Wednesday, September 30, 2009

Tips mencerahkan ketiak yang hitam..

dah lamanye saya tak bagi tips...hehe sebenarnye takde idea nak bagi tips ape..kadang2 ade idea tapi malas nak taip hahaha...

dulu mase saya pregnant..semua pelipat saya termasukla ketiak menjadi hitam...saya rase semua org pon pernah alami kan..ke saya sorg je?? saya tanye mak ngan makcik2 saya..semua kata normal la tu..nnt pas beranak hilang la...tapi saya tak puas hati sebab takmolaaa....tak ceksi la ai mcm tu..angkat2 tangan je tgk ketiak hitam hahaha....potong stim btul!

so mase pregnant dulu rajin la surf2 ni cari petua2 macammane nak hilangkan hitam tu..

ni antara petua2 yang saya jumpa...

1. Ambil kapur sirih dan perahan limau nipis. Campurkan kedua-dua bahan ini dan sapukan ke bahagian ketiak yang hitam itu setelah selesai mandi .Lakukan tiga kali seminggu. Insya-Allah masalah ketiak hitam anda akan hilang dalam tempoh tiga minggu.
---->saya buat dah mase dalam pantang....sakit tau letak limau nipis tu tak ketiak rasa mcm mencucuk2 tajam!...tp sebab nak hilangkan hitam tu punye pasall ....letakla jugak...tapi tak jadi pon!!!

2. Sapu dan gosok2 lulur berulang2 kali di bahagian pelipat yang hitam.

---->ni pon saya buat ..berjam -jam terperuk dalam bilik air..sental abis...pastu upah tukang urut yang buat service lulur jugak untuk lulur seluruh badan saya sebanyak 3 kali....hasilnya pelipat2 lain selain ketiak nampakla cerah sikit....tapi yang ketiak cam takde perubahan pon!

3.Pakai deodorant yang mengandungi agen pemutih.

----> huh habis semua brand dah saya cuba..yang mahal..yang murah pon tak jadi jugak!


saya hampir berputus asa sebab dah usaha buat semua cara tapi tak menjadi untuk mencerahkan ketiak saya....

akhirnyee pada satu hari selepas habis pantang....saya pon memberanikan diri untuk guna wax instead of cukur armpit saya ni hahaha....berulang2 kali jugakla saya buat ...DIY je...tak buat kat kedai pon....walla! ketiak ku kembali cerah you!!!

huh tipula semua petua2 tu...kena wax jugak baru ketiak jadi cerah k! barula tak segan2 untuk angkat tangan depan suami hahaha

Maafkan saya kalau ade yang kurang selesa dengan entri saya ni...tapi ini ialah pengakuan tulus ikhlas dari saya yang tak suka ketiak hitam hahaha..


28 comments:

Nur said...

err..wax x sakit ke you?

atulhani said...

pernah dengar semua petua tu tapi tak pernah cuba.. hahaha, nasib baik u dah buat and bagitahu hasilnya.. so guna wax apa? ada suggestion?

Lady of Leisure said...

adoi dengar pun sakit.. dulu wax kaki pun jerit2 gak.. skrg malas nak wah lady pakai epilator jer hehehe...

isabelle said...

hahaha...
lawak pun ada.but that's the truth kan? good entry.

cap apa wax yg u guna tu?

Hanz said...

me pun pernah dengar petua2 tu tapi x pernah buat, wait..lulur buat jugak ler dah alang2 lulur satu badan..tapi wax..err..kat betis buat ler tapi kat ketiak, hemmm tak sakit ker?

teringat iklan deodorant pompuan yang malu2 kucing nak angkat ketiak tu. Ha!Ha!

mrsharis said...

Lagi satu..guna la sabun EUMORA..heheh.
pomot jgn tk pomot :D

liana said...

hah..betul ke farah..?just guna wax je ker?bleh cuba nih..

aryanie fairuz said...

sakitnyer.. bleh berjaya yer guna wax!!.. tp xtau la mampu x nk try.. sbb mesti xtahan sakit..

lin said...

klu cukur mmg jadi itam..sya tak cukur..tapi sya cabut..hehe..hasilnye ketiakku tak penah hitam.hehe..wax tak penah try..
tapi hitam kt leher tu mmg normal time pregnant..org kata perubahan hormon..pas besalin mmg automatik back to normal..yg tak back to normal perut ku juaaa...huhuhu..
cube bagi tips cmne nk ilangkan buncit ni farah.hahaha

