Wednesday, November 3, 2010

Korang basuh baju hari2 jugak ke?

Ok kalau yang anak ramai tu saya tak kisahla kan..mestila satu hari dah penuh sebakul baju kotor agaknye..tapi yang anak sorang macam saya ni..basuh baju hari2 gak ke?

kat rumah saya ni..yang paling banyak tukar baju adalah afif la kan..satu hari je minimum 4 pasang..pas makan wajib mandi sebab satu badan dah bau makanan..lagi2 kalau die makan sendiri..kat rambut pon ade nasik..haih!

yang kedua ialah daddy afif! minimum die tukar baju pon 3,4 kali sehari..boleh tahan gak ni..lagi2 kalau die workout..bawak balik baju dari gym yang berpeluh2 busuk tu.

yang paling sikit sekali tukar baju..saya la kan! sape ke ade lagi kat umah kitorg tu hahaha..min 2 kali je..pastu tuala/selimut ni semua 3,4 hari sekali wajib basuh.

hmm bukannye ape. saje nak buat survey...sebab ade sesetengah orang..cuci baju tu macam seminggu sekali atau 2,3 kali la seminggu...rumah saya tak ok..hari2 pon basuh..kalau tak basuh ,sah timbunan baju lagi tinggi dari bakul.

Korang pon sama ke?

p/s: membasuh tak jadi masalah sebab ade mesin..nak melipat tu yang seksaaaaaa hahaha

p/p/s:yesterday was not a good day :( ,tayar kereta pecah plak sebab saya terlanggar divider jalan huhu

21 comments:

~ As ~ said...

saya basuh hari2...tp betullah, nak cuci tu senang sbb ada washing machine, tp melipat dan mengemas dlm almari tu payah...

Joy said...

2 hari sekali. (Tue,Thur,Sat)

Yan said...

tgk kerajinan
klu rajin tiap2 hari
tp masalahnye ujan tak menentu skang.. sidai kat luar.. berterbangan ditipu angin klu ujan..
tu yg amik inisiatif cuci baju 2/3 kali seminggu.. atau plg worst seminggu sekali.. tp time tu 2 -3 round jgakla mendobi..

saudah said...

saya basuh 2-3hari sekali. sebabnya:

a)belum ada anak :(
b)baju kerja suami basuh asing - sabtu sahaja
c)baju kerja saya + baju basahan
d)towel - 1 minggu sekali - kumpul sekali dengan cadar,telekung

Lin said...

basuh dalam 3-4kali seminggu. depends. sara kat taska je pakai 4psg baju max.huhu..so baju dia la lagi byk dr baju ktorg.

Liz Rohaizat said...

farah, saya basuh baju tiap2 hari.

anak ada 3 pasang baju, CD ada 5 helai, abinya ada 2 helai, saya ada 2 helai.

so kalau la ditakdirkan sehari x basuh, hari kedua tu terasa byk je sbb saya x guna mesin basuh. semua baju saya buat 'cucian tgn' je.

mommy icha said...

saya basuh hari-hari.
1) hubby : 3 pasang sehari.. baju kerja + baju santai + baju tidur
2) baby icha : dua pasang sehari
3) saya sendiri : dua pasang sbb every ptg keluar ke pos office

lain-lain: -
1) towel = 2 kali seminggu
2) cadar, selimut dll - seminggu sekali
3) kain lap2/ kain buruk - setiap dua hari

lbh krg mcm tu la.. kena basuh gak hari2.. kalau tak masa nak lipat.. perghh! menimbun!

*azni* said...

baju basuh 3-4kali seminggu..selimut,cadar,pillow case seminggu sekali selalunye ari sabtu la..

Diyana Zulkifli said...

saye basuh sehari 2 kali.balik skolah,basuh skali baju anak2 dan saya.malam sebelum tido,basuh baju n seluar2 suami plak.huhu.itupun,esok pg,bertimbun balik baju2 yg nak dibasuh.kdg pelik jg,kenapala byk sgt yg nk dibasuh,pdhal 4 org ja pun dlm rumah.hehe

Ibumuadz said...

kak farah, saya basuh seminggu sekali, hari sabtu je, hari ahad maid on call dtg, so dia akan lipat baju2 yg menimbun tu..hehehe..

mrs.spicy said...

huhuhu..duduk dua orang pon mesti hari2 basuh baju. tp bukan hari2 baju la. ade hari towel, ade hari telekung semayang, ade hari towel, ade hari cadar. hehehe

huhu..camane boleh terlanggar divider tuh?

isabelle said...

dalam seminggu, biasanya wkend la washing machineku akan berfungsi. tapi bukan 1 round. biasanya 2,3 rounds gak la. hehehe

mrsharis said...

Basuh hari2 jugak..maklum la anak dh 3 :)

Mcmana ko blh terlanggar divider tu..bahayoo..

aNnAsUe'G said...

tgk kerajinan. selalu selang 2 hari. :)

littlehumblelynn said...

farah

dah tggl umah tinggi nih..compartment utk sidai baju kecik..nak xnak kena basuh hr2!!

Am said...

aku pun mcm isabelle gak...slalu cuci weekend tp 3-4 trip la membasuh...kalo rajin menjemur aku basuh weekdays...

tp dah ade newborn ni kena la basuh hari2 or selang sehari sbb aku akan full CD pasni

MeL MikaiL said...

i cuci seminggu sekali coz mika ngan i sehari 2baju je, daddy dia pn sama. kira tak byklah..n yup part nak lipat tu yg paling malassss sgt2 huhu

Drama Mama said...

i kekadang skip 1-2 harigak...tapi baju memang akan menimbun. padahal kitorang 3 orang ja kat umah. baju dalam bakul tak pernah nak surut. tsk tsk

http://twinkywinkystars.blogspot.com

semut-terbersin said...

baju kitorg basuh asing2..sbb tahap kekotoran masing2 lain rasanye..hihihihihi
makaa basuh asing2 supaya tak bercampur2..
selalu kitorg tunggu penuh satu mesin baru basuh..

CIK NANA said...

2 hari sekali!
:)

zeta said...

huhu..
2 session per week..
3x per session..
-baju anak
-baju sendiri
-baju hubby

hehehe..

Awards ~~thank you!