Friday, September 19, 2014

After 7 months..

Bismillahirrahmanirrahim...


Seriously yang sebenar-benarnya sangat rindu dengan blog sendiri..kadang2 kalau sempat bukak  tu dapat baca komen je..lepas tu bila nak start menaip je mula la ada yang melalak la..ade yang nak susu laa..bila time diorang tido pulak..masa tula sibok nak kemas2 rumah..terus tak jadi menaip,.tu yang blog bersawang selama 7 bulan ni hahaha

Jadual memang padat..rasa macam 24 jam tu kejap sangat..alih2 tengok dah hari esok huhu..

Rutin kerja macam biasa..bangun seawal 5.40 sebab nak kejar parking and pergi gym..tapi takdela bergym hari2..2-3 minggu kali seminggu je..kadang2 tak sempat sangat sekali je seminggu..lepas hanta no 2 dan 3 ke rumah babysitter memang terus ke gym..spend about 30-45 minutes sempatla buat kardio dan exercise yang lain..pastu by 8.30 nak kejar masuk opis..Adriana dah masuk 10 bulan..but i'm still tak dapat balik berat lama huhu so lepas raya hari tu kena serious balik pegi gym dan jaga makan.
Bekal breakfast untuk bawak pegi ofis..overnight oat yang saya prepare waktu malam..simpan dalam peti ais dan esok pagi boleh terus makan


Still in sales department so hmm meeting sana sini..juga masih setia usung breastpump kesana sini hahaha..stok susu sebenarnya ngam ngam je..sebab kuat jugak baby girl menyusu..bekalkan 6x3oz susu kat babysitter sehari dan confirm habis..bubur nasi pon bekalkan jugak..pon habis! tapi Alhamdulillah susu Adriana sentiasa cukup..dah anak no 3 ni konfiden sikit kot..takdela gelabah sgt stok susu berkurang.

my petite little girl

Balik dari kerja..saya kena pick up afif from school..kalau tak sempat..husband tapau je nasi ayam /sup untuk 2 orang anak bujang..if sempat saya masak la..sebab husband and me tak dinner nasi malam..either we eat salad..makan oat..buah ke..ye dua2 pon sibok nak diet hahaha..afif and akif walaupon beza 4 tahun tapi sebab akif badan besar so dah nampak macam beza setahun dua je...boleh tahan jugak kuat bergaduh budak berdua ni..kalau time baik siap peluk cium tapi sekejap jela kan...Adriana tukang gelak bile tengok abang bergaduh.

anak-anak bujang saya..pic ni mas raya hari tu

Oh ada yang tanya pasal tadika afif sekarang..real kids seksyen 9 kota damansara tu..Alhamdulillah setakat ni kami puas hati..afif dah boleh membaca dan mengira..his english pon better..takdela mcam tadika dulu..cantik dalam report card je tapi realitinya tak macam tu pon..atleast teacher real kids make effort jugak nak make sure afif boleh baca..sampai ke tulisan pon dia monitor..maybe sebab budak dalam satu kelas tak ramai so teacher memang fokus..we also paid extra class untuk afif..art class,agama class (mengaji) and cambridge english class...semua ni belah petang..overall kitorang puas hati eventhough kena bayar lebih sikit.

Okla got to go..next update tak tau lagi bila hahaha..struggle ni nak cari masa...oh ya probably lepas ni nak buat review sikit pasal breastpump.tunggu ok!




Wednesday, February 5, 2014

Pening!

Pening memikirkan tak sampai lagi 2 minggu nak start keje balik..pening nak susun jadual nak atur bagi cantik takde yang terlepas pandang atau terabai..haihh bila start pikir je rasa macam tak konfiden..harap tuhan permudahkan semuanya..amin.

Oh ya janji nak update blog selalu pon tak ditepati nampaknya..hahaha duduk rumah memang susah nak ada masa nak hadap pc lama2..dapat update pendek2 pon jadikla yer.


Saturday, January 4, 2014

New Year...new chapter

Assalamualaikum..

