Wednesday, February 18, 2009

Merudum~~

Macam mane ni....saya rase mcm susu saya makin merudum...pagi ni pam susu dan saya hanya dapat 3oz sahaja huhu..selalunye dapat 6oz....saya tahu kenapa jadi macam ni..
  1. Saya hanya sempat pam 2 kali je kat opis (kol 11 pg ngan 3 ptg)...terkejar2 ngan meeting huhu..
  2. Bile sampai rumah pukul 6ptg...afif dah kenyang sbb babysitter tu baru je bg die minum...so saya pam semula pukul 7 mlm...dan bagi afif minum direct pukul 8 ...afif akan tido pukul 9 every night (deep sleep yg jadi ape pon tak sedar)....
  3. pukul 1 pagi biasanya die akan bgn utk minum tp malam td kol 3 pon tak bgn2...saya terpaksa kejutkan ...bayangkan 5 jam die tido tak sedar2..(utk tukar pampers skali) sbb dada dah bengkak...itupon die minum sikit je...mase tukar pampers die boleh tido balik..byk kali tepuk2 suruh bgn utk minum..
  4. kol 6 die bgn lg utk minum (saya pam sebelah dan bg die minum sebelah)...sblm saya hanta afif ke rumah bby sitter pukul 7.30 saya paksa die minum lg tp agaknye die masih kenyang so minum sikit je...
Saya faham sangat konsep breastfeed ni based on demand..kalau ade demand..adelaa supply...masalah saya bile malam je anak saya tido takmo bgn2...die bgn 2 atau 3 kali je..kalau hari2 die buat camtu (5 jam skali baru nak bgn) mmg naya saya...supply susu mmg akan jd kurangla camtu...lagi satu pam susu tak sama dgn bagi direct....baby sucking lagi kuat dr pam...saye ade terbaca kalau asyik pam je..supply pon boleh jd kurang...isk risaunye saya...
-afif yg suke tertido atas nursing pillow-

p/s: apesal takde idea nak start buat technical proposal ni...idea..idea...cepatlaa datang..

9 comments:

mrsharis said...

hi farah..baiknya afif..
Nuha kalau tdo sangat la mudah terjaga..penat mama

azzamoro said...

kuat tido anak ko ni.. ikut mak dia masa maktab dulu suke tido dalam kelas... heh heh..
weh orang cakap kalau nak tambahkan susu, ko kene makan byak lobak putihla..ade lagi macam-macam.

takpe..semangat ok..jangan putus asa. hik hik

azzamoro said...

oit..

ni blog kawan aku masa kt utm. dia bfeed baby dia exclusively sampai 6 bulan. ade tips.
http://mommy-germs.blogspot.com/

lovelymummy said...

hai.awak boleh gantikan waktu baby tdo tu ngan sesi pam susu..sya pn kdang2 bgn mlm buta utk pamsusu..tryla ye..:)

Elyn said...

err saya pun x rajin pum kat opis. 2x je time keje.... blk umah mlm mmg suh Wafiq mnm..... so far die rajin bgn gak mlm nk nenen...... err try la mnm longan rebus.....

Farah said...

mrsharis:malam je die mcm tu...kalau siang susah nak tido...kalau tido pon kejap je..

azza: thanks for the info..hehe teringat zaman maktab dulu kalau mengantuk kena buat kawad kamir hihi..

lovelymummy: tula masalahnye mama afif ni pon bile dah tido...malas tul nak bgn mengepam..kena start mengepam tgh malam jugak pasni..by the way ...saye selalu baca tips2 bf kat blog awak hehe

Elyn: thanks..saya nak cubelaa..kalau pakai longan yg dlm tin tu boleh ke?

MeL said...

i br nak link mamaqaisara pn blog but azza da post dah hehe ;)

azzamoro said...

demm..tak boleh hingat la kawad kamirr tuh...muhahahhahahahahahha

lawak siut..

weh jom aaaa gi reunion

pu3mawar said...

salam... cuba carik Pil Asi... biasa ada jual kat kedai jamu... saya makan alhadulillah... susu bertambah bnyk... jgn bimbang..pil nie di luluskan oleh KKM...

Awards ~~thank you!