Wednesday, June 24, 2009

Brown rice -One of the World's Healthiest Foods~~

Takde idea ari ni..tetiba teringatkan beras kat rumah yang dah nak abis..so malam ni kena lari pi Giant jap beli Brown rice...
pic source

Saya dah makan brown rice ni more than 6 months....ramai yang bertanya pada saya pasal brown rice ni..sedap ke tak??

Mula2 makan memang rase pelik sikit sbb kite makan beras putih tu rasenye manis kan..beras perang ni rasenye agak tawar...tp baunye wangi...

Benefit of brown rice berdasarkan pengalaman saya :

1. Kurang rase cepat lapar compare mkn nasik biasa..compare lunch kat opis-tapau nasik putih dgn lauk...mkn kol 1....kol 3 sy dah mengagau carik roti kat pantry.....lunch kat rumah dgn brown rice..sampai ke petang pon x lapa lagi....sbb brown rice contain more fibre...macam kite makan oat..

2. Berat badan maintain 51-53 kg...mungkin faktor breastfeeding jugak..tp menurut kajian mmg brown rice boleh membantu menurunkan berat badan sbb less sugar di dalamnye compare to white rice...ini saya belom workout lagi sbb mmg pemalas gile nak pegi gym sejak ada anak ni...

3.saya mmg takde penyakit kronik spt kencing manis ke atau darah tinggi so tak dapat nk bg testimonial utk ni..but here are some infos yg saya dpt dr incik google...

The health benefits of high fiber content foods are numerous, it reduces the possibility of heart diseases, helps avoid abrupt spikes in sugar levels, helps digestion and reduces constipation etc. Some medical tests have indicated that the health benefits of brown rice could include controlling high blood pressure. Besides high fiber content, brown rice also contains other nutrients like, B vitamins, manganese, selenium and iron. By eating brown rice, you will also get the health benefits that such nutrients give the human body.

Jadi pendapat saya...kalau ade yg nak berdiet untuk kuruskan badan....cubala ubah menu diet anda dulu dgn start makan brown rice and kalau boleh masak guna olive oil...

saya kadang2 kesian tgk rakan2 tak makan....atau sanggup beli ubat kurus yg beratus2 rather than try jaga diet menu makan...ade juga rakan2 yg mmg penyakit dah kronik tp still melantak mcm org sihat..bila dah terlantar baru nak mengeluh...ha jgn jadi begitu tau...nyesal tk sudah nnt..

yes i know mmg susah utk tukar lagi2 kalau satu famili dah biasa makan beras putih.....tp try explain to them the benefit sbb saya juga mula2 mcm tu 25 thn makan nasik putih...and husband saya sejak awal kawin lagi dah ajak makn brown rice tp saya bagi alasan mahal laaa...tak sedap la...siap ckp lagi ape berlagak nak makan brown rice..makan nasik biasa sudah...tp bile saya surf benefit brown rice ni n semangat nak kuruskan badan selepas bersalin mmg betul ape yg husband saya katakan tu....see tak baik ingkar kate suami hahaha..*pok kepala sendiri*

Untuk masak brown rice plak....lebihkan sedikit air dr beras biasa....sbb tekstur brown rice ni lebih kasar n keras dr beras biasa..

Ok selamat mencuba pada yang nak mencuba supaya sama2 kite dapat hidup dgn lebih sihat!

18 comments:

Elyn said...

hmmm teringin la nk rase brown rice ni..... kalo duk sendiri bule la kot farah mkn beras ni. ni duk ramai2 ad eplak mkn ati kite nk diet mkn beras ni hahahah

MeL said...

aritu cari kt kedai cina xde plak. hmm ti gi tesco ke giant nk cuba gk laa..sesuai tuk i hehe..

Cikpid said...

hehehhe..nnti nk try laa..time kasih sbb kongsi info yg berguna cam ni?so Afif pon mkn brown rice gaklaa yer?ape kata episod akan dtg..buat entry psl resipi makanan baby..
(cewah..episod akan dtg katanye..)

p!nkerton said...

wah kena try ni! (dengan harapan jadi selimmm macam kamu)
any recommended brand? brown rice cap apa?

azzamoro said...

aku dah start. dah lebihkan air. boleh aa makan pas nih hari2..hehe

mama idzareef said...

selalu brown rice ni masak utk makan anak je.. tak pernah plak makan sdri.. byk benefit kan.. nnti pelan2 nk tukar la utk seisi family..

mrsharis said...

nti nk suggest kt hubby,nk try gak la rown rice ni.. :)

mancet said...

aku ni pemalas masak-mcm mane nk cari brown rice kt kedai mkn? hakhakhakk ado kah? tkpon aku pegi kedai bawak nasik je kan,bagus jugak tuu, bole suruh goreng nasik-eh bole ke masak nasi goreng?

:: m.u.n.i.r.a :: said...

harus ku suruh incik somi pegi beli skang nih! :)
thanks for sharing dis info...sooooo goood lar!

Fid said...

kalau jpns brown rice lagik sodap! i loike!

SOHO Mama said...

I setuju sgt dgn cerita u yg kesian tgk kwn2 yg ikat2 perut (errmm dulu I pernah lah mcm ni..!) & beli ubat kurus (not me). Memang kena jaga apa yg kita makan, and exercise of course (ni yg kdg2 ngelat ni).
Dulu I pernah cerita kan, yg I makan jugak brown rice..tapi fed up sebab my husband taknak so leceh nya masak sikit2 utk sorang makan :P
Byk dah jual kat hypermarket etc so senang nak cari sebenarnya.

Yan said...

tak penah terpk lak nak makan brown rice..
adekah harganye lebey mahal dr beras bese?
owhh nasi putih kite tu manis ke sebenarnye??
yan tak rase cam manis pun hehehe

mummYaeesh said...

weols da try brown rice ni!beli sekampit pastu masak sekali jek pastu terus tak guna..ada lagi kat dapur tu tak berusik!hiks!agak pelik la rasanye..mayb masa tu weols masak kurang air so kering jek..keras gak!woohoo

Anasfadilah said...

bagus ye makan brown rice ni.. :)

Superstar said...

gotta agree with u. brown rice tu bagus walaupun rasa dia tak best. bila dah nampak nampak mcm nasi dangang terengganu kan? and yes dia buat kite cepat kenyang n tahan lapar lama sket. elok mkn time posa sbb perut tak la berkeroncong sgt.. :p

Farah said...

elyn:hiksss..aah susah jugak tu...

mel:kat giant ngan tesco sure ade!

cikpid:same2..ekeke ade request plak yer..

fatih!try jgn tak try!

azza:ha bagus2..sudah pandai masak skang!

mama eve:waah mesti eve lebih sihat camni..

liya:aah boleh mulakan dgn kluarga sendiri dulu :D

mancet:bab malas masak tu aku no komen hehehe..tak pernah lg jumpe kedai makan serve brown rice :d

munira:cubalah!boleh try peket kecik dulu :D

kak fid:ha ye ke?mane mau carik itu beras?

kak millie:btul btul..aah kalao makan sorg2 mmg tabbes..

yan:mahal sikit tp berbaloi!

mummyaessh:ekekek sian kat beras tu ..nanges nnt!

dila:bagus!bagus!byk khasiat..

kak suri:hehe kalau saya nampak macam nasik dah basi hehe

mamawafiy said...

mmg best brown rice ni...tapi harga mahal skit..kitorg guna Somaly...

~shafini said...

bagusnya makan brown rice! aku masak kat raisya jek..sendrik malas makan hahaha..

Awards ~~thank you!