Tuesday, July 14, 2009

The day i thought i would lose my child

Ade sesape yang berpengalaman anak menangis sampai biru-biru sbb tak bernafas?

huhu saya tak tahula kenapa semalam afif meragam teruk sgt...ambik je dari babysitter die asik nak berdukung je atau kite kena duduk main ngan die....saya amik die kol 6 pastu layan main sampai kol 7 sambil tgk Manjalara...pastu start la memasak sambil kemas2 ape yang patut...tgh2 masak tu terganggula jugak dengan afif merengek nak mintak angkat..jenuh bagi toys sume
taknak....buku pon taknak...last2 bagi clip on fan baru die senyap..dah puas gigit2 bilah fan tu sampai lunyai die sambung merengek balik...tp saya malas nak layan kang ade plak yang rentung kat dapur tu...

dalam kol 7.45 siap masak dan nak mandi plak sbb badan dah berlengas sgt2...afif merengek tak henti2 lagi dr td...biasanya kalau mandi saya letak die atas katil sbb senang nak tgk dr dalam bilik air..haa paham2 jela bile dah ade anak kecik ni mandi ke buang air pon takleh tutup pintu sbb sambil mandi kena tgk anak sekali....

serta letak je afif atas katil dan saya start nak unbutton kemeja saya...afif melalak dgn kuat sekali tapi dalam satu nafas je.....kalau husband saya (org pantai timur panggil 'mengerang') ...saya ingatkan kejap je tapi lama...tgk muka afif dah biru...eh ni macam pelik je..saye terus angkat dan goyang2 kan afif...tp die taknak juga bernafas..pastu saya tgk tangan afif dah start biru...yaAllah dah takut sgt dah mase tu..terus amik kunci kereta dan kluar rumah...dlm kepala otak ade 2 bende nak buat..nk mintak tolong org dpn rumah atau drive terus ke spital...sementara tu saya tepuk2 belakang afif..manela tau die tercekik apape kan...kuat jugak la saya tepuk tu....hah! baru die sambung bernafas balik...(mase ni dah kat luar rumah dgn half
button shirt dan x pakai tudung)....ya Allah bile tgk afif dah bernafas balik je terus saya menangis....takut sangat tak terkata..boleh gugur jantung tgk anak jadi biru tau tak..

Lepas je afif dapat bernafas semula tu (die nangis jugak tp pelan je)..automatik badan die bertukar warna ke asal...pastu terus gelak2 tgk saya...agaknye die pelik apesal mama die plak nangis ni...eiiii sakitnyeee ati saya die buat tantrum sampai macam tu sekali....tgk semua dah ok saya pon call la husband kat opis....sambil nangis2 la citer ape jadi td....pastu call husband call mak plak(ni pon nangis jugak)...mak kate takut anak saya ade lelah atau semput....hmm tak pernah la plak tgk afif macam susah bernafas ke ape...mak saya nak dtg malam tu jugak tp saya tak bg..susahkan die plak...lagipon pastu tgk elok je afif main dgn saya..mcm takde ape berlaku la ...eii geram btulll!

Plan nak bawak afif ke hospital malam td pon tak jd sbb tgk afif dah normal.. so kami ingat esok nak amik cuti dan bawak afif pegi jumpe paed terus...takmo dah pegi spital kerajaan sbb pernah bawak die sekali (kes afif jatuh katil pastu muntah2)...Dr spital kerajaan tu ckp kitorg gelabah je bawak anak pegi emergency sbb jatuh katil...buduh punye Dr...mane la saya tahu kan...kalau takde apape bagusla..kalau btul2 ade kes... tak ke haru..

Oh ya..since saya tak pernah lagi bawak afif jumpe mane2 paed...ade tak sesape yang leh recommend good paed with reasonable price dkt area Kota Damansara/KJ/PJ...kalau boleh nak stick to one paed je...

Nila gamba (lepas kejadian) budak bertuah yang buat mama die gelabah separuh mati semalam...
Malam tadi tido tak lena sbb takut apape jadi kat afif...Alhamdulillah pagi ni nampak afif aktif macam biasa....lega sikit rasenye nak pergi kerja..

