Friday, May 29, 2009

kereta oh kereta~~

Kadang2 rasa macam menyesal pon ade bila tukar kereta besar ni (takdela besor sgt hahaha)....dah elok2 pakai kancil 660 cc dulu sape soh ko tukar latio ....kan dah kena baya insuran mahal !!

dahla takleh dpt claim balik 625 inggit mcm tahun lepas...

tapi kang kalau tak tukar kereta..camne nak balik kg kat terengganu...pernah la bawak kancil tu balik sekali dulu mase zaman bertunang....sampai je kat hi-way karak...saya rase lori minyak naik karak tu lagi laju dari kancil saya hahaha serius k! mmg lori minyak tu pintas kitorg.. kan poklong??....sekali tu jela balik bawak kancil..pastu kami naik flight atau bas je....lagi senang!


Mula2 saya plan nak upgrade ke Myvi....sbb selalu bawak kereta makusu saya teman die balik Pasir Gudang...saya bantai bawak sampai 140 ok je...seat belakang pon luas.. hampir2 nak beli yang special edition punye siap pegi showroom lg tp tak jadi...apesal ek tak jadi..saya rase kalau nak upgrade kereta biar upgrade betul2...saba sikit lagi ....kumpul lagi duit downpayment lebih sikit utk beli kereta yg saya betul2 suka..

pastu kami survey2 plak Vios...mmg suke vios dari dulu tp saya tak puas hati Vios yang version baru ni agak kecik compare version lama....lepas tu dpt komen berbau negatif dr kawan2 pasal vios yang baru ni..terus tak jd nak beli vios... lagipon saya tak suke sgt design exterior Vios yg version baru ni die amik design Yaris..cuma tambah bontot belakang je....saya lebih suke yg lama...tp saya takmo beli kereta 2ndhand plak..

then saya survey plak Honda City.....saya selalu naik honda city bos saya bila kami pegi meeting client sesame...jadi suke plak haha..apela ... org pakai city..awak nak pakai city jugak...(ni ayat husband saya dulu)....interior pon luas....handling pon bagus...tp husband lak tak suke....so tak jadi beli city....memandang duit downpayment di kongsi bersama jadi kena consider jugakla taste die...

tp saya mmg takleh tahan bila tgk honda city yang version baru ni....suka sgt design die hahaha ye la org pompuan kalau pasal keta tau design je ngan bape cc..tanye bende lain pasal keta saya tak tahu...terasa seperti mahu tukar kereta plak hihi..

Last2 kami pilih nissan latio....apesal kami pilih latio??

1.Interior luas...mase tu saya tgh pregnant..so kena pastikan tmpt duduk pemandu selesa sbb nnt perut makin membesar...
2. Security (ye saya tahu vios ngan city pon ade airbag) tp suka part yang mane kunci kereta pakai chip..takde tempat untuk cucuk kunci..pulas je mcm kite pulas tombol dapur gas tu...risiko hilang kereta agak rendah!
3. Just nice utk saya+husband+ maybe 1 atau 2 org anak....kalau nak masuk 3 kena beli lagi besor la kot hahaha...seat depan dan belakang luas dan selesa..
4. Sporty..kami masih lagi jiwa muda...
5. Husband boleh pecut sampai 180 still maintan takde gegar...tp yg ni lepas beli baru tahu hihi
6. Break berfungsi dgn sgt baik-saya saje bawak laju2 pastu brek mengejut mase test drive ahahaha...
7. Bonet pon luas..dan kereta auto..penting sbb saya dah tak larat nak tekan2 clucth bila dah sarat nnt...
8. yg penting bile naik Karak takde mengesot seperti siput babi hahahha..
9. Nissan mase tu bagi percuma tinted cermin brand v-cool...kalau brand cap ayam saya takmo!
10. Warranty sparepart kereta sampai 3 thn tak silap saye..ke 5 thn ek..tak ingat plak..
11.Husband setuju bayarkan duit ansuran bulan2...kalau harap gaji saya hanya mampu bayar ansuran Myvi saja ahahaha...so takkan nak tolak kan ??tp husband ckp kena pilih kaler yg die suke..oklaa tak kisah janji abang bayarrr...


gamba di amik mase latio baru kuar...sila perhatikan muka husband saya...macam die lak pregnant mase tu..


tp seriuss saye rindu btul kat kancil saya tu...byk jasa wooo....kancil tu la yang buat saye berduit mase zaman u...saye buat bisnes sewa kereta...kereta tula bawak kitorg ke hulu ke hilir ...bawak saya pegi interbiu carik keje..dan sbb kereta kancil tu jugak saya dpt keje cepat..yela kan bila ade transport sendiri automatik jadi bonus utk dpt kerja yg memerlukan kite outstation atau kerja onsite setiap mase....

