Wednesday, January 25, 2012

Afif after 1 month at CIC

Lama dah tertangguh nak cerita pasal perkembangan afif di sekolah..sangat busy sebelum cuti raya cina hari tu dengan nak kerja deadline tender..nak pi sales convention (bootcamp for sales team) pastu kejar siapkan order dan follow up project sebelum CNY..yelaa orang baru baik sakit..banyakla bende nak kena kejar..now baru rase mcm boleh bernafas sikit..sikit jela..sebab keje sentiasa menimbun sampai kiamat pon tak habis2 kan.

Ok enough about me and my work..Nak cerita pasal afif plak..Lepas sebulan hantar ke CIC kami tengok banyak perkembangan positif pada afif..happy sangat sebab rase berbaloi jugakla bayar 550 tiap2 bulan kat sekolah tu.

1. No more drama at school..cuma pagi2 kena make sure die mandi air suam2 (rumah takde heater so kena campurla air paip n air panas)..kalau jirus ngan air paip biasa memang melalak terus..and die boleh tido balik lepas mandi.

2. Teacher kata dah pandai berkawan..takdela asyik menyendeng kat teacher je mcm awal2 dulu.

3. Dah pandai baca doa makan..makin terang dan lancar and he is the one yang keep reminding us to baca doa setiap kali sebelum makan..kalau tak mak pak nye bismillah terus ngap hahahaha..kat bawah ni saya rakam afif tengah baca doa makan..sejukk ati tgk anak kecik2 dah pandai baca doa..husband siap impress lagi sebab tak percaya anak die 3 tahun 1 bulan dah pandai baca doa..die kecik2 tak pi tadika terus masuk sekolah.

video

4. Dah pandai ber'iqamat'..kalau tengok kami nak sembahyang..die yang qamat kan.

5. Sebutan2 seperti Alhamdulillah..Astaghfirullahhala'zim dah jadi kebiasaan pada afif..dalam kereta pon die berzikir..bila tengok mama nak marah and bertukar jadi raksaksa je cepat2 die zikir astaghfirullah.. terus mama bertukar balik jadi manusia hahaha.

6. Makan pon sekarang pandai habiskan sampai tak tinggal sebutir nasi pon dalam pinggan..memang licin!dan takdela slow sangat mcm dulu.

7. Teacher afif at school dah start potty train die..and saya memang kena bekalkan seluar lebih untuk afif..cuma saya je tak start lagi kat rumah..ingat 4 hari cuti nak buat juga tapi dah berjalan plak..tak berani la nak diaperless kan die tengah travel kan. weekend ni kena start dah nampaknye.

8. Afif still tak pandai mewarna dan menulis sangat...tapi saya tahu skill2 ni akan improve by them time dia membesar..alaa budak 3 tahun mewarna..memang lintang pukang la jadinya hahaha jadi mama la tukang tolong warna buku kerja sekolah afif :P

Mula2 dulu kami (daddy die yang lebih risau) agak tak berapa konfiden nak hanta afif ke sekolah awal2 ni sebab die kan lahir bulan Dec..walaupon tahun ni die 4 tahun tapi sebenarnye die baru je masuk 3 tahun and size die plak kecik compare dengan budak lain..tapi kami percaya..afif is just like us..a survivor! mama die pon december baby jugak..campak mana2 sure boleh hidup hahaha.

Kalau tengok afif sekarang memang banyak akal..mulut pon banyak juge..sekarang ni janganla nak bagi alasan bodoh2 k..die dah paham...semua bende kena explain kat die kenapa tak boleh itu..kenapa tak boleh ini...die akan accept kalau reason tu munasabah pada dia hahaha..kalau takat cakap tak boleh..memang tak jalan lerr.

I'm not sure about other CIC..tapi setakat ni kami happy dengan CIC branch KD (near masjid kuning tu)..kol 7pagi teacher memang dah start tunggu depan pagar and pickup your child dari dalam kereta..petang2 pon ramai teacher tunggu sampai semua budak balik..takdela kita risau bila tengok ramai pengasuh kan...if not mistaken saya kire hari tu ade 5 atau 6 teacher kat sekolah tu termasuk pengetua pon stay situ sampai petang.

Teacher2 yang ada pon friendly,kalau kite pesan contohnya,ade bekal dalam beg atau ade ubat yang kena bagi (afif kerap selsema plak sejak sekolah ni) memang diorang bagi la kat anak kita makan..and setakat ni takdela lagi barang afif yang hilang..towel,stokin,bekal ,botol air semua ada je time balik.

Walaupon yuran yang saya bayar dah include meal..tapi saya still bekalkan makanan untuk afif..kalau rajin saya buatla macaroni tuna die tu..kalau malas pagi2 saya gorengkan nugget atau sosej je sebab afif ni kuat makan skarang..so sementara selera die tengah naik ni biarla die makan banyak2..lagipon saya plak kerja balik tak menentu..kadang2 balik awal..kadang2 lambat..so kalau lambat pon takde risau sangatkan anak kita ade bekal makanan cukup.


4 comments:

adianiez AIDA said...

afif baby end of the year ye :)
elok la masukkan dia terus tadika. nanti dia biasa. mcm anak aida, syuhada, baby january, dia da belajar silibus 4 tahun waktu umur dia 3 tahun. seboleh2 nak masuk tadika kakak. batch dia kat taska semua baby lagi. yg dia da pandai cakap :)

Farah said...

aah aida..sama cam mama die hehe..waah advance anak aida..tula budak2 skang ni advance..harap2 diorg takde boring sekolah awal2 ni.

DELISHA Hijab Store said...

best tul tgk anak2 korang dh pi skol. terasa cam anak aku ketinggalan je....

budak pi skol awal ni bgs nye cepat je dierang tangkap kan! mcm sponge....

Elyn Sani said...

eh silap acc blog tu!!

Awards ~~thank you!