36 comments:

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

farah..yana cukup jaga kalo anak nangis..kalo bleh tinggai semua keja umah..tumpu kat anak ja..tengok dia nak susu @ nak main @ nak tido..yana kalo bleh tak nak anak nangis berterusan..

penah gak anak nangis terusan camtu..mama dia pun nangis gak tgk anak..

mmg betui la org cakap kalo anak terusan nangis..jadi cam afif nih..sampai naik biru..taktau sebab kan..

Anasfadilah said...

wuishhh afif..buat panik saja..janganlah afif buat biru-biru lagi ye

kalau tengok anak biru,saya pun nak nages jugak..

p/s::kalau dah panik,tudung ke mana apa kemana,yg pening anak selamat

Hasliza said...

ya allah si kecik tu..aku rasa bila dia dah nangis terus sangat tu..maybe hidung dia berhingus n dia cam susah nak nafas..mcm kita laa kut kalau dah teruk sangat nangis..tapi kita kalau nangis..laju jer lap air kat hidung(kata lain hingus..hehee)...untuk mudahkan kita bernafas..tul tak??sekadar teori dari aku...alhamdulillah takder apa2..tapi tul gak ckp mak ko..better cek takut afif ada lelah or semput..

Ummi Salsabila said...

Ya Allah.cuak tol..if i pon nangis gak dibuaatnya..aufa mmg slalu melalak kuat2.n mengerang lama2.satu nafas gitu.bila kite xamik dia.nak abiskan keje gak.bia kan dia nangis dulu.hheehe.tp alhmdulillah.xjd cmtu.takut plak...xle bg nangis2 lm2 pasni..

klm kabut bl jd camni..YaAllah..nsb bek afif xde pape.siap le gelakkan mak dia lak..;p

azzamoro said...

cuak nyer baca citer ko. ade kawan aku pernah kena same case. siap demam2 lagi. sampai biru. ngan menggigil. tetibe jerk.

bawak si spital kerajaan doc masukkan dalam wad. tp tak btau sakit ape. sampai ke sudah.

ko carik la paed and stick to one. senang. so dia boleh refer tengok anak kite punyer development. kalau lain2 ni susah...

mrsharis said...

farah..seram la dgr cite nih..
cuba tanya kt pengasuh, smlm dia kt taska mcmana..
risau gak kan bila dh jadi mcm ni..harus panik..lagi2 first time. Org tua2 kata jgn biasakan anak nangis lama2..

Cikpid said...

haiyo Afif nape laa awak nangis kuat2 tu?..dulu AFieq selalu nangis camtu okeh..siap geleng2 kepala n smpi xde suara nangis mcm sakit sgt..skang dah x nangis camtu..

better kalo die nangis tu cepat2 pujuk..

Tapi mmg tgh musim or time die pangai camni kot farah..sbb Afieq pon sama..xleh masak die asyik nk dukung2..xleh tgk kite ilang sikit..die nk kite dpn mata die..dulu boleh jek main sorang2..

Sy biasanye msk..masukkan die dlm walker..ltk kat dapur sama2..so..die x nangis tgk kite ade dpn mata..mandi pon sama..buka pintu sikit n afieq ddk dlm walker dpn pintu blk air...smbil tu bg die toys supaya die leka..

MeL said...

hmm mungkin ms u on the balik dr umh bbsitter ada 'benda' ganggu kot? afif xpenah meragam mcmni kan? mika pnh skali menangis sekuat hati smpai biru muka pujuk2 xjln..time tu kt kenduri my fren, reception kt banglo tinggal yg mmg utk sewa buat reception. pelik time tu sbb mika xpenah cmtu. lama gk pujuk2, smpai bukak bj dia, peluk smbil bc2 doa sket..mgkin afif sm ada benda yg kaco la kot..

Hanz said...

Siannya Afif..hugs to you Farah..alhamdulillah takder paper...betul orang tua2 kata jangan biar baby nangis lama2..

I trust one Paed ni...& she's Lactation Consultant as well.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mak aku memang dier pantang dengar anak nanges ni..memang dier terus suh saya amik dan pujuk takut budak tu sedap plak menanges katanya..
baru saya faham mengapa skang ni..so bila dah habit, aku memang x leh nak masak bila dier nanges..aku penah minum air sejuk 4 berbuka :(

Farah said...

yana:haah tak tau sebab ape..itulaa pasni takmo dah biar die nangis lama2..tak sanggup!

dila:haah mmg tak kire dah..pk nak selamatkan anak je!

liza:ntahla pastu aku check idung die takde plak meleleh..die nangis mcm tak sedar diri tu yang aku tepuk2 tu bg die sedar..

