Tuesday, July 10, 2012

Breastfeeding journey Akif #1

Assalamualaikum..nampaknya saya ni sempat update blog seminggu sekali jela..pheww!penat ok jaga 2 orang anak..macam mane orang boleh jaga anak ramai2? yang 2 orang ni pon tak terkejar masa rasanya..ni belom start kerje lagi..sure balik keje,layan anak2 kejap,masak,makan pastu pengsan!

Seriously saya kena plan masa saya betul2 nanti..kalau tak sure stress macam orang gila.

Ok melalut plak..nak cerita pasal breastfeeding sebenarnya haha...ni adalah perkara bagi saya menyeronokkan dan dalam masa yang sama mencabar mental dan fizikal..tapi syukur Alhamdulillah.setakat ni perjalanan breastfeed Akif dipermudahkan..hari pertama dah kluar susu wpon sikit sangat..tapi saya bagi je Akif hisap untuk stimulate susu keluar lebih banyak..hari ke 2,susu masih lagi sedikit..hari ke 3 baru susu saya keluar banyak.

Hari ke 4 saya dah start pam dan buat stok susu..dan sehingga hari ni saya dapat buat lebih 30 botol/pack susu dalam 3-4oz setiap satu -- target jauh lagi..mesti 100 pack sebelum naik kerja!



Medela FS ni will be my bestfriend for 2 years haha ..mula2 macam tak serasi sebab suction FS rupenye slow sikit dari Spectra 3 saya dulu..then dah beberapa kali pakai baru ok dan selesa...tapi saya belum start buat double pumping..maybe kalau buat double pumping production lebih lagi dari sekarang.

sambil browsing boleh pam..and within 6-7 minutes saya boleh dapat 4 oz..berbaloi ok beli FS tu..pheww nasib baik! kalau tak haru wei nak menjawab dengan husband nak justified beli breastpump harga ribu riban.

Memandangkan peti ais kami yang kecik tak dapat menampung susu banyak2 ni..jadi belila deep freezer..hehe bukan saja leh simpan susu..eskrem,ayam,daging sume simpan dalam ni.

budak debab yang kuat minum susu..sampai sekarang umur nak masuk sebulan pon minum susu mesti setiap 2 jam..

oh nak share pasal bende ni...membantu saya bile breast engorged..letak  bende ni dalam peti ais sampai beku lepas tu tuam..memang kali ni saya tak pernah lagi demam bengkak susu macam Afif dulu..Alhamdulillah.

6 comments:

atulhani said...

selamat kembali ke breastfeeding journey.. FS memang berbaloi2.. tp sometimes kalau kena nipple crack atau engorgement, mungkin tak sesuai juga.. kena ada spare manual bp or hand expressing :)

mommyNadia said...

mak aiii bambam gila..geram!!
FS mmg berbaloi kan..suka2!!

Eliss Mie said...

wah tembamnya dia. kumpul stok awal2 nanti x la bimbang x cukup bila naik kerja balik kan.

adianiez AIDA said...

bagus gaks breast comfort tu ekk. nak cari :)

Drama Mama said...

Farah, bole share tak bila slalu u pump and berapa kali daily? and how long it takes for the milk to produce balik kalau lepas kita pam tu dia terus nak menyusu camna...ada eh susu?

Sorry byk lak tanya...i baru nak belajar hehe

bukittinggi fashion said...

comelnya budak

BUKITTINGGI FASHION

Awards ~~thank you!