Tuesday, October 13, 2009

Tips penjagaan bersalin c-sect

Saya berpengalaman merasa sakit bersalin normal,induce dan c-sect masa bersalinkan afif dulu..saya rase dalam ketiga2 pengalaman tu..induce la yg plg sakit..sebab rasa isi perut mcm kena perah dari dalam....saya memang berharap sangat saya dapat bersalin dengan normal..tp apakan daya..tuhan dah tentukan saya bersalin c-sect juga saya redha jela...asalkan baby saya selamat..

So hari ni saya nak share tips2 penjagaan orang yg bersalin c-sect ni yer...ni berdasarkan pengalaman saya sendiri la..dan hasilnya..bekas jahitan saya sembuh dengan cepat tanpa ada sebarang masalah...


Hari pertama- badan sangat lemah...kesan ubat bius masih terasa..perut sampai kaki tak rasa apape..doktor nasihatkan berpuasa..masuk air guna drip je...

Minta suami/Mak/MIL sediakan:

1.
Pati ikan haruan Polleney - saya minum 1 botol sehari utk 12 hari...
2.Air gamat - saya minum 1 sudu setiap hari sampai minggu ke 2 berpantang.. pic source 3. Sup ikan haruan -ni lauk saya untuk 2 minggu pertama...kalau mak/mil tak reti masak..upah org untuk masakkan..macam mak saya die upah makcik saya masakkan sampai hilang bau2 hanyir ikan haruan tu..pastu letak halia banyak2 yer..husband saya la ulang alik hari2 umah makcik saya pi amik lauk ni.. pic source

Hari kedua - Nurse akan dtg pagi2 bersihkan badan (hospital private la..gomen saya tak tau buat ke idak)...tukarkan pad..kalau darah tak banyak kluar..nurse akan suruh start gerakkan tapak kaki kerap sikit dan naikkan posisi katil tinggi skit..jangan asyik baring je tanpa buat apape..

-dah boleh start makan dan minum tapi
biasala tekak tak lalu sgt nak makan sebab ubat bius dah makin hilang...dah mula gerak untuk posisi duduk...jangan takut untuk bergerak..perut takkan terburai sebab doktor dah jahit dengan elok hahaha...lawan rasa ngilu2 tu..kalau tak lagi lambat proses utk berjalan..waktu malam saya dah boleh start berjalan dalam bilik..


Hari ke 3 - doktor akan check jahitan dan buka bekas salur kencing....kalau takda bernanah dan boleh berjalan..doktor bagi balik...kalau kita rasa pedih bila nak buang air kecil..mintak doktor ubat antibiotik..maybe ade infection kat situ...
me @ day 3

Di rumah:

1. Jangan dukung/angkat baby anda...biar suami/mak/mil yang angkat baby dan letak atas riba kita...
sila abaikan laki ai yang ceksi sikit tu..die kunun2 nak nenenkan afif hahaha..afif pon ye ye je hisap tapi takde susu mengamukla budak tu!

2.Elok sangat kalau rumah ade toilet duduk..kalau takde mcm umah mak saya....mintak suami buatkan satu..haha camne nak buat tu..ikut kreativiti suami anda la yer..yang penting dapat duduk..jangan cangkung2 tau!

3. Walaupon kita ni kena belah..jaga langkah..jangan jalan laju2 sgt...takut langgar apape kang bentan plak...


4.Waktu mandi...tutup bahagian jahitan elok2 jangan kena air lansung...buatla cemane gaya pon asalkan bahagian lain kena air kecuali bahagian jahitan td...saya siap boleh cuci rambut semua tapi bahagian luka perut tak ken
a air ok hahaha....bila jahitan dah kering dan doktor buka jahitan..anda dah boleh mandi macam biasa..

5.Saya start berurut hari ke 4 selama 3 hari....urut seluruh badan kecuali bahagian perut yang kena belah tu la...mitos2 yg kata orang bersalin c-sect takleh berurut dan berbengkung adalah tipu belaka..

6.Saya start makan jamu minggu ke 2 bila jaundice afif dah surut..tapi pilis dan yang seangkatan dengannya saya dah start pakai bila balik umah....


