Saturday, April 4, 2009

Gawat~~

Bila dah gawat ni baru tersedar...yang betapa membazirnya saya dulu....kenapa saya kata saya sgt membazir??

saya bukanla membazir duit bershopping barang2 seperti bag,kasut atau baju kerna itu adalah keperluan hahaha..lagipon keperluan saya tu bukannye selalu saya beli...kasut dan baju sekali sebulan (sbb saya rasa setelah penat bekerja perlu juga menerapi diri dgn membeli haha)... itu pon yang murah2 dan lagi bagus kalau ade sale..butik feveret saya biasanya..vincci,nose dan kadangkala primavera..jusco pon ok hahaha

...baju plak saya suke design nicole,east india utk yang kasual atau G2000 ,Parkson dan kadangkala Edmunser utk baju kerja...see mane de butik mahal2.... handbag lagi sedih...sekali setahun je..kalau nasib baik 2 kali hahaha..sbb bag saya suke beli yang berkualiti dan biasanye berkualiti ni mahal kan...tapi belom la lagi mampu membeli bag2 seperti Ninewest atau Coach atau LV...saya hanya mampu melihat org lain memakainya dan selebihnya tgk kat internet saja....setakat ni plg mahal beg yang saya beli pon dlm 600 inggit...itupon lepas beli bag tu sthn kemudian baru saya beli bag lagi....lagipon saya tak tabah utk mengikat perut semata2 utk membeli beg pujaan ...see saya bukanla shopaholic kan?...beruntungnya husband saya hihihihi....

tapii....satu je saya agak menyesal mase sebelom gawat dulu...saya menyesal bila byk habiskan duit utk makan kat luar...sekarang ni saya dah rajin memasak di rumah especially dinner.....balik je dr opis..campak beg2 (handbag ,beg pam dan beg laptop)...amik afif....main kejap ngan die... pakai apron dan start memasak...

bayangkan ek...
dulu.....
saya amik yang average la ok...


breakfast+lunch+dinner --- 20 inggit x 30 hari = 600 inggit sebulan

husband saya---40inggit x 30 hari= 1200 inggit sebulan (anggaran maximum)..... total-------saya+ husband=1800 inggit

....
husband saya double sbb die kerja kat true fitness Pavillion....every morning dia akan minum/tapau coffee bean atau starbuck..hari2 ok..saya tak tipu..pastu makanan sana mmg well known mahal...itupon die dpt diskaun kat fudkot pavillion tu sbb opis dlm pavillion (staff rate)....kalau nasib baik plak ari tu client belanja...so save sikit duit lunch/dinner die.. dahla parking mak aiii mahal nak mampos!!saya rasa mmg sgt tak berbaloi bekerja di Pavillion tu walaupon di beri gaji 10k...

dinner plak ..hari2 saya makan luar/tapau...alasannye:

husband saya balik keje lewat pukul 11 mlm (manager kan...jadi kenala tunggu sampai tutup kedai huhu)...so selalunya bila saya masak...end up makan sorg2.....sbb husband dah pon dinner mase kat opis...ataupon client dah belanja dinner...yelaa keje dlm pavillion...just name it restoran mane yang die tak pernah masuk...sumenye pernah (kecuali yang tak halal laa kan) sbb die mmg ade sorg client ni yang suka sgt makan ngan husband saya (oppss jantan yer)... dan bukan setakat husband saya je die belanja..saya jugak dpt tempiasnya sbb client tu jugak selalu menaja kami tiket wayang Gold class kat Pavillion tu.... lepas tu plak kes saya mabuk mase pregnant..saya lansung takleh bau nasik tgh masak...mmg akan muntah...so husband saya pon kata takyahlaa masak.....see kukuhkan alasan saya taknak masak dulu..

betapa laa saya ni pemalas sgt nak masak kan sampai tong gas kat umah yang kami beli mase mula2 pindah masuk rumah (dec 2007) baru bertukar lepas saya habis pantang ( Feb 2009)...bila balik umah semula...dpt la memasak dlm 2 hari.. n then baru gas habis...punyelaa lama gas saya bertahan..nampak sgt tak memasakkan hahaha..teruknyaa saya ni...