Happy new year 2014!!Serious rasa kejapnya dah masuk tahun baru..2013 saya tersangatla kurang menaip dalam blog ni..harap 2014 ada kuasa rajin yang datang nak update blog lebih kerap tapi biasalahkan baru nak duduk depan laptop kang yang baby dah merengek..baru nak duduk balik..yang no 1 atau 2 pulak nak itu ini..pastu kerja2 rumah lagi..duk umah lagi penat hoii hahaha

ok ape saya achievement 2013??

Oh yang paling besar mestilah baby Adriana Tihani..Alhamdulillah sekarang dah cecah 4kg..membesar bagai johan dengan susu ibu haha...and the best part I became mother of 3 by age of 30..belum 31st lagi time tu haha sebab birthday kan bln dec.



2nd achievement paling besar in 2013 adalah bebas hutang kredit kad...yup lansung takde kredit kad walau sekeping..hah lega sangat ok..now belanja semua pakai cash or debit sahaja..lagi seronok dan senang hati..kalau takde duit dah takyah berangan nak shopping..duduk je diam2 hihi tapi Alhamdulillah rezeki tu ada je tak pernah putus.

Hmm pasal kerja pulak takde yang membanggakan sangat..kurang produktif tahun lepas sebab mabuk dan kemudian banyak mc..tapi alhamdulillah sebelum maternity leave hari tu sempat close a few projek besar2 haha dapatla cover target untuk tahun 2014..oh ya saya still enjoying my 3 months maternity leave..yess..start dari nov 2013 company enhanced benefit untuk maternity..dari 2 bln ke 3 bulan cuti (untuk sorg anak je) and coverage untuk payment bersalin pon meningkat..hohoho mak suke !mak suke!

Ok tahun 2014 pulak start dengan kisah Afif ke new school.after 2 years kat CIC dah tiba masa untuk tukar sekolah..new environment..perhaps better and worth it lah pilihan kami ni..hmm pasal yuran jugak saya just nak share kalau2 ada yang berminat nak hanta anak ke Real Kids.Ni untuk branch Kota Damansara...branch lain mungkin fees berbeza.

Total Registration termasuk fees bulan Jan and Nov : RM 1585
Monthly school fees for English Medium : RM300 (class sampai 12.30 tghhari)
Daycare : RM360 (optional 12.30 tghhari sampai 6.30 ptg)

 Supplementary fees n material fees : RM 700 (bayar bulan Jun)

Afif ambik English medium je..kalau tambah mandarin class tambahlah lagi fees 50 hinggit..dan start feb kami akan sambung terus ke daycare..January mama die still ada kat rumah.so total bulan2 RM660..pheww! berat jugak mula2 nak hanta dia ke sana..tapi dah discuss dengan husband and die sanggup asalkan terbaik untuk anak.Fees ni sekali dengan swimming class..Real kids kota damansara ade swimming pool tapi takdela besor mana..but we still plan nak hanta afif separate swimming class kat sg buloh sebab budak ni penakut pool sesangat..so better ada instructor yag fokus dekat die sorg dulu untuk build water confidence.

Alhamdulillah..saya pon dah selesai tempoh berpantang 44 hari ..haha terus mintak tolong mak jagakan budak besar 2 orang tu sebab nak melayan Ronin 47 kat panggung wayang..bawak Adriana je sebab die sebijik perangai macam afif masa baby..minum susu pastu tido..bisingla macammane pon die tak sedar..memang masa tgk wayang tu die tak berbunyik sangat..itu pon sebab nak susu pastu lena sampai habis movie.

Okla panjang lebar plak entri ni..semoga tahun 2014 rezeki keluarga saya lebih murah dan berkat serta diberikan kesihatan yang baik untuk kerja kuat...haha barangkan naik semua ni kena usaha lebihla lagi..kbye!

Monday, December 16, 2013

Heartburn teruk masa mengandung?

Assalamualaikum...

Heartburn masa mengandung rasanya perkara yang sangat normal.I'm having it during all my 3 pregancy..biasanya fasa paling teruk masa 3rd trimester la kan ... time tu baby dalam perut makin membersar.ruang dah tak cukup..makanan yang masuk rasa semua macam dah sampai kat anak tekak je haha... untuk my case,1st trimester lagi dah start alami heartburn dan akan melarat sampai ke 3rd trimester..tapi Alhamdulillah saya berjaya kurangkan rasa heartburn tu dengan Gaviscon dan ikut juga beberapa aturan makanan yang betul.