7. Saya start berbengkung (guna strap on binder mcm dalam
gamba kat bawah) bila doktor dah bukak jahitan pembedahan saya iaitu minggu ke 2 jugak (patutnye seminggu dah bukak tp doktor leh pergi holiday plak..so kena tunggu die balik baru bukak)... Jangan takut untuk berbengkung....dengan berbengkung boleh membantu slimkan perut dengan cepat selain BF...dan buat perut kite lebih kejab dengan kata lain lebih selesa la..takdela rase macam perut kosong bergoyang2 mcm orang mengandung 5 bln hahaha....

8. Minum air macam biasa...kalau susah nak buang air besar..minta ubat sembelit kat klinik atau makan buah oren atau minum pati prune....

9.Jaga pemakanan..makan makanan org berpantang..jauhkan telur /seafood...hmm ayam saya makan lepas bukak jahitan...mak saya kate takut gatal...saya follow je..


Saya tegaskan kat sini..dalam masa berpantang..jangan angkat sebarang bende yang berat2...kang terbukak balik jahitan tu naya je..ade kawan saya sampai bernanah2 sebab husband die takde mase dlm pantang pastu mak plak dah tua..die tak sampai hati nak mintak tolong itu ini..kalau mak dah tak larat....carikla mak mertua..kalau dua2 tak larat...suami kena tolong....kalau takde masa..tolongla upah orang...kesian ok!

Husband ngan mak saya memang sangat2 banyak membantu saya dalam pantang...mase afif kena jaundice hari ke 5 die sendiri bawak afif pergi klinik cek darah...mak saya...pantang anak saya nangis..mmg die la yang angkatkan afif untuk saya menyusu..kalau ade yang cakap saya mengada2 pon katala ....saya mmg manja gila time pantang...sebab saya pk badan saya ni nak pakai lama...esok2 nak beranak lagi....saya taknak menyesal sebab saya tak jaga elok2 badan saya ni masa pantang 44 hari tu...
mak and afif yang masih dalam pantang

28 comments:

Fid said...

haii
i ada nulis juga bab ni tapi i memang tak pantang kahkahkahkah
haru
ngurut lps sihat wallepat liat baru ngurut

jahitan buka hari ke 7

lps buka jahitan bagai mmg kuat gile..siap leh pi shopping haru sungguh pompuan ni

e.l.i.s.s.m.i.e said...

paling kurang, gyne aku cakap 3 bulan tak bleh angkat berat2 kalo c-sect..memang mak aku x bagi aku buat aper pun..hihihi

Jiji said...

OKEH LELAKI KO MMG SEKSI!!!!!!!!!

Ei farah dulu aku pon induce.. pasal aku tak rasa nak beranak.. padahal dah bukak 4 cm.. dah bukak 6 pon tak rasa contraction.. sekali induce sakit okeh!

Jiji said...

Kawan aku kesian dia batuk terbersin.. sakit beranak ikot tingkap...

MeL said...

hehe tips yg angkat baby tu, hari ke 5 i da angkat mandikan sume. tp benda2 berat lain xangkatla. . mkn pati haruan tu sume i buat. sup haruan je i xlalu uwekk! alhamdulillah w/pun pantang sendiri, luka caesar i ok je. xde tertetas or nanah ke.

Elyn said...

perghh seb baik la aii normal. tp time pantang mmg aii pantang kaw2. nk ber blog jangan arap laki ku pantang tul tgk. kang bertambah rabun hihi.

eziannr said...

Farah, aku pon nak share pasal aku pon beranak kot tingkap kan. Sakit memang sakit tapi bearable lah bagi aku...Yang nak bangun mula2 dr katil tuh yang paling sakit aku rasa. Tapi lepas-lepas tuh dah ok, rasa ngilu-ngilu and mcm terbongkok sikit tapi ok sebenarnya.

Mcm aku nyer stail doktor tak jahit kot luar. Dier stail klip jer kulit perut tuh and jahitan kat dalam jer. So, mmg tak nampak luka jahitan. Nampak mcm satu line lurus jer. And dari dok spital lagi esoknyer lepas cabut wayar kencing tuh aku dah mandi. tapi time tuh still ader plaster kat perut so tak kena air.

