Monday, January 17, 2011

Penangan lepas berhenti breastfeed

Kesan yang sangat obvious ialah berat badan dengan jayanye naik 5kg lepas sebulan lebih berhenti menyusukan afif..tak percaya?? percayalaaaa (macam lagu siti nyanyi tu)..nasib baik badan tinggi jadi banyak tempat lemak bleh bersembunyi..2 kg kat bont*t ngan peha...1 kg kat pipi ngan bawah dagu (now dah jadi double chin sob sob)...2 kg lagi kat perut (arghh stress tgk spare tyre) kan elok kalau die semua sembunyi kat b**bs ke..hahahaha ok ok merepek plak..

Dulu mase breastfeedkan afif..melantak macam tak hingat pon takpe..berat tak naik2 pon..skang dah takleh..tak jaga makan sikit..hah naik 5k terus! oleh itu harusla cepat2 insaf dan beringat yang metabolisme badan dah menurun ,maka paham2 laa yer...kenala berdiet dengan gigih dan bersenam.kalau tak ,nescaya bulan depan tgk timbang lagi mesti berat dah 60kg lebih huwaaaaaaaaa saya takmoo!
Jadi mulai dari semalam..jadual makan dan aktiviti bersenam seperti berikut:
1. Breakfast : Tea/Nescafe dengan biskut IKO
2. Lunch : 1/2 nasi dan lauk (mesti cari lauk kurang berminyak/yang di bakar),ulam2.air masak sudah!
3. Dinner : no nasi ,oat/fruits/salad.air masak.
Skang ni dah tak sempat lansung nak ke gym..kalau nak pergi jugak harus bangun se awal 5.30 pagi untuk start ke gym pukul 6.tp saya adalah pemalas tahap gaban untuk bangun awal..so solution die adalah petang2 wajib berjogging atleast sekali seminggu selama 30 minit (yer sekali je saya mampu skang)..kalau berjaya buat 2 kali seminggu lagi bagus.
gigih ok berjogging non-stop sebanyak 5 round kat taman tasik ni...ok tipu sikit..4 round je jogging round ke -5 dah pancit jadi habiskan dengan jalan kaki hahahaha.


ni jurulatih tak bertauliah..tak tau mane die dapat tenaga boleh berlari sampai 3 pusingan kat taman tasik tu tak penat2 pon..
Harap2 diri adalah sangat tabah nak harung cabaran berdiet ni..chaiyo farah! 5 kg need to be remove within 2 months.

15 comments:

Nanak said...

kalau bf mom ni mmg asik laparrr je kan?
chaiyok2..

Am said...

cayok2... rajin ko bersenam beb.. bagus2..keep it up babe

Fitri Senin said...

hooooo....br naik 5kg..sy naik berkilo2 lepas preg...sgt horror...sedey lagi..help..

~ As ~ said...

gigih la kita menurunkan berat badan bersama2...

mrsharis said...

farahhh...
lelemak di perut ni mcmana nak buang?? buruk betul pemandangan :(
flubby tau..serius buruk..huduh. Nampak jer cam kurus tapi sebenarnya aku jer tau mana lemak2 tu sembunyi..huhuhu

isabelle said...

keep it up, farah!
huiii... i ni dlm pantang pun asyik nak melantak mcm preggy.
risau risau gak.tapi xkan nak berjoging mcm u dlm pantang ni. huhu

p!nkerton said...

huhuh aku pun wehh. awal2 stop bf aritu terasa sgt gomoknye. sbb dah stop bf, tapi napsu makan still same kan? ;p anyway chaiyok2 farah! :D

Hanz said...

huhu..dah x masuk korum..janji jangan lebih 15kg sepanjang preggie..rule bikin sendiri hasil tips dari kawan

Elin said...

ooo..ye ker..klu lepas bf bleh naik berat badfan yer. Nanti pas anak da umur 2 thn harap2 berat sy naik..yuhuuu..hehe. Sekarang ni 42kg jer...sedih bangat.. :(

lily lotus said...

ehh ur husbandkan ada..hehe..consult dgn dia jer

azzamoro said...

aku pun nak ikut menu makan ko la + berjogging. huhu.

atulhani said...

bravo bravo.. slmt berusaha farah! semoga success dengan target kamu hehe.. saya pun dah mula gemuk huhu sbb dah lama tak bersenam.. kena mulakan semula dengan segera..

.m.u.n.i.r.a. said...

Go Farah!GO!
eh farah ini taman kat area jalan ke graveyard tu kan?
selalu tengok dari tepi jalan je ,tak pernah lak nak eksesais kat sana!

.m.u.n.i.r.a. said...

Go Farah!GO!
eh farah ini taman kat area jalan ke graveyard tu kan?
selalu tengok dari tepi jalan je ,tak pernah lak nak eksesais kat sana!

Elyn said...

chaiyok2 farah.

aku sekarang tiap2 malam kene mengayuh sambil di ekori oleh faiz dan wafiq. tapi dierang besh la naik moto!!

Awards ~~thank you!