Sunday, March 29, 2009

Diari percutian~~

Seminggu dah tak update blog...seminggu saya bercuti...apesal seminggu ni rase cepat sangat.....yang besnyee cuti kali ni penuh dgn aktiviti....seronottt!!!

23hb
Kununnyee nak bertolak pukul 6 pagi..tp biasalaaa terlajak tido....jadinye bertolak pukul 7....cerah mata afif pagi tu...cam tau2 je nak pi jalan.......sampai di Kuantan dalam pukul 10pagi....sesat2 kejap kat kuantan tu sbb nak carik kolej pak usu afif kat sana....jumpa pak usu afif dalam pukul 11...then mandikan afif kejap kat surau kolej dan terus carik tempat makan...memandangkan dah pon sampai kuantan...so kitorg decide utk lunch di pantai teluk cempedak....
masa ni tgh panas terik so tak dapek laa nak bergamba dekat2 sgt ngan pantai....tp oklaa dpt background pantai kan...kan..
Lepas hanta pak usu afif td balik semula ke kolej...kitorang sambung plak perjalanan ke Cherating...yeahhoo
Just nice sampai kat hotel pukul 2...check in...kemas2 barang...guling2 kejap atas katil....pukul 4 daddy afif ajak pegi swimming kat pool....

ni plak view dari bilik kami..hehe dapat pool+seaview.....tgk tu...takde org pon hahaha...ni laa kebaikan pegi bercuti mase bukan cuti skolah....lengang je...swimming pool kami yang punya hohoho

mula2 ingatkan nak tinggalkan afif (berteman mr froggie die tu) kat tepi kolam...yelaa mama afif pon nak gak swim swim...tak sampai 5 minit biarkan die...dah menjerit2 ..aduih..terbantut aktivitiku...daddy afif laa sonokk dpt swim puas2..hehe mase ni selamba je rendamkan afif dlm pool...sorry laa mama tak sempat nak belikan afif swim diaper..afif bogel jelaa ek..nasib baik die tak kencing dlm pool tu..
afif kepenatan main air...tak sempat nak pakai baju dah mengamuk2 nak tido...so balut jelaa ngan selimut..

Lepas maghrib je...terus jalan-jalan cari makan plak...tanye org tempatan kat situ...ramai yang rekemen satu restoran ni utk ikan bakar yang sedap kat kemaman...so bergerak la kitorg ke pantai teluk mak nik,kemaman...perjalanan dalam 20km dr hotel....4 kali tanye orang kat mane restoran tu...nasib baik jumpe....diorg ckp restoran ni ade masuk dlm tv hahaha..tp tak jumpe la plak sign jalan2 cari makan kat situ...tp lauk die mmg sedap.....ikan bakar,tomyam,sata die perghhh...marbelessss!...kitorg makan sume ni (termasuk air 4 gelas)...dlm RM 30++ jee..
24hb
Tak byk aktiviti hari ni...pegi breakfast...pastu daddy afif sambung berendam kat pool lagi....afif dan saya lepak2 dalam bilik je...amik gamba....pukul 10 camtu dah panas terik...ingatkan nak amik gamba dekat ngan pantai...tp sbb panas tak jadi....so amik gamba tepi pool jelaa...pukul 11 lebih dah check out hotel...dan sambung perjalanan ke kuala berang....
rating saya bagi utk resort ni....hmmm 4 star out of 5....pool die bess sbb beso gile ....bilik pon bess sbb ngadap pantai...bilik air plak tak berapa bess sbb bath tub kecik sgt....servis ok...siap kasik free baby cot..

25hb
Hari ni berehat2 je di rumah...daddy punye penat driving tak habis lagi...so caj bateri dulu...sbb esoknyee nak jalan ke bandar KT plak.....

26 hb
Hari ni berjaya menghasut ida utk amik cuti..tujuannye utk temankan die beli barang2 hantaran dan baju tunang kat kuala terengganu.....masuk 6 kedai...akhirnya jumpa jugak kain yang die berkenan....afif mengamuk sbb tak tahan panas so lepak la coffee house kejap (ade aircond)....sempatla tidokan afif kejap dlm kedai tu ...haihh putera lilin btul budak sorg ni...
Malam plak...ida belanja ikan bakar yang die selalu dok puji sedapp dekat kuala berang ni.....hehe mmg sedap pon dan murah plak tu...5 org makan (lauk dlm 5 jenis)...RM40++...huh untungnyee orang2 kat terengganu ni ek...makanan murah2...
27hb

Biasa laa bila dah jarang2 balik kenalaa jenguk umah sedara mara plak....singgah la kejap ke rumah mekcik,kak mek dan kak nani....-ijah,afif dan iqbal-

Petang tu plak....aktiviti berkelah di Belukar bukit.....angkut adik kecik dan ika....afif kena tinggal dgn tokma..sbb takut plak nak bawak budak kecik tu masuk hutan...yang seronok lebihnye ha sape lagi...kalau bukan daddy afif...ngalahkan budak2....kitorg dapat picnic kejap je sbb hari nak hujan....dapatla berendam dlm sejam...malam plak..ida bawak pegi pasar malam kat kuala berang....saya panggil pasar malam seringgit sbb byk makanan di jual dgn harga seringgit hehe...
28 hb
Balik KL.....sebelom balik tu daddy afif sempat meracun rumput keliling umah tok ayah...

p/s:alhamdulillah afif sihat sepanjang bercuti ni walaupon byk kali jalan tgh panas....btw..senang bawak nursing baby ni..bila nak menyusu je terus sarung nursing poncho dan breastfeed hehe...

11 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku penah gak pegi belukar bukit tu masa sekolah..dah lama tak pegi..hikss

MeL said...

beshnya g bercuti! swimming pool mmg nampak cun, xsbr nk bwk mika turun swimming gak. afif swim bogel je? huhu bahaya tu, sib xjd pape hehe ;p

Farah said...

eliss:hehe jom pegi lagik...lagi bess dari sekayu :D

Mel:haah afif swim bogel hehe...tu aa nasib baik takde apape accident :P

azzamoro said...

sakan ko jalan eh farah..

weh ko mane tau dai x kencing dalam pool tu.. huhu.. kan dia punyer tuttt dalam air..kalau kencing sure tak nampak..hik hik

Elyn said...

hihihi cumel je afif swimming togel2 gitu!!!!

~shafini said...

bestnyer...da laa dekat jek ngn umah aku tuh..huwaa..homesick!

Farah said...

azza:aah ek...kalo kencing pon nasib la hihihihi najis ringan je tu

elyn:tulaa mamanye tak sempat nak beli swim diaper laa

fini:hehe bes bes pegi kemaman ni..ikan bakar ngan sata die sedap gile :D

fulltimesinner said...

waaa best nye... makin sihat afif nampak... seronok korang bercuti...

-pok long here :D

Farah said...

paklong:akhirnya paklong memberi comment..tu aa next time asri ckp ade rezeki nak bawak satu famili bercuti plak...

Cherry blossom said...

haha..ko mesti makan kat kedai pinggan besar tu kan kat teluk mak nik tu...makanan kat situ mmg best...Name kedai tu Aziz Satar kan?sata di sedap huhu..rindu sata..

Farah said...

aah aku makan kat restoran aziz satar tu hihih....ye saya setuju 100% sata die sedapp gile

Awards ~~thank you!