Tuesday, August 18, 2009

How to take care of your lingerie

Biasala orang perempuan kan...lingerie ni adalah bende wajib dalam wardrobe kita....yang mahal ade yang murah ade hehe ikut pada taste masing2..mcm saya most of my lingerie and nightgowns was bought by my husband..and boleh tahan jugakla mahalnya ..saya pelik btul orang lelaki ni..habis beratus2 kat lingerie die tak kisah pon..cuba kita mintak bende lain uishh susah nak dpt hahaha..

so disebabkan bende2 tu semua adalah present dari husband..jadi saya sgtla sayang ... yela husband bagi batu ade tulisan 'i love u' kat kite pon kite simpan btul2 kan hahaha..

so di sini saya nak share sedikit tips on how to take care of your lingerie...actually tips ni pon saya baru je praktik kan sbb sebelom ni saya belasah guna washing machine..end up ade lingerie yg rosak huhu..


1. Asing kan lingerie dengan baju-baju lain yang anda nak masuk dalam washing machine..asing kan jugak yang kaler putih dan berwarna..takut kang ade yg turun kaler..

2. Rendamkan lingerie tadi dalam besen yang berisi air sejuk (alaa air paip biasa je)..

3. Cuci lingerie menggunakan sabun mandi / shampoo / sedikit sabun basuh dan cuci dengan tangan..takyah pakai berus pon takpe kang renda2 tu tercabut plak.

4. Bilas sampai bersih dan sidai ...jangan guna dryer..the heat from the dryer tu boleh merosakkan getah2 yang ade..

5. Kalau malas sangat nak buat semua bende di atas ni...boleh beli lingerie bag/pillowcase dan masukkan dlm washing machine tapi hasilnya still tak sama kalau kita cuci dengan tangan sendiri..




17 comments:

yaya said...

yaya memang basuh pakaian dalam pakai tangan, rendam dulu pastu basuh pakai tangan dan sidai, tak pernah pakai mesin sebab sayang dan takut rosak, kekadang pakai dalam lagi mahal dari yg pakaian luar...

senioritasara said...

ehehehe...thanks for sharing.i mmg letak dlm pillowcase b4 masukkan dlm washing machine...tp kdg2 malas tu..hehehe xde pon.mmg cepat rosak klo xbuat mcm tu.tapi nak basuh pakai tangan,,,,alamak.mcm malas pulak.hehehe.btw, afif...cepatnye besar.leh duduk da...tomel sgt

Lady of Leisure said...

wow.. thanks for sharing those tips..
:)

hot mama said...

hehe..dedulu mase pakai underwired bra mmg handwash tp bile pakai nursing bra ni maleh nk handwash...masuk dalam lingerie bag jer..hmm...rindu nk pakai lingerie yg seksi2.. tp bile syira nk nenen, aduhai susahnye nk bukak..end up bukak terus hook kt blkg jer..

Elyn said...

farah pasni u buat entry lingerie pakai basah di rumah ngan outing nyer plak..... hehehe

owh i pun lingerie x pernah sumbat mesin sebab sayang wooo hubby beli kan mahai kang tercabut plak renda2 hihih

liana said...

alahai bestnya hubby belikan lingerie...saya xder pun...huhuhu.mungkin coz saiz dia susah nak cari kot.hehhehe

azzamoro said...

farah kan best if ade tips2 siap gambar skali.. akekeke

Drama Mama said...

haha sila letak gambar lingerie seksi skali kwang kwang kwang..

good tips. i lagi selesa pakai cotton nightie and husband pun suka, so basuh mesin ja but letak in the bag lah.haha. and guna delicate function so takla rosak.

but 2-3 yang renda2 tu kena la handwash kan. malas tul hehe

MeL said...

i salu buat yg no.5 tu hehe..malas nk cuci guna tgn ni hihi..

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i selalu rendam dlm softener & sidai dlm bilir air..no direct sunlight. kalau musim sejuk ni, masuk dryer, but guna angin sejuk aje. also guna hair dryer yg angin sejuk jugak works.

mmg la jaga beria, beli mahal2 tu..walaupun takde org lain nampak, tp i tetap nak nampak cantik kan?

Lady of Leisure said...

kalau malas nak basuh tangan masuk lam mesin tapi kene pakai laundry bag lah kan, kalau tak habis longgar hehehe.,..

ummuabdullahsyaakir said...

Terima kasih share tips ni..mmg sayang klu yg mahal2 tu blh rosk renda2 n kain nya..

Tapi yg saya punya yg biasa jadi klu masuk msin pun tak rsa syg..hehe

Dayah said...

utk yg murah2 mmg dayah hentam masuk WM tapi mmg asingkan dari baju2 lain. tapi yg mahal, sayang pulak..usaha jugak la handwash...

thx for the tips..

isabelle said...

mesti farah x berani letak gmbr sekali kan? hehehe.

p-na mama oja said...

p'na pun basuh pakai tangan jer.. syg masuk mesin rosak ooo...

ada gak klu time hubby tolong basuh baju, dia bedal skali masuk..huhhuu sodehh iii..

iEfa said...

saye pon mmg praktis basuh all lingarie or underware gune tgn...totally bra yg berwire2 or span2...basuh gune sabun mandi mase nk mandi tuh ( kt toilet ader shower form n sabun...sabun tuk basuh2..hihihih)...bilas n terus hanging...tk ske pakai bra yg dh lari structure nyer...ihihihhi

Farah said...

yaya:btul laa..yg dalam lg mahal dr luar hahaha..

sara:itulaa i plak baru tau cara2 ni haha..saje share :D

lady:ur welcome.

mama mia:haaa btul2! kita pon rase confident! waah u lagi bagus siap letak softener bagai...

am:hahaha sama la kite..pakai nursing bra campak dlm washing machine je..

elyn:hahaha entry censored tu..entry ni pon cam ragu2 je nak publish..

liana:ha?awak pakai saiz ape?maybe die tak tahu saiz awak kot hehe

azza:hahaha itu sudah lebey nnt blog kena banned!

baizurah:hahha kang letak kang terkejut plak!

haah yg berenda2 ni yg kena jaga lebih skit..

Mel:i pon baru nak praktikkan hahhaha

UAS:saya punye yg biasa2 pon masuk mesin je hahaha ni baru nak praktikkan masuk dlm sarung bantal pastu masuk mesin.

dayah:btul2..sayang kan..

isabelle:hahaha letakkan ade plak terbeliak bijik mata..

iefa:hehe dulu time rajin saya buat la..kena jadi rajin mcm iefa jugak ni :D

Awards ~~thank you!