US:aah cuak gile..alhamdulillah semua ok.

azza:erk..lagi dasyat tu..afif takde demam2..lepas die bernafas balik tu semua ok..aahla tu aku tgh mencarik2 ni paed yang elok so stick to one je..

liya:mmg selalu tanye bbsitter die buat ape ari tu ..tp semalam die ckp bende2 yang normal je..

cikpid:itulaa tgh berkire2 ni perlukah aku beli walker?

mel:erk tak tahula plakkan pasal tu..maybe la kan..sbb die meragam teruk jugak semalam..

elis:uhuk sedey kan..kena tinggal ngan anak sorg2 camtu..

p!nkerton said...

huhuhu cuaknyee, dah le ko sorang je dgn afif kan.. sebbaik tade ape. (tak tahan dia siap bleh gelak balik kat ko tu ;p)

fidah said...

farah try klinik kanak2 Cheng dekat biz evenue kelana jaya.

anak aku kalau demam ke ape aku bwk sane.Alhamdullilah o.k.

cuzen2 aku pun bwk kt dokto ni...ko try la.Wei aku plak cuak tgk kes ni.:=(

semut-terbersin said...

erk..baru ku tau alkisahnyaa..tadik tgk status ko kat facebook je..haih laa afif..mencuakkan betul!! tp bleh plak die glakkan ko ek..bertuah btul afif nih!! baca crite ko ni farah, cuak plak aku..aariz slalu je mengerang nanges gigil sampai tak kuar sore..aku dah laa jenis glabah kalo anak nanges camtu kan..pujuk2 pon tak nak stop, kalo jadik cam ko, aku tatau laa camner..mintak2 dijauhkan!..kat pusrawi kota damansara tu takde paed ke farah?

Elyn said...

ya allah.....afif!!!

wafiq pun smlm buat perangai menangis x mo kene letak...... lps mandi saya tgk bibir die kebiruan. pelik gak. tp sebbaik lps tu dh ok...... MIL cume pesan jgn biarkan die menangis. nnt jadi kebiasaan die. tp saya plak byk mende nk settle kan.


kes afif ni plak saya x tau nk ckp apa.... kalo i kat tmpt u mmg risau gile!!! ehm paed yg slalu i pi kat ampang puteri Dr Nasir. tp jauh lak bg u kan.

Watie Aziz said...

adushh...aku rasa kes afif nih sama lah cam aku masa baby farah. Mak aku kata aku dulu masa kecik cam tuh gak.. suka nangis sekali jer dengar jerit..pastu senyap...tau tau biru jer ..!

masa kecik, aku ada main2 cawan kot, skali tuh pecah, kena kat peha, aku nangis tapi sekali jer, then senyap. Mak aku pelik ah, bila tgk, rupanya aku tgh melalak tapi tak kuar suara!! Habis darah suma, menggelabah mak aku!

Then, seja tuh, mak aku hati2 kalau aku ada nangis. Skang menurun kat Q plak, bila nangis masa dlm pantang dulu, gitu gak, sekali jer, pastu tak bersuara ..

aku bg ko petua nih yang, mak aku wat kat aku, mmg jadi, terus aku tak kena lagi dah ..

kalau Afif nangis cam tuh lagi, ko terus sembur muka dia ngan air. Maybe ko kumur air kan, then terus sembur! Dia akan terkejut dan start bernafas as usual. Mak aku dulu wat cam tuh gak kat aku, pastu aku ok dah ..

kalau paed kat KJ aku tak kenal lah yang ..aku amik kat Shah Alam, SMC, so takleh nak rekomen mana2 ..:)

yatie chomeyl said...

isk2x, memang takut kan klu anak2 dah jd biru sampai melalak tak kuor suara tuh..haisy..mana2 mama pon kompom nangis lah

afif saje jer kot nak test kasih syg mama dia ;)

Siti Fatimah said...

ish takut jugak baca citer farah nie... i pon penah face the same prob dulu but in different situation mmg takut sesgt bila tgk anak kita camtu kan... i pon dah naik fobia... farah i rasa u still kena bwk dia pi tgk paed biar doc check in detail semoga ia tak berulang lagik....apa2 pon farah byk2 kan bersabar yer... nanti bila farah dah jumpa doc update yer nak gak tahu nape leh turn to biru2 tue... take care yeah!!!

lili11 said...

