jenuh di pam pam...

ieda:sep sep sep tum tum tum!haahaha mmg sep bajet!

liwaniel:waahh bagus sudah tanam azam!takpe kalau perlukan bantuan jgnla segan2 bertanya :D

precious innocent said...

emma masa memula nak bf anak pun sbb kes nak save bajet.. time tu xde la tjebak dgn blog2 forum nie semua.. masa tu rendah diri (walaupun lonjong) dgn sekeliling.. ye la.. susukan anak dgn susu badan, org kan kata ala2 org village gitu (x sanggup nak sebut org kg)..

tp la nie rasa happy sgt sbb dpt save bajet.. huhu

-mama emma-

SOHO Mama said...

WOW dasatnya RM1K masa grocery shopping..? Kebanyakannya belanja susu baby..? I pun bersyukur jugak setakat ni Zuleyka masih nak BM & masih cukup supply. Alhamdulillah. Bukannya I tak beli FM langsung..Izzo yg 6 tahun tu masih minum FM..Armand pun..

2 minggu lepas, I pun tgk transformers kat "seat sakit tengkuk". For the first 15 minutes, berpinau biji mata..tapi lepas2 tu mata dah terbiasa so ok la..tapi harus tgk sekali lagi..seat belakang kali ni :D

senioritasara said...

oh yes...save byk sgt duit kan.harap2 bertahan lama bf kan baby...amin

Dayah said...

abaikan apa org kata..kedekut ke apa ka..bila diorg BF, baru tau leh save byk mana kan,..!!

Precious said...

Memang ... 1st baby, I breastfeed tp 2nd one, pakai susu tin. Terasa bezanya. Laju jer susu tu abih dan perlu dibeli lagik!

mancet said...

hurm seb baik aku gigih nk pump gak susu,klo kene beli huhuh matikla jugak,at least bli breastpump mhl skali jela,hurm sian gak kan dh ikhtiar tp tade susu ..huhu

Nurhayati said...

mmg byk duit pakai, tapi insyaAllah rezeki tu ada dimana2.. yang penting jangan mengeluh nanti rezeki ilang.

tapi, tak tgk transformers lagi huargghhhh

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

yerp..stuju bangett..mmg byk save bajet klu kite BF..dats y ibuEiymann mroyan sopeng wehh.. hehe..

Elyn said...

nyesal x buat stok masa lam pntg aritu.... tp x pe kite dh byk belajar dr kesilapan.... so next bb i'allah dh bule expert.

Farah said...

mama emma:save budget boleh dijadikan satu inspirasi untuk BF kan!

kak Millie:okla tu atleast dah jimat part zuleyka..waah bagus ank2 kak millie..sampai ke besar minum susu.

sara:yup!amiinn...

dayah:btui2!harap2 ianye boleh jd inspirasi untuk org lain BF..sape taknak jimat kan!

kak lili:aah saya pon pernah gak terbeli susu tin sekali dulu..mmg mahal (yg stdd bagus punye)

mancet:tula syukur kite ade susu..tp yg dah usaha tp takleh tu mmg kenala bg FM..kang kebulur plak budak tu..

yati:btui2!tak baik ngeluh..mcm kawan saya tu die ngeluh sbb susu die takde..sedey je kalau tgk saya pam susu..sbb semangat die nak susukan anak kuat!

ecar:hahaha aii tahu..beg coach berlambak reward dr pam susu yer!

elyn:yup!kalau bukan rezeki wafiq..mungkin rezeki adik2 die plak..kami ade untuk membantu :D

Awards ~~thank you!