Tuesday, May 26, 2009

Bila perempuan breastfeed berpuasa~~

Huh...tau tak bila kite breastfeed pastu puasa plak..yaAllah laponye lain macam la...lapa giler ok...walaupon dah bersahur!

Saya ingat hari ni nak sambung ganti puasa...baru je ganti sehari minggu lepas.....tp lupa la plak nak sahur.....adusss...berkire2 jugak pg td nak puasa ke taknak ni...niat dah buat malam td...

Hmm last2 saya menyerah kalah jugak....pukul 9 turun bawah pegi beli nasi lemak sama milo ais kawww....hehehe..tu nasi lemak yg kedua saya makan selepas 5 bln bersalinkan afif....haa sapa nak kurus ..ade berani...tak makan nasik lemak???

Pasal breastfeeding plak...susu saya sedikit merudum lepas saya berpuasa hari tu..selalunya satu hari pam boleh dapat 20-25Oz ...tp minggu ni sudah jadi 15 oz sahaja....erk alamak dahla stok Milkmaid tea tak ambik lg...nampaknye lunch ni kena carik pegaga aau jantung pisang sebagai lauk....kalau tak lama2 stok EBM saya mmg akan habis...

Nampaknye bulan puasa nnt saya kena begitu disiplin utk bgn sahur...kalau miss sahur alamatnye tak jadi kerja la ari tu sbb kelaparan yg semacam...

Kawan2 yg ade pengalaman utk maintan stok susu time2 berpuasa sila share ngan saya...tak sampai 5 botol EBM pon dlm peti ais saya tu skang...satu hari kena bagi 4 btol ke bbsitter afif...mmg nazak sgt dah stok saya ni...

10 comments:

UmmiKhayra said...

Saya pun skrg ni tgh sikit2 menggantikan puasa.. lagila kene ganti sebulan.. :)

Masa mula-mula puasa, memang perit sangat2.. Dahaga.. Lapar.. tu yg kene sahur jugak kalau nak puasa. Kalau tak sahur, alamat macam farah la.. turun bawah beli sarapan.. Hahahhahaha

Mama Qaisara ada bagi cdgn, ganti time sabtu ahad. Pagi2 and malam je pam. Siang, susukan baby kita macam biasa. It works for her. And tak sentuh pun stok dia.. =)

Saya try bila takde function pape.. Sekarang ni tak boleh la.. sebab banyak kenduri kawen.. Hehehehhhe

Oh.. lagi 1, Set mind.. Jangan fikir, "cukup ke susu tak ni ye susu aku kalau puasa?"... Fikir.. "insyaallah, macam biasa je produk aku hari ni.. boleh punyer.." =) Works for me.. tu kan mainan psikologi.. =)

Sekadar pandangan saya sahaja.. =)

Farah said...

ummikhayra:sukanyee saya dgn comment bernas dr awak..tima kasih byk2..haah la ari minggu pon penuh ngan jemputan...

bab mind set tu...tgh cuba positifkan diri..cuak plak tgk stok ebm tu sikit...

itulaa saya akan cuba jugak pam sabtu dan ahad ni walaupon dapat sikit..

Elyn said...

hehehhe i pun br ganti pose smlm... tp ptg dh lembek.... plak tu blk wafiq nk nenen!!! adeh.... bg jugak la even dh x bermaya gegege

Jiey^Mien said...

Huhuhu.. Mokcik takleh idup kalo takde nasik lemak.. =(

Hanz said...

Tengok mommies2 dah start ganti puasa ni..takleh jadi ni, nak kena ganti jugak tapi bukan last year punyer (last year puasa penuh, alhamdulillah..) tapi tahun2 terdahulu masa anak no.1, hi, hi, nak kena bayar fidyah lagi (padan muka kena denda)

UmmiKhayra, terima kasih sharing tips tu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun siap loya2 kalo tak sahur..hr ni tak pose sebab tak sahur..banyak lagi ni..huhuhu..aku biasa minum air longan :D

mama idzareef said...

saya dulu mase bln puasa la susu kering terus..huhu..tak tercapai nk ebf my anak sampai 2thn..sempat 6bln aje..

dh berazam pasni kalo bf anak lg bln pose pn taknk pose..lain bulan ganti..bulehhh..?

mummYaeesh said...

0 knowledge pasal bf ni..weols dulu takde susu + buta kat tuut!hiks..

susah gak ek mcm tu!tak tau pun klu puasa bleh jejas production katanye..woohoo

pu3mawar said...

dah cuba amik pil asi tak.... akak dulu masa bulan pose alhamdulillah takde masalah... cume masa sahur bnyk minum dari ayor suam, pastu mkn kurma .... jgn dok pikir susu tak cukup... pam ajer cam besa.... mmg susu tu akan kuar kurang sket dari besa... but pikir camne.. less is better then nothing...
selamat mencoba..

Farah said...

elyn:isk liat betulkan nak ganti pose ni..saya baru nak masuk 2 hr ni :P

Jiey:erk..tak dpt akak nak tolong!ahahaha

hanz:haah..tak lame dah nak bulan ramadhan balik...atleast dpt buat 2 kali seminggu pon ok..

elis:air longan yg di beli dlm tin boleh???

mamaidzareef:huhu takmola susu kering...tp boleh ke kita tak pose bln pose sbb nak menyusu?

mummyaeesh:production ku agak terjejas bila pose...saya pon baru tahu huhu..

kak putri:saya tak beli lg..baru nak cuba minum milkmaid tea...hikss tenkiu for the tips...cuba setkan otak cukup susu ni..btul btul!baik sikit dr takde..pam je ek..

Awards ~~thank you!