Tuesday, May 19, 2009

exam+wedding+teaching~~

Hari ni masukkan semua bende dlm satu entri hahhaa...

:::::Exam Mode ::::::::

Minggu ni daddy afif dah start exam....hari ni paper first...nasib baik ptg...sempatla daddy studi lagi pg ni .....2 ,3 hari ni saya pon tido lewat sbb temankan husband studi hahaha....katenye nak studi sampai lebam...bukannya ape...kang nak mintak buat air laa..nak biskut laa..isterila kena layan kan....last2 mama kol 1 dah tumbang....eh daddy takleh tumbang la...ntah sampai kol bape ntah die studi..tgk2 pepagi bersepah2 kertas atas meja...chaiyok daddy!

:::::Wedding Mode::::::::

Kalau perasan...skang ni dah start musin mengawan hahaha...musim org kawin laaa....yela cuti skolah pon nak dekat...kad berlambak2 saya dapat...bln May ni saja ade 5 jemputan....tetiap minggu tak pernah free....sbb tu ade yg mengajak ke besday party anak kadang2 saya tak dapat nak hadir sbb memenuhi jemputan kahwin kawan2 dulu...mase kenduri saya mereka dtg..jd kenala balas balik kan.....takyah 2, 3 kenduri...satu pon dah cukup memenatkan bila ade anak ni...budak kecik tu plak bukan tahan panas2 ni...sbb tu saya pakaikan baju seringkas yg boleh bila pergi ke kenduri kawin...kalau tak sure afif mengamuk kepanasan...oh ! kepada kawan2 yg baru kawin atau bakal melansungkan perkahwinan...selamat pengantin baru!!! semoga berbahagia selamanyaa...mane yg dah berpasangan tp belom ade hati nak kawin tu ...ha ape lagi ...sila kawin cepat2..bess wooo kawennn hahahaha...

wedding aneen n nadzim @ shah alam

daddy n afif with uncle bajai (nikah)

:::::Teaching Mode:::::

Ok semalam pegi ke pusat tuisyen yg offer saya mengajar BM tu utk ambik buku2 dan material utk mengajar nnt...hmm borak2 ngan pengetua ,katanye pelajar2 saya terdiri dr anak2 org kaya...kebanyakan tak fasih berbahasa melayu (even anak org melayu) sbb kat rumah masing2 cakap omputih....saya tak kisah pasal tu...tp yg tabes denga bila cikgu2 tu ckp ade one or 2 student saya tak ambik BM for SPM sbb mak pak memasing nak anto pi studi oversea ...dan diorg2 yg selalu buat kacau dalam kelas (saya panggil spoil brat!)...so cikgu tu mintak saya buat something utk get attention dlm kelas dan buat kelas tu jd tidak memboringkan...hmmm semalaman saya dok pk pasal bende ni......hari ni ingat nak surf2 pasal paper BM budak form 4 n form 5....weekend plak nak beli buku2 yg boleh membantu saya mase mengajar nnt...

dear friends....kalau sesape ade idea atau berpengalaman mengajar budak2 seperti ini sila bantu saya....saya ade mase lagi 2 minggu utk prepare semuanya sblm start mengajar pd bln jun nnt...wish me luck ya!

Oh ya lagi satu..rezeki saya...kawan ofis mintak mengajar Math utk anaknye yg form 3 ngan form 5 ...bab Math saya takde masalah...saya boleh ajar on the spot sbb dah biasa mengajar adik2 dan kazen2......so saya terus setuju selepas mintak izin suami...bayarannye pon saya bg tak berapa mahal sbb atas dasar kawan.....

12 comments:

Cikpid said...

Psl Exam: Gud Luck diucapkan kepada husbandnye yer

Psl wedding: ye btol..aku pon dpt byk kad jmputan..wuahahahha..tapi yg aku dh schedulekan hanya laa ujung bulan lima ni 2 wedding..bulan 6 kang 2 wedding gak..mslhnye jauh2 tu..tu yg x leh pegi sgt..

Psl Teaching: aku xde pengalaman ngajor..tapi yg budak2 tak nk amik BM tu..sadis tol aku dgr..sbb nk g obersea..n sbb kat umah ckp omputih..yelaa..apa kata tukar laa kerakyatan tu..hahhaha..

Farah said...

cikpid:tima kasih for ur wish...haah yg jauh2 tu susah skit nak pegi...

MUNIRA said...

ish..budak2 skang mmg dasyat2 kan?selamat mengajar ya..

Hasliza said...

pasal teaching tu..aku pun pernah jadi cikgu tuition ni..setahun lebih gak laa..huhu...susah gak laa nak buat kelas tak membusankan esp sebab subjek BM kan..kalau cam math,fizik semua tu banyak calculation..btw,bagus sangat ko keja part time ni...tabik tul aku..aku bila dah pindah senawang baru nak start mengajar..fitri suruh mengajar kat umah..eh lupa plak..aku ada buku macamana nak jadi cikgu tuitin yg bagus..nanti aku baca n bg tips kat ko yer...ingatkan aku nanti tau...

CuppyCakeMommy said...

hi..i nak link kan ur blog with mine..selamat berkenalan ye

Jiey^Mien said...

Huhuhu.. Bestnya jadik cikgu tuisyen nih.. Dari dulu tingin nak buat.. Tp tak jadi2.. Takut.. :P

mummy_adam said...

huhu.. tulah anak2 zaman sekarang..

Farah said...

munira:budak2 skang advance hehe..

liza:share ngan aku..plissss..tu aa mmg bm boring skit :P

cuppycakemommy:sila2..i link urs too..

jiey:saya lame dah tingin..dah ade anak plak baru dpt rezeki nak buat..

mummy adam:hehe nak wat cemane....sok2 anak kite cemane la plak ek

Elyn said...

erk farah rupenyer ade gak parents yg x sokong anak amik BM?? wah lupe daratan tul!!! x pe la kot2 lps ni depa mmg nk migrate luar kot!! matik la statement saya ni!!!

azzamoro said...

macam aku cakap ngan ko, BM SPM zaman skang ni pelik sket. ko kene study hard la yeh.

Aku pun surrender nak ajar BM. lagi2 kalau ade spoilt brat dlm kelas.

Good luck.. hehe

BTW, laki ko sambung blaja ape nyeh?

Hanz said...

Aa-aah..I agree ngan Azza, bm zaman skarang agak susah lah...kena baca buku klasik melayu, kena tahu asal usul bahasa melayu pastu ada grammar...good luck yer..

Farah said...

elyn:adaaaaa....agak2 depa makan belacan tak??hahaha..

azza:haah la wei..sungguh mencabar..aku tgh dok pulun studi gak ni skali hahaha...

hanz:thanks hanz...saya harap saya berjaya :D

Awards ~~thank you!