Thursday, April 30, 2009

Growth Spurt??

Adakah afif sdg mengalami ape yg biasa kita dengar 'growth spurt'atau org melayu ckp perkembangan mendadak...

tanda-tanda macam ade seperti:

1. Minum selang sejam....dan byk plak tu....tgh malam sudah kerap bgn utk minum...nasib baik bf jd tak perlu bgn buat susu..hanya sua kan nenen kat mulut afif dan saya sambung tido balik....

2. Restless dan sgt aktif.....semalam dah boleh guling2 sendiri...biarkan die atas tilam kat lantai tapi sudah berguling hingga keluar dr kawasan jajahan (ke lantai la tu)...

3.Penghasilan susu saya juga agak byk...nak kate makan byk tak juge....semalam berjaya mengepam hampir 10 0z dlm satu sesi.....susu mencurah2....nasib baik bawak botol lebih....

4. Agak cranky bila nak tidor...isk nak kena ade sebelah die plak dah...bila mama die nak blah je...die jaga plak..isk..tak pepasal pukul 9 saya dah tertido sekali....bukan boleh landing2 atas katil ni...nasib baik daddy kejutkan suruh semayang isya'....

p/s: afif sudah hampir 5 bln...perlukah saya start bg solid food?? bbsitter ade try suapkan nasi bubur kosong yg di blend halus kat afif semalam (sbb budak lain yg die jaga semua dah start makan )...die kate afif dah pandai makan...

11 comments:

Jiji said...

BEST NYA ORANG BANYAK SUSU NI!!!!!!!@!~

PETUA PETUA PLEASE!!!@!~

Elyn said...

farah, dulu saya start bg wafiq mkn bile die dh 5mnth plus... itu pun lps Dr suh.... gegegege

better u bg lps 5 mnth plus la kot!!

mummy_adam said...

i plak bg adam.. genap2 6 mths.. coz dr advise mcmtu.. baby yg b'feed xperlukan solid food up to 6mths.. dr lah yg ckp.. i pun ikut jer lah.. :)

Hasliza said...

farah...kalau afif takder tunjuk keinginan tuk makan tak payahlaa start solid lagi..aku ada tanya paed masa wafiy 5 mth aritu..doc kata kalau dia still lagi kenyang dgn neneng ko..kiranya cukup lagi tu...kalau dia dah tgk2 ko makan n mulut dia ala2 mengunyah imitate ko makan n dia selalu jer mcm tak cukup ngan neneng cam lapar jer..itu kena start solid laaa..just based on my experience..do ask the expert..anyway,iyer itulh dinamakan growth sprout..:)

mylongjourney said...

farah..aku bg nestum yg cair gler campor ngan susu..sbb die duk mntk susu every one hour..huehuehue..anak aku dah le DEBAB.. risau nih..tp skrg die dah start aktif goleng sane sini..meniarap n pandai wat masuk ibu jari kaki dlm mulut!! xder la tdo bgn makan jek kijenye so berat maintain la kan..actually 4-6 mths dh ble bg solid tp depends to parent and perkembangan baby:)

mylongjourney said...

liza: tula..baby Awal ni kan, kalu tgk kami makan..eskrem ke..nasi ke..kalu kropok2 tu lagila..huhu..mulut die mengunyah2 siap meleleh air liur..huhu..

MeL said...

paed kata klu da salu bgn mlm nak susu maknenyer bb lapar. da kn start bg solid. tp advisable 5mnths+ br bg..

Farah said...

jiji:takde petua beb...cuma pam ikut jadual je...tak ambik lg apape makanan sampingan utk bykkan susu...

elyn:oo wafiq tak sampai 6 bln dah makan ek...ok ok..

mummy adam:oh sungguhla bagus..ikut jadual btul...hehe mcm tak saba plak nak nengok afif makan..

liza:tima kasih kerana mengesahkan itu ialah growth spurt...hmm air liur afif menitik2 bile tgk kitorg makan...buat mase ni susu mmg byk..

anem:thanks for the info...aku try tgk afif seminggu ni cemane...kalau high demand kat susu ni tak stop maybe akan start bg makan..atau tunggu afif 5 bln..

Mel:huhu cenggitu ek...mmg afif asik jaga malam jela skang...ok kena tunggu 5 bln la ni..majoriti ckp 5 bln ke atas..

semut-terbersin said...

pergh banyaknye susu ko! haa nanti aku mo tuntut ilmu ngan ko nih!

semut-terbersin said...

haa solan lucah sket kat sini, bleh ke? hihihi...ayah afif ada membantu keh dalam proses menghasilkan susu banyak? erk..jgn marah farah..keh keh..

Farah said...

ila:jap jap nak gelak besar dgn soklan ko tu hahahahahahaa.....

ok dah habis gelak...nnt ade masalah mase breastfeeding baby msg la aku..insyaAllah boleh membantu sekdar termampu..tp takleh aa tolong perahkan hahaha..

Awards ~~thank you!