kancil tu saya tak juai...saya bagi kat abah saya..lagipon abah saya takdek keta and die yg bagi duit muka beli kereta tu dulu...saya bagi balik la kat die...bulan2 saya half2 bayar ngan abah saya....takdela byk mane pon sbln 300 inggit...haih bessnye kalau latio saya ni semurah itu

nak jual pon sayang sgt..baik bagi abah pakai..hehe terbalikkan..selalu denga anak dpt kereta dari bapak tp abah saya tak mampu nak wat cemane..eh saya tak pernah mengeluh pasal hal ni k..malah saya bersyukur saya lahir dr keluarga susah...buat saya sungguh2 nak belaja dulu n carik duit.......dan takyah abah naik motor lagi pergi keje...berbakti sungguh saya rase kancil saya tu..sbb tu sayang gile!!

tp btulla org ckp kan..there is a price u need to pay untuk dapatkan keselesaan yang kite mahukan...ha ko amik! nak sgt pakai latio kenala sanggup baya duit insurans yang mahal tu hahaha lagi byk komplen!

oklaa sekian bebelan saya pada hari ni...masih lagi terbayang2 duit insurance yang sudah bertukar ke tangan agent insurance huhu...

13 comments:

Hasliza said...

huhu...mmg mahal laa insuran bila keta pun mahal..aku bulan 10 nanti..tapi aku dah siap2 main undi(kutu) skrg tuk bayar insuran tu..aku main kutu kat kelate..hehe..takder laa rasa kuar seketul..aku baru nak wat entry pasal keta gak..jap aku post jap lagi..

Elyn said...

hubby dh suh tukar ke latio sebab die kate besar dr swift yg saya pakai skang ni. senang nk hangkut brg si kecik. bwk satu umah pun x pe hahaha.

tp saya masih windu kan kelisa yg byk berjasa itu!!! huk huk

Farah said...

liza:takde org nak ajak aku main kutu ponn!!!

ni bayar sederap dgn duit gaji..terus terasa pokai di awal bln hahaha

elyn:saya minat wish gak dulu..tp rase nak ade nak cam tak sesuai la plak..

bonet latio agak luas so ok la boleh angkut byk brg...minyak pon jimat!!

Farah said...

eh silap taip:saya minat swift* gak dulu..

azzamoro said...

wah best la tak pernah naik latio. nanti nak tumpang keta ko ah... nak merase..hehe

Farah said...

azza..ape kelas nak latio....audi lagi power!!!

mama idzareef said...

cantik pulak tgk latio ni..

psstt : tgh verangan nk wish..huhu..

Hanz said...

Farah, cakap pasal kancil, sentimental value tau pada Hanz....sejak beli kete lain, keta kancil tersadai kat porch, bila balik tengok kete kancil tu sayu jer, banyak kenangan tu...sebab itulah kete zaman bujang sampai anak 2 tau..banyak jasa...memang kitaorg takkan juallah sebab dah bayar habis lagipun hubby pun suka modify kancil tu, hobby dia...

fulltimesinner said...

wakakaka... aku ingat lagi time aku elak bangkai kucing tgh jalan dgn kancil tu... hahahaha...

-poklong

Jiey^Mien said...

Oh sama la kita.. Serupa!

Sayang sungguh ngan kete kancil jiey yang satu itu.. =)

Hari tu ingt nk amik kancil 850 plak, sekali dah stop production.. =(

MeL said...

kancil mmg jimat minyak kn?dl ms keje i pakai kancil jgk. pastu upgrade myvi, pun jimat jgk. skg i da xkeje husband yg bwk ari2 g keje sbb jimat minyak. klu bwk pajero dia alamat botak kepala huhu..

Yan said...

ekekeke kelakar pulak sesi luahan.. tp still sedar diri tu..

kite pun fes car kancil.. pastu bagi adik.. skang adik da jual. huhu... tp tak kesahla takkan selame2 dia nak pakai kancil kot.. lgpun dia ngan kancil tu da byk kali eksiden.. siap penah terbalik kt hiway.. mujur adik kite tak pape.. dahsyatkan?

Farah said...

hanz:mmg byk sentimental value kancil i tu hihi.sayang nak juai..i pon tunggu habis bayar..pastu bagila adik ke sapa2 nak pakai..

poklong:wakakaka ingat lagi poklong yer...

Jiey:upgrade ke viva!

Mel:aah jimat gile..yela sbb cc die rendah..tp yg latio ni pon sama..jimat gile minyak...i balik ganu isi tank sekali je 70 inggit..

Yan:hihi sesi luahan sbb tuan punye kedekut nak kuarkan duit insurans hahaha..eh tp org ckp mmg keta dah byk kali eksiden patut di jual kan..

Awards ~~thank you!