Farah said...

nur:sakit jugak hahah tp i sanggup!

atul:aku guna veet je laaaa...kalau untuk ketiak ni..potong kecik2 ikut sesuai la..

lady:hehe pakai epilator pon sonang!

isabelle:ai pakai veet je u!

hanz:cakit jugak..kaki pon i wax

liya:sila2..oo ingatkan sabun tu utk muka je..

liana:haah boleh..tp kena tahan sakit skitla kalau nak buat sendiri..kalau buat kat kedai maybe tak sakit sgt..

yanie:mmg sakit..tp pain is beauty hahaha..lama2 dah lali dah ngan sakit tu

lin:aah..adik saya pon cabut satu2..makcik tak rajin la..hehe perut buncit? nnt saya bg tips k!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku bukan setakat ketiak jer hitam masa peknen, celah2 peha, leher..geli nengoknya..tapi lepas beranak jer, terus luruh semua hitam2 tu, dulu ketiak tak putih gak b4 peknen tapi lepas tu putih balik..hahahaha tu agaknya orang panggil beranak= bersalin...hikss

MeL said...

ya betul! klu xnak ketiak itam, wax aje..i pn xsuka cukur. salu i buat eyebrow threading sekali wax armpit. sekali zass je ilang sume bulu hihi!

honeylanz said...

hmm gud info. thanks for sharing ;)

fizamior said...

oyt ko gune wax brand hape?hihi...

Drama Mama said...

erkkk sakitnya! kalau i tak boleh la wax2 ni tak tahan. alhamdulillah walaupun cukur tapi takla pulak hitam ketiakku huhuhu? pasai i pakai whitening deodorant kot?

eeee nak jugak tips menghilangkan perut buncit!

AyuArjuna BiGoshh said...

hahah...kelakar..tapi boleh try ni nih

Elyn said...

hoh kuar pun tips ni... haah la farah sejak preg tiak pun itam.... slalu mmg cukur so u dh bg tips kene wax blk ni nk pi beli la!! btw time kasih tips ni...

Intan said...

Adui mcm sakit je bunyi nye...seriau rasa nak wat wax nie...ekeke.

Intan pon masa time peknen itam-itam gak kat bahagian pelipat semua nie. Alhamdulillah kesan2 itam tu semua hilang dengan sendiri nya...fuhhh lega tul.

m0mmyofTRIPLETSplusONE said...

my dad dr dulu bgau jadi cukur bulu ketiak...ni my dad yer punye tips, die suruh i cabut gune tweezer tu...so mmg lah kan lenguh tangan nk kena angkat tangan pastu lagi sebelah tangan cabut bulu ketiak one by one. tengkuk pun lenguh nk menjenguk ketiak tuk cabut satu satu
die slalu dok ckp jgn shave bulu ketiak kang ketiak hitam

Queen of Pirus said...

salam..bloghopping dr blog the climb.cara ni mmg berkesan..I dpt tau ni pun, sebab bila pegi salun utk wax my underarm. & bulu2 tu pun akan jadi halus nanti kan. bila kita tak cukur & cabut ngan gunakan kaedah waxing.

mamamia said...

oo..patutlaa skang nie ktiak sy mjdi gelap..mgkin sbb preg kot...dlu b4 preg, wp dcukur, xpnh pn ktiak nie hitam...hrp2 laa ps bsalin nie, ktiak kmbli putih..klu xputih gak..tpksalaa gna petua2 kt ats nie..neway..tq bbyk sbb sdi kngsikn petua nie.. =))

Anonymous said...

wax jenama ap farah?lw g kdai nk ckp cmne?

abby said...

sy pn ad mslh y sme,,wax pe ek?

qu'EE'n of de belog said...

berapa lama ambil masa guna wax untuk cerahkan balik ketiak?

fashionhouse90 said...

salam..
mcm mana awak wax sendiri ye??
sbb saya guna wax..tp xtercabut pun bulu tu..hehe..tips skit..=)

Farah said...

saya guna wax veet tu biasanye.

saya potong 4 bahagian (kalau guna veet yer) so wax berperingkat la sebab kawasan ketiak tu pon x rata.

wan norulkhamisa said...

farah, boleh tak ajar satu2 mcmane wax tu..sy bace banyak kali tak phmla..if tak keberatan send emel to me lisa_rofdan@yahoo.com...tq ye..

hilangkan bau ketiak said...

malu le kalo ong pompuan ketiak itam..heehhee

Awards ~~thank you!