On the day aku kuar spital, hari ke - 4 aku beranak tuh baru doktor bukak plaster tuh. And dier pesan boleh terus kena air tapi make sure kena lap kering2 lepas mandi. so lepas tuh mmg terus kena airlah luke aku mandi mcm tuh jer.

Aku makan gak pati haruan poleney tuh and rasa dier mmg tak sedap tapi telan jugaklah kan sebab nak baik cepat. Aku rasa mende tuh rasa macam air lumpur...wekkkk!. And satu lagi mende yang aku makan sup ikan haruan dan sup belut. Serius wei after one week badan dah segar, perut dh kurang denyut.

And pasal bengkung plak, aku hari balik umah last day kat spital tuh dah start pakai bengkung. Doktor yang ajarkan aku cara pakai bengkuk untuk c-sect. sama jer mcm nko nyer bengkung tuh. tapi yang sport nyer kot. aku suh adik aku beli kat farmasi ikut yang doktor aku ckp. mmg selesa pakai bengkung walaupon bersalin c-sect sebab perut kite akan kemas dan tak bergerak. so kurang sikit rasa denyut2. Naik kete on the way balik umah pon ok jer tak sakit time terhentak2. Dan yang paling penting 2 weeks after beranak semua suar2 lama dah boleh pakai balik..ehehheh... ok dah habis membebel. Sekian, terima kasih.

mrsharis said...

aku kagum la ngan farah ni..rajin la sgt bg tips..hehehe..

semut-terbersin said...

ya betul farah! aku pon sama manja gila masa dalam pantang..semua hubby n mak aku yg tolong..bukan setakat derang, adik aku pon sama jadik mangsa kene kerah..hehe..masa ni la kita nak bermanja2 terlebey..time lain, jgn arap laa dapat..tul tak? hehe

LiTtLe m3 said...

beb.. aku makin takut nak beranak..... adoiiii

Cikpid said...

aku pon csect gak n pantang sma laa cam ko nih..bab sup haruan tu..aku ckp ngan mak aku..potong kepala siap2..sbb kepala die nmpk cam ular..hahahha..

lps kuar hosp..ari ke 3 aku dh berurut..

yg bab ngilu2 tu aku siap nangis2 oo..sbb rs ngilu gile

Farah said...

kak fid:amboi cepat btul die pegi shopping..saya ari ke 20 baru pegi sopping..pastu kantoi ngan mak mentua..time sopping die call la plak hahaha

eliss:itulaa..brg2 berat2 toksah angkat lg.

jiji:HAHAHAHA..eh ko bersalin normal ke belah?

aah nak batuk ke bersin ke tahan je ok!

Mel:pergh u mmg tough! ai mandikan anak tak silap hari ke 30 kot..tu pon sebab nak praktis nnt kena mandikan sendiri lepas habis pantang..

elyn:hihi..blog takleh tinggal!

yan:aah aku pon mula2 jalan terbongkok2 sebab ngilu2 tu..ooo kalau camtu tak bukak jahitan pon leh pakai bengkung la kan..lagi bagus camtu..aku balik dr spital mmg terasa la ngilu kalau terhentak2 dlm kereta..

liya:kah kah kah..mane de rajin..sekali sekala je ni

ila:hihi seronok kan..ramai yg menolong!aah time lain jgn harap laa!

baiti:hahaha janganla takut..insyaallah semua ok

Fid said...

nak bersin or batuk sila bongkokkan badan...duduk..then bongkok badan..agak-agak..ala2 kontrol bersin le slow2..jgn bantai keluarkan sungguh2 kang isi perut terburai....hahahaaaa

tapi.....c-sect bukanlah mengerikan...tak caya cuba la...apa dia nih! hahahahahaaa

Drama Mama said...

oh saya jugak manja masa pantang. pinggan sebijik pon mak tak bagi basuh, lepas makan tinggal ja atas meja hehe..sronok :-D

jugak takleh mop rumah atau buat keja berat a few months after that, i buat sikit2 ja the rest mintak hubby buat. selamat mak dah pesan kat dia awal2 kalau tak mesti dia cakap manja lebih hehe

isabelle said...

woh..sungguh berguna artikel ini.
besok2 pregnant lg nak kena baca blk la. skrg baca, harus la lupa. haha.
tq farah

MRS. K said...

i pon c-sect
laksa memang i pantang terus
n lemang baru makan masa raya..

