Monday, August 8, 2011

PARAM is not my fav place during Ramadhan anymore

Ya Allah.. sungguh cepat rase berpuasa tahun ni..tup tup dah hari ke -8!

anyway sebelum terlambat saya nak ucapkan selamat berpuasa yer dan sama2la kita kumpul pahala di bulan yang mulia ni..chewaah cakap ala2 ustazah plak.

Ok berbalik pada tajuk utama,PARAM is Pasar Ramadhan yer buat kawan2 yang tak tahu hehe..dulu kalau bulan puasa je..wajib terjah Param hari2..dah macam rutin plak.maybe sebab time tu Param depan opis je..lepas waktu pejabat terus singgah sana sebelum balik rumah.Ingat lagi last year,kadang2 satu hari saya leh spend almost 50 ringgit kat Param.punyela tekak cam dinosour kan padahal makan 2 orang je kat umah tu.

Tapi tahun ni saya dah bertukar opis baru which is jauh la skit..pastu lepas kluar dari opis terus ambik afif n terus balik rumah tak singgah mane2.Boleh kata dalam 8 hari puasa ni..cuma 2 kali je saya jejak param...tu pon sebab teringin nak makan nasi kerabu..hari2 yang lain saya masak yang simple2 je utk berbuka.simple tak simple la jugak ade la 3 lauk paling kurang kan..tapi ingatkan time weekdays jela mood nak ke param tu ke laut..tp weekend pon sama rupenye ,saya skit pon x heran nak ke sana..lebih seronok buat kuih dan masak lauk berbuka di rumah..macam lagi bes plak.last weekend sempat buat cek mek molek dan keria.

Lagi seronok bile tengok husband makan bertambah2 hehe..

Semua orang komplen skang ni harga makanan kat param naik..ade yang takat beli ayam rendang seketul pon dah cecah 5 hinggit.so rasenye elok sangat saya masak sebagai langkah2 berjimat cermat .bukannye sedap sangat pon kadang2 lauk tu..tekak je gatal nak beli.

Nak mudah,barang2 basah saya akan beli setiap weekend.mcm ayam and sayur2..tapi seafood tak tahan lama sangat..so kalau teringin nak makan..kena singgahla kedai depan umah ni pi beli sat.

Untuk sahur pon sama jugak..dah masuk 4 tahun kawin ni..dah boleh agak dah selera makan husband camne kan..time sahur die tak boleh yang pedas2 and tak makan banyak sangat sebab perut sensitif..so masak pon 1 -2 lauk je..ada sekali tu saya rebus kerang dan cicah dengan air asam makan ngan nasi panas..licin husband makan!

Tapi ada satu bende la yang saya tak boleh tak ada masa bulan puasa ni...saya wajib berbuka dengan air soya..hehe sebab malas nak ke param semata2 nak beli air soya..so kat rumah ni kitorang beli stok soya kotak brand homesoy..ni je soya kotak yang saya rasa2 hampir sama cam beli air soya kat param..kalau brand lain..reject!oh my feveret tentu sekali yang campur dengan brown sugar :D
p/s:time bulan2 pose ni layan rajin blog masakan sebab nak try lauk2 and kuih baru.

10 comments:

Drama Mama said...

i pun baru sekali ja pi PARAM. slalu mintak gak hubby belikan kuih sbb i tak pandai sangat buat kuih2 ni. tapi yg lain masak ja lah. huhu

Nanak said...

slmt bpuasa...:)

~ As ~ said...

terbalik pula kita..dulu aku jarang pijak param, tp tahun ni, hari2 pegi param..hahaha..setiap hari berlainan makanan aku beli..

yatie chomeyl said...

i x pernah sekali pun gi PARAM lg tahun ni....sbbb..sbbb errr sebab...

kat Jepun memang takde PARAM hehehehe

..:: WiRdA ::.. said...

hah..dari thn2 b4 aku mencik pi param utk beli lauk. sbb mahai over2..tapi takde lah sampai aku banned langsung. hehe. kalau teringin benda yg aku tak reti buat, baru lah singgah mencari. mahal pun mahal lah. T_T

hijauoren said...

aku br 3 kali g param pam pam pam hehehe
skali kt perak, 2 kali kat port ni huhu
tp ade betul nye tu harge lauk pauk mhl gile... ayam msm merah 2 ketoi, rm5 ko! dh la aku nk cedok sdri ayam tu die x bg, die yg cedok kan. hampeh punye makcik gerai *astaghfirullahhhh aku berpose hehehe

azzamoro said...

farah, tu pun my fav soya drink. nak carik la before buka ni.

Joy said...

bulan pose ni cam kalu boleh n sempat nk memasak je..tp just takat lauk pauk..kih muih x pandai ;)

GreenJade said...

eh sama lah menu air wajib saye..yg brown sugar tu best.

kdg2 beli kat PARAM pn x worh it dgn harga..ade yg tasteless tu yg rs nyesal mmbeli..


salam kenal sis :)

Elyn Sani said...

So far mmg masak hari2. Tp laki aku lak rajin pi cr kuih kat param. Lucky beli kat org yg kenal je so x la kene maki kuih ekkeek

Awards ~~thank you!