Thursday, February 19, 2009

Ku dalam dilemma~~

hehe mcm lagu kru dulu2 plak...

Saya tgh dalam di lemma ni...nak tukar kerja ke atau stay je kat kompeni saya ni...

kompeni saya dah kena ambik alih dgn TM sepenuhnye bln 3 ni ....byk perubahan dlm organization chart yg bertukar setiap minggu (tapi sampai hari ni still tak finalize)...saya ni dah bape kali kena tuko team (tp kerje tetap sama)...sekarang ni saya suke dgn ape yg saya buat...kadang2 jadi technical lead..kadang2 jadi project manager (project kecik2 je)...kadang2 jadi presales kena handle tender dan buat proposal...tp lepas ni ura2 mengatakan saya akan masuk team procurement pulak sbb team saya (Project Management team) akan di mansuhkan...huwaa saye takmoooo.....saya takmo keje mcmtu....kena handle quotation..key in data....kena duduk opis je (takleh la mengular lepas ni huhu)...that's really not me...saya ni bukan boleh duduk diam setempat dalam opis..

saya dah ckp ngan boss besar yg susun off-chart tu(boss baru yg agak tabbes)...saya ni org technical...kalau boleh masukkanla saye team technical...all this while pon saya mmg buat kerja2 technical (hellooo please review my resume )....die ckp saya ni takleh nak accept changes....saya balas balik...if the changes has good prospective and put me on the right track to pursue my career then i accept...boss saya bg alasan yang tempat limited dalam team technical and in the new team there will be a lot of training (pasal new product) and technical stuff yg saya akan belaja..bla bla bla(ye ke...boleh percaya ke ni??) ...last last saya malas nak argue saya pon ckp ok...as my superior i trust you that this changes can give me more opportunity to learn new things but i really hope that you can put me back in technical team (tak kire la server ke.. storage ke...desktop ke) byk lagi laa saya ckp sambil bg hint supaya bos saya paham yg saya nak masuk technical team jugak..saya pon tak ingat dah......then saya pon blah dr bilik bos saya dgn senyum terpaksa...

lepas je blah saye terus bukak jobstreet ngan jobsdb...huhu mmg rase cam nak carik keje lain je...ye la kan..kalau dah tak suke buat satu2 kerja tu mane leh paksa nak suke..oklaa boss saya kate cube dulu...tp saya tak rasa saya boleh bertahan lama...huhu tp kalau nak carik keje tmpt lain saya kena carik kompeni under TM jugaklaaa....kalau tak sape nak bayakan balik duit loan studi saya (saya dapat loan boleh ubah telekom mase belaja dulu)...skang ni loan tak payah baya sbb saya keje ngan anak sykt TM dan dpt convert ke biasiswa (terikat utk 9 thn...skang ni baru 2 thn)...kalau saya blah kena sambung baya baliklaa..

lagi satu skang ni senang ke nak dpt keje??byk denga kompeni nak buang org je...even kompeni saya pon tgh freeze pengambilan pekerja tau...buat mase sekarang ni saya still buat kerja2 lama saya....tak tahu bile off-chart baru akan kluar plak...


p/s:byk keje tp sempat lagi meluahkan perasaan dlm blog..

4 comments:

Shila said...

saya scholar yang stuck in TM for 10 years and baru abes setahun. saket jiwa jugak kan? kadang2 rasa baik ptptn, boleh gi mana2. ehehhee.

tapi takpe, kena bersyukur.. tapi kadang2 merungut jugak. huhuhu. =P

Farah said...

huhu btul tu shila..tp atleast u berjaya gak bertahan sampai habis ..cayalaa

syukur2...

Shila said...

bukan baru habes contract. baru abesss satu tahun and ada lagi sembilan tahun. hahahahha. so saket jiwa jugak lah kan? =P

hari2 kena pegi ofis and cakap dalam hati, sile bersabar. especially with another re-org nih, so terima ajo lah. huhuhuh

Farah said...

huwaa..ye ke..samelaa kite...napelaa depa buat kite camni ek..

Awards ~~thank you!