Precious said...

Adussss ... lepas anak akak yg last tu lahir (normal), doktor suh ikat peranakan. So akak merasa ler jugak kena potong sikit! Memang adussss ...

salina said...

owh bagusnya kalau ada tips ni sblm saya lahirkan@keluarkan wafiy dari perut saya...
saya c-sect kat gomen hospital..layanan ok sgt..pad dia tukarkan, tak kasi langsung g toilet..hari ketiga baru nurse papah ke toilet.emm..bab bukak jahitan tu saya konfius la..gomen hospital takde pulak bukak2..dia tak jahit..dr cuma guna klip kat luka tu..pastu benang pun tak nmpk..tak tau hilang kemana..maybe lain hospital lain cara kot..
bab toilet bowl tu..saya agree..seksa kalau c-sect nak cangkung2..kena duduk seminima mungkin masa buang air..
pastu bab makan2 i tak pantang u..mmg i degil...hahaha
urut2 pun tak buat til dah sebulan baru urut (owh patutla perut i kembang semacam..hehehe)
btw..bagus la bagi tips ni...tq..

salina said...

owh bagusnya kalau ada tips ni sblm saya lahirkan@keluarkan wafiy dari perut saya...
saya c-sect kat gomen hospital..layanan ok sgt..pad dia tukarkan, tak kasi langsung g toilet..hari ketiga baru nurse papah ke toilet.emm..bab bukak jahitan tu saya konfius la..gomen hospital takde pulak bukak2..dia tak jahit..dr cuma guna klip kat luka tu..pastu benang pun tak nmpk..tak tau hilang kemana..maybe lain hospital lain cara kot..
bab toilet bowl tu..saya agree..seksa kalau c-sect nak cangkung2..kena duduk seminima mungkin masa buang air..
pastu bab makan2 i tak pantang u..mmg i degil...hahaha
urut2 pun tak buat til dah sebulan baru urut (owh patutla perut i kembang semacam..hehehe)
btw..bagus la bagi tips ni...tq..

salina said...

owh bagusnya kalau ada tips ni sblm saya lahirkan@keluarkan wafiy dari perut saya...
saya c-sect kat gomen hospital..layanan ok sgt..pad dia tukarkan, tak kasi langsung g toilet..hari ketiga baru nurse papah ke toilet.emm..bab bukak jahitan tu saya konfius la..gomen hospital takde pulak bukak2..dia tak jahit..dr cuma guna klip kat luka tu..pastu benang pun tak nmpk..tak tau hilang kemana..maybe lain hospital lain cara kot..
bab toilet bowl tu..saya agree..seksa kalau c-sect nak cangkung2..kena duduk seminima mungkin masa buang air..
pastu bab makan2 i tak pantang u..mmg i degil...hahaha
urut2 pun tak buat til dah sebulan baru urut (owh patutla perut i kembang semacam..hehehe)
btw..bagus la bagi tips ni...tq..

Fid said...

ada kwn saya cakap kalau gomen hosp guna benang larut....

Farah said...

cikpid:hahaha aku belasah je wei!

kak fid:ooo begitu caranye ya..hahaha ape kes nak suruh org cuba2 c-sect?

tp kalau ade org nak cuba pon saya setuju..takdela ngeri sgt kan!

baizurah:keh keh keh nasib mak u pesan kan!

isabelle:hehe u pregnant ekk..bila nak announce ni?

mrs k:mak ai tak bg makan laksa gak..tp ai tak tahu sbb ape?mrs k tahu kah?

kak lili:erk..oo nak ikat mmg kena belah jugak kan?

salina:hehe takpe2..mane tau sedara mara u ke nak tahu leh baca entry ai hahaha..ade kaitan ke?

oo gomen pon buat jugak ek...

Nurhayati said...

good info Farah.. walaupun yati tak bersalin secara c-sect tapi bola jadikan panduan bersama. thankssss beb

Jiey^Mien said...

