Wednesday, May 13, 2009

Beralih bulan~~

Afif demam lagi...Again!!! on his birthday!! *sigh*.....

Hari ni afif genap 5 bln...malam tadi badan afif tetiba panas sgt...cek temperature..mak aii almost 39 degree...cepat2 bagi ubat demam dan lap badan afif dgn kain basah..pastu daddy tampal cool fever kat kepala afif...tp biasala kan cool fever tu bertahan tak sampai 5 minit pon atas kepala pastu ilang kemana...then mama letakkan kain lembab atas kepala nak kasik kurangkan panas...huhu risau sungguh...

batuk takde..selsema pon takde.. demam je..tak lena tido kami malam td menjaga afif...tunggu sampai panas die dah kurang baru boleh lena...

saya pelik...ni di panggil demam beralih bulan ke??? makcik2 saya pernah tanye dulu afif ade demam tak kalau beralih bulan...the first 3 month takde...tp kalau demam lepas kena cucuk tu biasala kot...tp bln lepas takde injection ,afif demam jugak ....and then utk 5 month plak,appointment injection afif adalah esok...so afif demam sbb ape??

Hari ni mama masuk opis lewat skit...make sure afif makan ubat dulu dan temperature badan ok baru hanta umah babysitter....

huhu sesiapa ade petua atau cara2 utk elakkan bende ni terjadi...sian la tgk anak demam...tak bermaya je....

12 comments:

Hasliza said...

demam beralih bulan..pernah dgr tapi tak biasa plak jadi tetiba kat wafiy..cuma masa wafiy nak naik gigi, nak mula merangkak...dia ada demam laaa..ini kira beralih bulan gak kut..hopefully afif cepat sembuh...

mrsharis said...

Ala siannya afif..lia rasa cuaca skng byk jadi faktof budak2 tak sihat la. 2 hari lepas nuha kena sakit mata..la ni mama dia pulak..

rajin2 makan ubat tau afif..

MeL said...

demam beralih bulan tu kebetulan je kot. may be sbb cuaca skg ni panas sgt..hopefully afif cpt sembuh ye..

Anasfadilah said...

afifi cepat sembuh k. :)

Cikpid said...

Anak aku pon demam laa..ish2..nk buat ape eh?mlm tadi jugaklaa..tapi xlaa smpi 39..dh tggi sgt 39 tuh..

mummYaeesh said...

pasal dmam beralih bulan tu kata org tua2 jerk..takde la kot mayb sbb cuaca skang ni mmg panas sgt!kita yg da dewasa ni pun kdg2 tak larat ni kan plak dak kecik cam afif tu.. make sure slalu check temperature dia!klu panas sgt cpt2 sumbat ubat bontot tu..tp jgn kerap lak! pastu buka baju suar semua and lap dgn air sejuk kat ubun2 dan bwh tiak dia..insyaallah cpt turun panasnye!

get well coon afif

azzamoro said...

farah, ko rajin2 lap bdn dia ngn towel basah keh... bagi cepat kurang panas

e.l.i.s.s.m.i.e said...

musim demam agaknya skang ni..hr tu nuha demam ruam..kuar ruam, baru ok..shean kan demam2 ni..x bermaya..

Farah said...

liza:bbsitter afif kate demam beralih bulan ni normal..agaknye anak aku nak merangkak kot pasni hahaha...

liya:tu laa cuaca skang mmg tak betul skit kejap panas kejap hujan..kite pon jadi tak sihat..

Mel:thanks Mel

Dila:auntie dila ,nama saya afif laa bukan afifi ,tu mcm nama pompuan jerk..

cikpid:haah tulaa..saye nengok blog awak td..

mummyaeesh:huhu yela kan..thanks for the tips..tp saya takdek ubat bontot..ade ubat syrup je..leh jugak kan?

azza:ok !

eliss:haah la ...sian nengok anak demam..

mamawafiy said...

mmg sedih dan risau kalau tgk anak demam..nak2 demam panas waktu mlm..saya ada dgr jgk psl demam beralih bulan tu..mak saya ckp la..tapi so far anak2 saya x penah kena lagi..cuma wafiy asthma la..dulu...ada 1 petua from my late MIL..kalau anak demam panas, sapukan kepala/ubun2 dgn air asam jawa...bancuh asam jawa dgn air biasa pekat2 pastu tepekkan kat kepala/ubun2..mmg berkesan..cubalah..btw aunty doakan afif get well soon ok

p!nkerton said...

happy 5th months bday afif! ;)
aku rasa demam beralih bulan ni mmg common kot. tatau la kebetulan ke ape, tp mostly had faced the same situation. kite la penat sket nak berjaga mlm & amik cuti nak jaga baby kan. huhu kesian kan bila tgk baby demam :(

Farah said...

salina:thanks for the tips...saya akan cuba malam ni kalau panas afif tak surut lg..td call mak die pon suruh buat bende yg sama :D

fatih:hehe tenkiu auntie-dr afif

haah la..dah lebam dah bawah mate aku ni huhu

Awards ~~thank you!