so skang ni tgh gawat kan..jadi kami sekeluarga mengamalkan langkah2 berjimat cermat..husband saya tgh full time study utk 4 bln...dan tentunya kami kena spend duit kami dgn bijak skali ....jadi masak dan makan di rumah sgt membantu mengurangkan perbelanjaan...
sekarang saya....

breakfast - di rumah
lunch saya amik maximum = 10 inggit x 30 hari= 300 inggit
dinner - di rumah
husband saya breakfast-di rumah
lunch di campus---10 inggit x 30 hari=300 inggit
dinner- di rumah

duit lauk (belanja di pasar/giant utk barang basah) every week tak sampai pon 50 inggit...sebulan dlm 200 inggit..
total= saya+husband saya+barang basah=800 inggit

mak aiii jimat 1000 inggit...boleh simpan utk hari tua kan kan (atau membeli handbag baru kuang kuang kuang)??kalau setahun mcm tu dah leh simpan 12k..dan angka itu sungguh besar bagi org mcm saya...uwaaaa sungguh membazirnyaaaa...


so saya mmg tekad sekarang ni saya takmo malas2 masak dah...aktiviti makan luar hanya di lakukan pada weekend sahaja seperti yang kami lakukan sekarang...langkah2 ini akan tetap di teruskan walaupon husband saya akan start berkerja semula bln 6 nnt (boss die asik call soh dtg balik keje tmpt lama)...alasannya utk saya dan husband menyimpan semula 12k yang tlh pon kami bazirkan di kedai2 mamak/restoran sethn dulu...


walaubagaimanapon jgn plak anda ingat saya tak enjoy dgn lifestyle saya sekarang...saya tetap gembira..see tema saya kat atas tu 'énjoying my life in every way'...saya skang tgh enjoy memasak...hari2 mencuba resepi baru....dan lagi seronok bila husband saya puji sedap ehehe(tak kisahlaa kalau die puji tu setakat nak amik ati saya pon)...kat bawah tu saje nak tepek gamba masakan saya..
banana pancake...hehe lempeng pisang lerr utk makan ptg...resepi tibai sendiri (pernah tgk mak buat)...sedap gak makan ni sambil minum air teh... teriyaki chicken for dinner..resepi dapat di sini...senang je nak masak ni....husband saya puji sedapp....

Kalau ade sesiapa lagi ade tips2 utk berjimat sila share dgn saya :D

9 comments:

Anasfadilah said...

jimat guna letrik,mana lampu tak guna tu padamkan saja..kalau guna aircond letak suhu dalam 24 atau 25 macam tu..

tapi saya guna kipas je,pasal aircond dah rusak..

:)

Farah said...

hihi thanks dila...nasib baik umah takdek aircond...guna kipas saja..

Elyn said...

haah kami pun tgh berjimat gune letrik pasal bil bulan ni cecah 400!!! plak tu duk lam umah tu ade 6 org!!! so sume kene pandai2 berjimat!!!

azzamoro said...

ko buat aku lapar la babe... duhh..mcm sedap ayam itu

supermummy said...

Hi! Nominate yourself or your fav mommy blog at The First Supermummy Amazing Blogger Award!

Farah said...

Elyn:hehe...btul2 berjimat utk masa hadapan :D..lagi ramai penghuni dlm umah lagi byk belanja kan?



azza:cubala resepi tu..sedapp..sehingga menjilat pinggan hahaha

MeL said...

kan? klu xcalculate mmg kt xtau bp yg kt spend utk mkn sahaja. lum yg lain2 tu..

Farah said...

supermummy:thanks for inviting..

Mel:yup...terkejut bila kira2...byk tul duit membazir..

SOHO Mama said...

Hi Farah, memasak pun terapi jugak kan (bukan shopping je.."retail therapy" as I call it). Dulu2 I akan suruh maid potong bawang ke etc..I tinggal tumis je. Tapi skrg most of the time, I buat semua tu..masak from scratch lah, sambil berangan lah I ni hos cooking show kat TV haa haa..!

Lagipun household i dah besar, elok masak je. I nak lah anak2 I bila dah besar nanti, teringat yg I ni lah dgn apron do masak makanan they all sblm pegi sekolah :)

Awards ~~thank you!