So kat sini nak share risalah mengenani heartburn dan cara2 untuk mengatasinya manalah tahu berguna untuk reader2 blog ni yang ada masalah yang sama..heartburn kalau teruk memang sampai tak boleh nak tido sebab rasa sangat tak selesa. Untuk maklumat lanjut boleh layari http://gaviscon.com.my





Monday, December 9, 2013

Cherating again

Ni antara entri tertangguh.waktu ni la baru dapat nak update dalam blog..

Macam biasa aktiviti tahunan kami..mesti ada cuti2 Malaysia sambil jalan2 carik makan..kali ni decide pergi ke Cherating (lagi) sebelum balik raya haji ..sepatutnya nak bercuti ke pulau tapi sebab dah sarat sangat time ni dah 7 bulan lebih tak berani ambik risiko naik bot..

Start dengan perjalanan dari KL ke Kuantan..singgah bermalam di rumah adik ipar kat sana and malamnya enjoy the seafood kat Kuantan yang murah2.Esok pagi lepas breakfast dalam pukul 11 bertolak dari Kuantan ke Cherating.




Bila travel waktu siang..jenuh jugak melayan budak 2 orang ni dalam kereta.Kalau malam lebih senang sebab semua tido.
Yer..ni dah kali ke 2 stay kat Impiana Cherating..cuma rasa tahun ni macam dah nak run down tempat ni..but service masih lagi tip top.

Seaview from our room
Lepas check in dan rehat2 sekejap..misi mencarik makanan favourite bermula...kita mulakan dengan membeli sata dan keropok lekor dari restoran Aziz Satar tambah pulak dengan air kelapa muda fresh! Bawak balik bungkus untuk makan tepi pantai..

Cuaca petang tu pulak memang tak berapa panas..elok sangat nak ambik angin laut.
akif penggeli dengan pasir...so berkepit jela dengan mama duduk atas tikar.
Then sambung misi jalan2 carik makan lagi..mengandung kali ni teringin sangat nak makan lobster..nasib baik ada kawan blogger rekemen restoran intan seafood ni..tapi nak mencariknya mak aihh.3 kali sesat jugakla hahaha..mujur jumpe.Price kedai ni takde la mahal melampau..and masakan dia sedap.

The next day..lepas breakfast..layan swimming pool pulak..

Ni masuk pool pon taknak..ape yang ko takut dikk?? tengok anak orang kalau bawak masuk pool bukan main excited.

Husband sibok tanningkan badan tepi pool...while me enjoying foot massage in the room..hotel ni boleh panggilkan tukang urut untuk kite dan service dalam bilik sendiri..selesa sangat dapat urut kaki time ni..yela badan dah berat..kaki pon dah start membengkak..tak mahal pon..for about 1 hour service upah RM50..


Petang tu afif and daddy enjoy main layang2.

 Oh ya hotel ni ada jugak provide aktiviti lepas anak turtle ke laut..seekor baby turtle 10 ringgit je.so kitrang adoptla 2 ekor untuk afif..saja nak bagi dia kenal and pegang rupa turtle..



 Salah seekor baby turtle...comel sangat!



Malam tu kitorang ingat nak pusing2 jalan cari makan lagi tapi hujan agak lebat..so kitorang dinner je restoran yang dekat2 dengan hotel.nothing much nak cerita pon sebab food ok ok je.

The next morning lepas breakfast and last round afif main pasir tepi pantai..kitorang check out sambung perjalanan balik ke kuala berang pula..dalam perjalanan..singgah kedai tepi jalan beli keropok lekor..pisang salai n kuih akok


 Rupa pisang salai..first time makan.sedapp!



 Akok pandan beli dalam perjalanan kat dungun.

Seronok kalau berjalan ke pantai timur macam ni..memang puas makan dalam kereta je even afif pon dah pandai enjoy makanan2 terengganu ni hahaha..we should do it again next year..mungkin stay hotel lain pulak insyaAllah.




Awards ~~thank you!