Friday, February 5, 2010

Fitness tips from Mr Daddy:Exercise mengecilkan peha/kaki

Hola!!


haa minggu ni saya cube jawab a few soalan sekaligus memandang ade soalan yang hampir sama ..soalan minggu ni tertumpu kepada cara2 bagaiman nak kuruskan peha dan kaki..


Soalan 1:from Hanz


Camner nak kuruskan kaki?

Ht : 160cm
Wt : errr...agak2 60kg plus..tak sure-lah, lama dah tak timbang..

* Seumur hidup tak pernah amik apa2 slimming supplement or on any specific slimming diet kay, coz i dun believe on that...skarang ni pun BF, walau banyak produk kata BF-Friendly, susah nak percayalah...sorry...

* Currently at least 3x exercise (stretching) + SmartShoppe Strider + sauna + daily morning applying slimming cream + naik turun tangga 4 tingkat....



Soalan 2 : from Mama Aqish

nak kuruskan peha...ada tips tak???


Actually jawapan kat bawah ni khas untuk Hanz..but then husband saya kata,untuk sesiapa yang nak kuruskan badan juga boleh menggunakan cara yang sama..



Dear Hanz,


For thinner and sexier legs I have given what kind of exercise you can do on my last post (refer to tips memantapkan punggung). You can always add it on with your current exercise. However for your case if your height is 160cm and your weight is 60 then I need to know more specific details on how much fat on the legs or does your legs develop more then other part of your body but actually having quality muscle. If your body weight is 68kg then its totally different game. Since I didn’t have these info then I’ll go general ya.


1. Cardio: your strider and 4 level of staircase is good enough. The question is for how long did you do. You must do non stop for at least 20 minutes and try go 40 if possible. You can go fast or slow but you need it to be non stop to make sure your heart rate is at least 60% of your maximum heart rate to burn the fat inside your body.

Maximum heart rate: 220-age

Ex: if you are 20 then you max heart rate will be 200, and 60% will be 120 beat per minute.


2. Weight Training and food: you can check on my previous entry on how to trim your legs and buttock with a small twist. Instead of doing it base on repetitions, you set for 1 minute for every exercise. Ex: squat for 1 minutes, do it three times. You can always reduce to say 30seconds if 1 minutes is too much for you. Same goes to other exercise. Key point keep it intense and don’t rest for too long.


Hope these tips will help you. Health and happiness is like music and melody. It must sync and then your life will be brighter then the sun.


Thank you.

Regards,

Muhamad Asri


Ok,untuk menguruskan peha dan kaki..anda juga boleh menggunakan tips2 yang pernah di kluarkan sebelom ni contohnye workout seperti lunges dan squat yang terbukti memang sangat2 berkesan!

sebab saya dulu pon mempunyai bentuk badan seperti botol..(badan atas kecik dan peha besar)...hasil dari squat dan lunges yang kerap menjadikan bentuk badan saya seimbang seperti sekarang so takdela susah nak carik seluar kan..dulu mase bentuk badan macam botol nak carik seluar yang sesuai memang susah sebab tang peha je takleh masuk..pastu bile try seluar yang peha besar lak..tang pinggang longgar sangat..ha kan dah masalah tu.

So..marilah kite bersenam bersama2 untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal!

11 comments:

Hanz said...

Thank you En Asri! Thank you Farah dearie!

Last weight check is 65kg...rasanyer turun lagi (ngeee....)

Jadi me boleh maintain apa yg me buatlah cuma increase duration (fuh 40 minit..., naik tangga pun cam nak pengsan!ekekeke)

Kena tambah lunges & squat tu..pastu kena alternate..waahhh..bukan senang nak kaki cantik ni..ish, mesti kuat semangat! fuh, fuh... :D

Mad About Everthing said...

Farah say thks to yr hubby, at least skrg nie i dah tau cam ne nak kecilkan peha tuh, so far my exercise naik tangga sampai 9 tingkat time balik keje je. Lelain exercise tak delah except hsekeeping je.

mummy_adam said...

yeay.. mari kita exercise sama2 :)

Elyn said...

tq..... i kene folo ni!!

Lady of Leisure said...

seriusly i need to do this exercise...
i badan botol gak huhu

MeL MikaiL said...

bagus tips2 ni :)

Yan said...

nampaknye lepas bersalin sok leh apply seme nih.. pasal bentuk badan mmg cam botolpun hahahaha

Nur Adawiyah said...

i mmg nak kuruskn peha ni. tak larat :D haha

Iryani Noor said...

Salam perkenalan farah =p..

i loike dis entry...
btw i baru lepas pantang, so boleh ke buat exercise squat smer tu?? and bile ye i boleh jogging semula
tq

blog-tips-kurus said...

sayelah 'org botol cum buah pear' itu. huhu!
misi kecikkan kaki masih gagal. komeng aaaa... :(
*ai dah follow ke blog ni?!

Miko HOney said...

Hye...Sy Lin,sy POwn da prob. Peha besar Jgak..huhu..Sblom nih ok la ckit COz i slalu wat aktvti outdoor..skg,DOk Umah jerr..actually i tgah Prgnant da 6bln da..i rasa peha i da bsar laa..mcm tnsion jee..ader cdangan x? mngkin pas nih i bley try...TQ!

Awards ~~thank you!