Wednesday, May 18, 2011

2 years 5 months


Afif' latest milestone:



1. Bercakap dah makin terang dan jelas.Boleh buat ayat lebih dari 3 perkataan tapi kadang2 lintang pukang susunannye..contoh " mama,kopok beli" = " mama,beli keropok" ..yer anak bujang ai suka benor makan keropok..orang terengganu sejatila katakan hahaha



2. Berat dah cecah 14.5kg..pampers dah tukar size XL.tinggi mama tak sempat nak ukur.



3.Susu hanya minum pagi dan malam saja..lebih kepada makan nasi.Kalau lapar menjerit2 nak nasi..goreng telur +kicap pon die jalannn..tapi badan camtula jugak..takde tembam mane.



4. No more bottle!! Dah start minum susu dalam sippy cup..lega sangat sebab mama die kecik2 dulu memang susah gile nak lepaskan botol susu..sampai umur 4 tahun baru lepas.


5. Suka sangat berlari..kalau dapat lepas kat kawasan lapang sikit mesti die lari sambil sebut "lali!lali!" kadang2 die sebut " mama jom ogging!" ,ogging means jogging..and since die suka sangat lari, which shows that he has a very good stamina and has a good potential in sports.so kami sedang berpk2 nak focuskan afif dalam bidang sukan yang mane satu but still early nak tentukan minat die yang mane satu kan but swimming class mmg wajib hanta la next year.


6. Dah makin paham bahasa..especially when we explained to him why he cannot do certain things...contoh: afif tak boleh main bubble dalam car nanti habis basah semua...and he will reply: ok.... memang die tak mainla dalam kereta tapi elok je kluar kereta terus main..a good sign that he can have adik now hahahaha





7. He loves watching movie like us..behave elok dalam wayang maybe sebab dari kecik dah ajar kan..afif takkan turun dari kerusi sampaila movie habis.

Alhamdulillah afif membesar dengan sihat...mission mama selepas ni untuk diaperless kan afif before masuk school..which it will take a lot of effort and time..mama plan nak cuti seminggu purposely untuk tu tapi tak dapat lagi waktu sesuai sebab asik bz je ngan kerja.


Mama and daddy love u sooo much!

5 comments:

yatie chomeyl said...

good luck with your diaper-less effort :)

azzamoro said...

airyll dah nak masuk 3 tahun pun aku lom ajar dia diaperless lagi. ahaha malasnye. tunggu cuti raye kangla aku aku cuti lame sikit. hehe

isabelle said...

aminnn.mudah2an effort utk mdapatkan adik si afif berjaya.

eh, adam dulu masa nak diaperless at afif's age..pakai L je. i tgk afif kecik je, nape pakai XL?

Anonymous said...

Good luck wit diaperless..

Yatie said...

Lali lali lali..it was me yg anonymous...tertekan

Awards ~~thank you!