Wednesday, December 26, 2012

Bye bye 2 series!

Esok umur dah start dengan angka 3...yer TIGA! huhu...i hate this feeling,tak tau macam mane nak describe..bila pergi kedai..orang dah start panggil kite kakak..ouch! ok sedar diri sikit farah..anak pon dah 2 kot..memang layak la kena panggil kakak kan..bile nak beli baju..kenala pilih yang sesuai..kang tak pepasal ade orang tanye ni baju anak ke ko pakai? hahahaha ok i hope this feeling will go away soon..mungkin perubahan hormon kot?hahaha ade kaitan ke dengan nak masuk umur 30?mengarut!

Ok buang jauh2 perasaan negatif...now nak flasback sekejap on what happened in my life for the past 10 years.

Age 20th -24th - dihabiskan di MMU...i have a lot of friends tapi takde geng yang specific sebab asyik berkepit dengan boifren je kan hahaha..now dah jadi husband dah pon.so yang kat bawah ni geng FOE (i'm taking Engineering)..pegi klas and selalu buat assignment sama2..some of them pernah jadi my roommate..now most of them dah kawin and beranak pinak dah pon.Alhamdulillah..syukur ditemukan dengan kawan yang baik2..(cuba untuk korek2 gamba geng2 yang lain tapi tak jumpe pulak dlm laptop sekarang)...masa final year sempat beli kereta pertama iaitu kancil..haha kereta tu saya buat sewa untuk student so income bulan2 dapatla tampung belanja hari2 dan bayar duit kereta bulanan..boleh tahan jugak income sebulan average dalam RM1k.

 As I mentioned earlier,memang masa banyak dihabiskan berkepit dengan boifren so kehulu kehilir memang banyak dengan dia..aktiviti die pon saya ikut join sekali..hahaha.
 jungle trekking
gamba before dinner untuk Askar2 Wataniah..hahaha ni definitely event si dia.

Age 24- 25...dah pon bekerja..elok je lepas habis final paper(result pon tak dapat lagi)..tak sampai sebulan menganggur terus dapat kerja di sebuah kompeni Sdn Bhd..nasib baik semua pass hahaha kalau tak kena berhenti kerja dan repeat paper..lepas setahun bekerja..we decided to engage..bulan Feb 2007 kitorg bertunang dan Dec tahun yang sama (just before i turn 25) kami bernikah.Alhamdulillah..rezeki dimurahkan masa nak kawin ni..dapat offer bekerja di kompeni yang lebih besar dan stabil.


Gamba before kami bertunang..masa ni member baik yang bertunang..after a few months turn kami pulak.

Majlis akad nikah yang simple tapi meriah..syukur.

Age 26.time ni dah start blogging..melahirkan anak sulung on Dec 2008...afif kluar mata sepet..dah besar mata bulat..salah satu rezeki terbesar yang tuhan bagi kepada kami yang tak boleh ditukar ganti dan lahirnya Afif bawa rezeki bersamanye.Oh! hampir lupa sebelum afif kluar sempat beli 2nd car,Nissan Latio Sport..niat beli keta ni sebab senang nak travel balik Terengganu dan tahan lasak..memang tahan lasak pon..kereta ni dah nak masuk 5 tahun pakai tak pernah meragam lansung.yang kereta kancil tu saya bagi abah pakai sampai sekarang.

Age 27-28.. A lot of things happened...dalam blog banyak cerita especially pasal anak ler..Afif membesar dengan sihat..Alhamdulillah.Bertukar kerja dan kompeni dari V**S ke T*..from seorang Engineer to a Sales Exec..jauh tu lompat hahaha.betul2 bidang yang berlainan tapi i took it as a challenge.mula2 memang susah dan rasa stress jugak..after 3 months segalanye mula jadi mudah..yang penting kena cepat belajar dan banyak bertanya bila kita tukar kerja yang 100% lain dari kerja sebelumnye.

1st birthday
 2nd Birthday
 Lepas confinement..cuti2 di Cherating..(sorry gambar susun tonggang terbalik)
Ni gamba masa wedding adik ipar di Terengganu.

 Wedding adik lelaki saya di Klang..Alhamdulillah bertambah lagi ahli keluarga kami.

Age 28-29..pregnant anak ke 2 on Oct 2011 ..Muhamad Akif Ilman lahir on June 2012..dan sekali lagi..lahirnya Akif membawa rezekinya juga..mama dia dapat offer naik pangkat and confirmed as manager on Oct 2012.Our marriage pon dah masuk 5 tahun..Alhamdulillah.
 Masa birthday anak2 Azza..dah sarat sangat masa ni.
Our 2nd bundle of joy.

Budak debab ni dah 9kg.sekejap je besar.



Dalam 10 tahun banyak sangat bende yang berlaku..dari single jadi bini orang..lepas tu jadi mak orang plak..susah ,senang..semua kena harung as part of life...kalau susah sentiasa kena ingat ade orang lain lagi susah..bila senang plak,kena jaga2 dan beringat untuk simpan sikit kalau masa susah..ada satu lagi perkara yang saya plan nak capai sebelum umur 30 tapi nampaknye belum ada rezeki iaitu memiliki sebuah rumah..takpela..bukan semua yang kita nak akan dapat kan..ni pon almost 80% dapat capai saya dah rasa bersyukur sangat2..so tahun depan kena betul2 dan serius menabung untuk duit rumah hahaha..chaiyo farah!

Last but not least..happy birthday to me :D

7 comments:

Moro For Tomorrow said...

Happy birthday Farah!

Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki!

Siap ade pic aku tu hehe
-azzamoro

atulhani said...

happy birthday.. wah rajinnya buat sinopsis 10 tahun punye cite hihihi... dont worry.. 30 is just a number.. aku ni ha.. lagi 2 bln masuk 31...

Lynn Hamzah said...

happy birthday...moga 3 series menambahkan lagi kebahagian untuk awak sekeluarga...

Eliss Mie said...

selamat hari lahir yang ke 3 series :p keh keh keh..aku punya bulan 9 hari tu.
age is just a number, young at heart :p

yatie chomeyl said...

heppi best day farah :)

Has said...

happy birthday farah..semoga tercapai semua impian. Amin

mona said...

happy bday farah!!! semoga segale yg dicita citakan menjadi kenyataan dan sentiase dlm rahmat Allah =)

Awards ~~thank you!