Thursday, June 18, 2009

Welcome to the food world!

Scheduled entry sbb hari ni pepagi nak bawak afif pergi cucuk dan kemudian terus kena attend event kat hilton plak sampai petang....sure tak sempat update...

ok!ini budak sudah 6 bln...


tp sudah bg die makan solid food sejak umur die 5 bln 10 hari...saya bagi sekali je sehari for lunch....lepas tu sambung breastfeeding all the way...

tp sejak die masuk 6 bln saya sudah start bg makan for dinner plak...sbb tgk cam kebulur je budak ni bila ptg...tp susu die still maintan minum banyak...normal ke camtu???

saya dah pandai masak bubur nasik skang hahaha..dulu lansung tak reti...oh ya..saya guna brown rice bukan beras biasa since kat rumah kami hanya ade beras itu sahaja...jadi afif lebih sihat dr kami sbb kecik2 dah di ajar makan brown rice..


afif paling suka:brown rice+apple or brown rice+pear......kalau saya campurkan carrot die makan sikit je..sabo jela...isk isk cemane nak ajar anak makan sayur ni...tu belom campur green vege lagi tu...

gambar di bawah ialah bekalan afif ke rumah babysitter....dah siap2 untuk 2 atau 3 hari...

ni antara feeding tools afif..yang nestum ngan heinz tu saya topup bila saya tak sempat nak masakkan bubur nasi untuk afif...

feeding tools yg ini di beri oleh rakan saya iza..thanks !! semangat nak masakkan bubur afif sbb tgk feeding tools yg comel2 hahhaha...

16 comments:

Jiey^Mien said...

ian ada container yang kecik2 tu gak.. senang nk bg makan kalo gi spital.. almaklumlah tempat rutin tu.. =)

:: m.u.n.i.r.a :: said...

wah..manyak menarik itu bekas?
harus anakku juga teruja nak makan kalau bekas sebiguti shantek..
kasik makan cepat2! :)

salha said...

hi there, love to read your blog..

azzamoro said...

Farah.. aku blum pernah try gune brown rice..nanti nak try ah..

btui gak..dr kecik kene sihatkan bdn..keh keh

Hanz said...

Brown rice kesat sikit, kan?Nak cuba jugak tepi hambali ni prefer rasa masin dari manis...suka lagi bubur ikan campur broccoli & celery dari oat + apple + prune...sigh...

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

good bg brown rice awal2..so lower risk for diabetes.

also u can try bg oatmeal. its best alternative kalau anak jenis cepat sembelit kalau makan nasi. dulu i bg miya makan alternate between rice blended with kurma & oatmeal blended with raisin/prune.

kurma helps breakdown carbo yg anak makan. raisin bg nutri & energy, also rasulullah suh consume raisins everyday kalau nak otak yg tajam. prune, helps kalau anak sembelit..also ada khasiat with anti-oksida.

;)

Hasliza said...

wah..gud info mama-miya:)...BTW farah..trylaa bagi kurma gak..wafiy suka:)

SOHO Mama said...

Ni mesti your hubby yg suka makan brown rice..? (sebab dia kan suka "keep fit" hee hee). Dulu2 I beli jugak tapi boring la sebab my husband tak suka, so asik kena masak sikit2 utk I sorang je makan, tak syiok pulak.

My boyz dulu tak suka jar food. Bukak je Heinz ke apa, sikit je makan..last2 mama diaorg le yg habiskan :)

Kalau Afif berselera makan pastu susu pun still minum byk..alhamdulillah bagus lah tu. Lepas ni boleh tambah qty makanan dia pulak.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha dah makan nasi tapi aku salu masak lembik2 sket dan letak carrot, sawi , ayam, kadang sotong atau udang :D manyak jugak makan dan semua dier makan mcm aku:D

pu3mawar said...

farah,
just nak kongsi apa yg paed akak bgtau...
bile dah start dgn solid food... jgn thn thn... bagi dia explore...
pastu kalau dah yakin..boleh try sehari dgn sebijik telur...
tak kira la nak wat telur tu mcm mana 3/4 masak ke.. rebus pastu lenyek ke....
at least bagi try... anak akak hari hari sebijik telur...
pastu bile dah 8 bulan boleh bagi dia cuba cheese... sehari sekeping... ini apa yg paed akak bagitau la...

U-jin said...

comei nye bekas...bak ler sebekas...teringin pulak...wakaka

MeL said...

brown rice rasanya mcmane? sedap ke. nk try jgkla..tp utk i la hehe..klu mkn nasi guna brown rice ;)

Elyn said...

wafiq pun ade nuby nyer bekas cam afif tu... tp i beli kaler oren kunin hihihi. cumel je kan kaler die!!

farah.... wafiq i masak bubur campur karot ngan kentang. pastu buh daun sup sket bg wangi. skang i dh campur ngan ayam or ikan.

azzamoro said...

farah..congrats menang contest kat mysuperkids.. 1st prize tuh..huhu

mmg patut kene belanja aku makan neh..kes kes..

Farah said...

jiey:haah senang nak bawak kemane2 kan..

munira:ekekeke..mmg sbb bekas yg comel2 tu boleh buat semangat kasik anak makan :D

salha:hai salha..salam kenal..thanks for dropping by..

azza:mesti cuba!baik untuk kesihatan..

hanz:hmm tak..mcm nasik biasa jugak...amboi selera hambali mcm org besar hihi..

mama miya:thanks a lot !!!good tips...saya nak carik kurma la weekend ni..hmm ade rase manis2 sikit kan dalam bubur tu nnt..di samping mengikut sunnah hehe..

liza:aah ko pon kasik kurma kan kat wafiy..harus cuba!

kak Millie:hehe aah pandaii!!btul2 kalau makan sorg2 mmg tak jadi..kalau nak start ngan brown rice semua kena makan brown rice jugak..

eliss:ambooi nuha dah makan cam org besar..sedap tu!

kak putri:thanks kak putri!!oo baiklah saya takkan tahan2 lagi bg afif makan..skang ni contantly bg die makan 2 kali sehari..

u-jin:hikss..kite pon org bg :D


mel:sedap jugak...sesuai utk jaga badan :D

elyn:waaahh..ok jugak tu taruk daun sup ngan daun bawak..pastu blender sekali ek?sbb afif takde gigi lagi..

azza:hahaha..tima kasih!banjer esok tu kire all in one la ek..

syayassir said...

wah, dah boleh makan semi-solid food... darwisy tak leh makan nestum, jadi mamanya kena lah masak bubur sentiasa... huhu

Awards ~~thank you!