Hehheheh.. Jiey punye experience last time sempoi jer..
Pagi operate, petang dah start duduk n minum air kosong..
Malam minum air milo..
Sok pagi, bangun mandi siap2..
Lepas doktor datang check, dia bg greenlite,
Terus turun tgk Ian kat NICU..
Mmg takde rasa sakit..
Yang ada dlm hati n otak ms tu, just nk tgk anak jer..
Berpantang plak, byk berjalan..
Selang sehari sure gi spital coz nk jenguk anak..
Kalo pikir2 kan blk, cam tak logik jer..
Mana la rasa sakit tu pegi time tuh..
Maybe sbb Ian lagi sakit kot..
Terus tak pikir diri sdr.. =)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

ohoho Damia saya pun kuor ikut tingkap sebab dia breech walaupun dah 38 weeks...so doctor suruh c-sect jek...saya kat spital gomen jek...ok lah coz semua bende diorang buatkan termasuk tukar pad n cuci anu tu....auwww...malu mak noks...

masa pantang plak duk umah mak...makan memang dikontrol kaw-kaw...hari2 ngadap sup ikan haruan hasil masakan abah saya...mak plak belikan pati ikan haruan n gel gamat healin tuk sapu kat tpt luka ngan minum....memang berkesan dalam masa 3 minggu dah sembuh sepenuhnya tapi still kontrol tak buat kerja berat...pegang Damia pun masa nak nyusukan dia jek...lain2 semua my family n hubby yang buat...seronok sebenarnya pengalaman berpantang ni (maunya tak sonok dapat cuti 2 bulan gaji jalan)..hehehe

mancet said...

aku pantang kt kampung,laki cuti seminggu jek,pstu balik kl,parents aku lak dh tue..tp alhamdulillah cepat gak aku sembuh wpon bila mlm2 nangis sakit2 sbb siang aku byk wat keje sendri..hari ke 50 saye sudah bole pakai heels 2.5inch ..kehkehkeh..tp pati ikan haruan ngan mkn ikan haruan hari2 siang mlm mmg byk membantu,bagus betul..aku siap mkn gamat healing..semua org suggest aku belasah je la ,,asal leh baik cepat..owh btw ikan haruan rebus ngn chinese ginseng pon sodap..hari2 mak aku rebus mcm tu..
tp yg penting nye kene kuat!!kan semangat anda..

5577 said...

hi farah..
waah, sungguh rajin bg tips..
farah pun sama experience masa nadhrah dulu, kena induce sbb dh 2 minggu lps duedate, kena c-sec jugak akhirnya sbb dia xmo klua jugak lps dh 9 jam dlm labour room n dh bukak 10cm dia masuk tak engaged.. push semua dh betul doktor cube capai tak sampai sbb jauh sgt lg..
mcm2 andaian la doktor n tukang urut ckp..

tul, pati ikan haruan n sup tu kena mkn.. farah mkn pati tu 2 minggu, sup tu mak farah bg setiap hari sampai abis pantang..

aah, farah pun mcm mel, lps a week dah mandikan baby sendiri.. mula2 tu kena marah gak ngan mak, tp kesian kat dia kan kena kelam kabut..tp tu je la yg lain tak angkat berat..

2nd ni ngan aqilah alhamdulillah dpt bersalin normal.. mungkin sbb dia kecik sket..

fizamior said...

lor..ko pon caeser ke?samalah kita... huhu..tp aku pantang same jek mcm ko.. rupenye ramai kwn2 kita yg caeser ekk?aku ingat aku jer.. tp cian kt ko sbb atas sakit, bwh pon sakit.mcm aku, damia breech so doktor dh bgtau aku awal2 kene caeser..haha.. so aku mmg tak merasa la sakit bersalin tu.. lps opret pon the next day dh blh bgn & duduk.. doktor pon terkejut.. tp pantang tu, sume haku telan.air gamat 2 botol, jeli gamat 1botol, ikan haruan aku xtau la bape ekor aku bedal, eh mcm2 lagi la aku telan dgn akar kayu yg pahit gilos nk mapus tu smpai la ke jamu.. skang ni mmg xsakit dh tmpt jahit tu w/pon tekan kuat2..

Awards ~~thank you!