Sunday, March 15, 2009

Sunday~~

Semalam tgk dlm peti ais...stok ikan,ayam ngan sayur dah nak abis...so hari ni pagi2 lagi dah kejutkan daddy ajak pegi beli barang2 dapur kat pasar besar taman tun....afif pon diangkut sekali....selalunyee saya pegi sorg2 beli kat situ mase lunch (opis dgn pasar tu beberapa langkah je)..tp stok mmg dah abis sgt...kang tak berasap plak dapur saya ari ni...Jiran2 ade yg tanye..apesal pegi pasar jauh sgt..yela saya duduk kota damansara...pasar kat taman tun...so kat bawah ni antara alasan kukuh yg saya bagi kat diorg hehe..

1.pasar basah kat sana bersih....tak caya ??pi laa jenguk sendiri...mmg bersih tak mcm pasar basah tmpt lain..

2.kat sana ayam boleh pilih2...nak peha je ke...nak wing je ke..pastu boleh mintak tukang jual bersihkan sampai buang kulit...so balik tinggal basuh skit2 then masuk dlm peti...kat giant sebelah umah ni mane dpt servis camtu..

3.ikan pon sama...tokey ikan tu siang ikan sampai buang segala isi perut...so menyenangkan keje saya yg pemalas ni..

4.saya suke beli sayur kat sana...especially...bawang putih ngan bawang merah...saya mmg takde mase nak kupas2 ni...boleh di katakan saya masak hari2 (dinner) so..nak cepat sbb nak kejar dinner sblm kol 8....beli bawang yg dah siap dikupas...lepas tu blender siap2 masuk dlm peti ais buat stok dlm seminggu....ikan ngan ayam pon sama...semua akan di bersihkan siap2 so bile nak masak saya tinggal campak2 je dlm kuali hehe...

5.lastly..saya suka beli brg kat sana sbb semua ada..nak perencah ape?nak carik ulam2?semua jenis ulam boleh dapat..pastu kat sana jugak ade gerai soyabean yg saya suke..kalau pegi pasar taman tun mesti beli air s0ya campur dgn gula merah....sedappp...

ok..enough pasal pasar taman tun tu...tgh hari tu plak...ade invitation kenduri aqiqah from our friend Noreen & Shah kat Bandar Kinrara....Mak aii lauk plak kambing..terliur saya tgk...haha mane leh tgk je....rembat sikit....husband dah jeling2 tak kasik makan byk2 hihihi..-Noreen and her son ,Muhamad Aedel Haq-

Oh..saya sungguh benci baju saya pakai tu....menggelebeh mcm org tua...saya jenuh carik tailor yg bagus2....dulu adelaa tailor cina yg saya suke..dekat ngan umah mak..tp cina tu dah pindah la plak..die kalau buat baju kurung..just nice ngan bentuk badan...kalau sesapa ade tailor faveret yang boleh di rekemen...sila bgtau saya ek...saya ade beberapa helai kain yg nak di tempah...

p/s:sepatutnye entri ni di publish semalam..tp internet malam td macam haram...tiap kali nakpublish je...connection lost..

8 comments:

azzamoro said...

aku tak pernah gi pasara taman tun tu.

Adekah aku akan macam poyo, rumah kat cheras tapi nak gi pasar, gi pasar taman tun? ker biasa jek?

Hehe.. kalau biasa jek,, aku try aa gi nnti.

Farah said...

haha tak poyo pon...biasa laa tu..makcik aku duduk kl selalu pegi pasar basah kat banting (perjalanan dlm sejam) sbb die kate sana murah...

trylaa gi..

semut-terbersin said...

eh kak noreeen??? biar betul! memula aku tak cam, tp aku terusha gambar abg shah pegang baby yg sama kat frenster ko dalam gambar the daddies tu..waaaa kak noreen pon ada baby dah? tp kak noreen dah lain sket! sbb die pakai tudung kot..nanti kalo jumpe die lagik, kem salam sama die ek! ntah die ingat aku ke tak.. -ila-

Farah said...

hehe anak die dah nak masuk 7 bln dah...insyaAllah..kalau jumpe die lagi aku bgtau die..

btw..apesal tak bgtau ko ade blog..kalau tak dah lama aku add..

Elyn said...

farah u duk mane ek??? kalo duk area cheras try la pi kedai dzulle kat kajang... so far i tempah bj kat sane mmg puas hati!!!

Farah said...

elyn:katner?katner?nak try jugaklaa kat dzulle kajang tu...tak kisahla jauh pon..

hijauoren said...

oh ko sgt rajin memasak eh kang farah.. hari2 msk dinner gtu.. ke dr dulu? tp mase zmn skola tidaklah nmpk ko sebegitu rupe.. mase skola nmpk cam ade tokoh pemalas jek.. heheheh

Farah said...

keh keh mmg pemalas nak masak..tp sejak ade anak ni rajin ler..jimat sikit..lgpon leceh kalau asik nak kluar je bawak bb

Awards ~~thank you!