Wednesday, June 27, 2012

Our new bundle of joy and birth story


Assalamualaikum..lamanyeeee tak jenguk blog sendiri..baru hari ni dapat dok dpn laptop and bukak,Btw,thanks for all the wishes earlier.

Hari ni dah hari ke 16 berpantang dan saya dah pon berpantang sendiri kat rumah...duduk rumah mak sampai hari ke 13 je .dah berurut dan bertungku..pastu tengok perangai mengada2 afif makin menjadi2 maybe sebab jeles pon yer baru dpt adik..maybe sebab bosan dok umah nenek sbb makcik2 pakcik2 sume siang sekolah/kerja..so saya decide balik pantang umah sendiri jela senang..leh hanta die pi skolah.takdela die bosan sangat and hope die takde mengada2 lebih cam kat umah nenek.Ni dah 3 hari kat umah sendiri..makan pakai sume sama2 buat dgn suami..alhamdulillah managable juga rupenye and afif elok la plakkkk duk umah sendiri..pandai je kencing/berak/mandi/makan sendiri (kat umah nenek semua nak kena suruh/buatkan)..balik sekolah terus peluk cium adik..rindulaa tu.

Oh nak cerita sikit pasal bersalin hari tu..Alhamdulillah semua berjalan lancar..operation makan mase sejam juge..nak kluarkan baby kejap je..less than 10 minutes tapi yang lama sikit sebab rupenye ade dinding rahim dan otot kaki kanan yang melekat (kesan dr c-sect dulu) so gynae saya pisahkan dan betulkan semula serta jahit cantik2..mmg kalau tgk parut yang sekarang  x macam yang 1st dulu..yang kali ni elok je lurus gynae saya buat.recovery pon cepat.Seminggu dah elok saya berjalan dengan betul..siap tido mengiring lagi.



ni gamba a few hours before masuk OT..operate kol 2pm..husband saya masuk sekali dalam OT dan tengok procedure dari awal sampai habis..berat saya time ni 76kg!!! actually time ni dah ada contraction and bukaan dah ada 1 cm..tapi saya still decide continue untuk csect.

keluar je dari perut terus nangis kuat sangat...Alhamdulillah tandanye jantung dan paru2 sihat.berat baby 3.61kg..mmg nak sama dengan berat mase scan.



Nurse tak habis lagi cuci baby diorang bagi saya suruh cium dulu...memang heaven sangat bau baby baru  kluar dari perut..wangiii (orang kate bau syurga kan?)..oh saya macam lalok sikit sebab diorang suntik ape ntah untuk panaskan badan and ubat tu drowsy sikit..sejuk gile ok dalam OT.menggigil2 dibuatnya..husband time ni dah excited ambik gamba..
daddy dah siap azankan semua dan dah siap dibersihkan.muka suci je .
Celik je mata terus hisap jari and anak saya ni memang beruntung..susu keluar  dari 1st day  dan die memang pandai latching so saya punye nipple crack takdela teruk sangat and  setakat hari ni takde demam sebab bengkak susu ..walaupon susu tak banyak tp saya sumbat je..hari ke 3 susu keluar banyak .Syukur Alhamdulillah.
A proud daddy of 2! we love you daddy!!




Afif with adik...die sayang sangat adik tapi kena jaga2 je tengok ni hahaha kalau tak tengok kang ntah hape die buat kat adik tu...hari2 sogok adik dengan mainan kereta dia,,saba la yer..sok adik besar sikit leh main sama.
Hi! nama saya Muhamad Akif Ilman.
Kitorang memang puas hati dengan service kat TMC..semuanye teratur (nama pon planned csect kan) dan nurse2 semua helpful..and paling puas hati dengan service gynae kami,Dr Noorfidak..sempoi je gynae saya ni tapi dalam OT memang die garang jugak dengan nurse2..kalau diberikan rezeki mengandung lagi memang konfem saya ambik service die lagi,Eh!

15 comments:

yatie chomeyl said...

Masya Allah chomeyl gila gambar last tu, kecik2 dah pandai senyum....chomeyl sgt

Nanak said...

congrats dear!..
muka baby mcm mommy :)
wah, hebatnya..lepas seminggu dah jln dgn elok..i dulu nak dekat 1 bln jg jalan mcm nenek kebayan

hijauoren said...

alhamdulillah... tahniah farah.. sume slamat... =)
aku dulu nangis tau mase dlm OT tu.. sbb sejuksgt, so diorg kan ade psg mcm blower yg pemanas badan tu kat bawah selimut kite tu kan.. so aku ni mata dah berair2 dh sbb blower tu dh cam terlebih memanaskan badan aku la plak huhu.. pakar bius tu nmpk, n tanye : nape, sakit ke? ubat bius dh abis ke? aku ckp, bukan, panas. hihi..

Eliss Mie said...

sama mcm abang dia dulu2 :) tahniah dear !

Has said...

iras abg dia..comel je senyum gitu

IrinaSairah said...

tahniah...cutenya baby...hehehehe

atulhani said...

wah adik akif dah pandai senyum! alalaa.. comel!

mommynadia said...

Congarts Farah!
Comey senyum baby Akif.2 hero mcm I jgak.
Best ramai bodyguards nanti!:)

Nurhayati said...

congrats again beb!!
comel bangat akif.. mmg sejibik muka abang dia.
best kan pantang umah sendiri.
sgt selesa walaupun penat sket sbb kita uruskn semua menda.

CHeeSYaNa said...

comelnyer die senyum!! planned c-sect mmg simple and cepat baik, kan :) sekejap jerk dah siap..

Drama Mama said...

alhamdulillah selamat semuanya. seronok tgk u dah ada baby! comel la akif senyum kecik2 dah senyummm!

Dayah @ Real Ummu said...

congrats farah..lama tak masuk sini..tau tau dah bersalin :)

I am Chipfida... said...

fara!!! tahniahhhh.. ahhh.. ahh.. (echo~). comel nyer anak ko! ramai geng2 dah masuk 2. aku ni ntah bila nak ready... hoho!

semut-terbersin said...

sedapnye nama akif ilman! muka samaa je macam abang dia afif! caya lah farah! aku salute ko berpantang sendri2 je kat rumah..dgn ada 2 hero! huii sungguh mencabar tu..

Farah said...

to all:thanks for all the wishes!!

Awards ~~thank you!