Adusss ... itu ler jaga anak dari sebesar tapak tangan sampai le besar panjang. Bukan senang. Macam2 ragam. Macam2 pengalaman. Tapi tak per, that bundle of joy will forever be a bundle of joy bagi kita, kan!
Precious

Dayah said...

alhamdulillah..nasib tak apa2..
mmg cuak kalau anak jadi camtu..tambah2 kita sorang ja yg nak handle...panik segala..taktau nak buat apa..

take care Farah and Afif

SOHO Mama said...

Alhamdulillah Afif takde apa2. Rasanya ada budak2 yg mmg nangis mcm ni. Anak2 I, Armand mmg mcm ni.

Masa tu I mengandungkan Zuleyka..dgn takde maid nye..tgh sibuk buat 2 order hamper..tiba2 dia menangis, pastu mcm tak bernafas (mulut masih nganga, muka mmg muka nangis) & bibir jadi biru. I pun mcm u, tepuk kuat2 blkg dia, mana tahu dia tercekik bahan2 deco hamper..lepas tu baru dia tarik nafas & pelan2 stop nangis. Terus I BF kan dia. Dah 2 tahun lebih ni dia tak sgt mcm tu. Bila jadi lagi, I goncang2 sikit "Armand, ARMAND!!!".

Tapi suspen gilerz.

Jiji said...

wushh Farah!!!! satu sebab biru neh maybe tak cukup napas. naseb baik hang cepat tepuk belakang anak tuh!

satu lagi kalo body temp naik.. selalu start dari kaki.

Aku sejak ada anis mlm aku bangun check tgk bernapas tak. Kita mana la tau kan time tido tersedak susu ke apa. dah laa saluran pernafasan dia tu kecik.

isabelle said...

ko celup afif dlm nila ke, farah?
hehehe.

sib baik ko buat entry ni. kot2 esok2 adam jd lagu tu, at least i know what to do.

roszs said...

farah, sangat bahaya! nasib farah ingat gak nak tepuk-tepuk.. could be dia tercekik (choke) something masa gigit2.. that's why jadik biru tu..

Jiey^Mien said...

cuaknya la hai.. seb baik takde pape..

UmmiKhayra said...

Farah.. menakutkan pengalaman awk nih.. huhuhu Kalau MIL panggil "kangar" hehehhe nangis takde suara.. huhuhu sampai biru2... mesti time tu panik giler kan? huhuhu

Paed kat area farah nak tu tak tau.. sebab saya biasa kat SMC shah alam je.. :)

Rieyuzie Zainul said...

hi farah,
salam perkenalan..anak saya pun pernah gak meragam sakan..nangis jer..dah nangis tu susah la nak bernafas..pegi klinik dr. bagi oksigen ke aper ntah kat idung dia..then baru ok..gelabah sangat, nangis tu lagi lah..risau kan..

U-jin said...

farah...saje je wat gempak afif ni...nak tido tu baca2an ayat kursi ker..insyallah...sian farah tetiba...
yelar panik gak..

Yan said...

la kesahnye.menakutkahn ler..
pasal anak jatuh.. Qispun dlu selalu
penah muntah gak tp pasai baru lepas susu then nangis berterusan, tu jd muntah..

klu muntah mata pun juling.. tu yg jd kes kot..

pasal anak nanges ni.. hubby dulu cakap.. jgn bg anak nanges lame.. takut terencat otak.. yan caya jek.. mmg tak biasekan anak nangis lame.. yan akan pujuk dan pujuk.. klu dia tak nak menan.. yan bawak keluar umah..

tp tu ms dia kecikla.. gaknye dah kesedapan nangis skit pujuk.. dia mengada2 tau.. kadang2 layan gak manja dia.. tp adela sekali dua.. dia sebok nak ikut ke dapur.. nak dukung.. pdahal dah buleh jalan.. yanpn menonong.. dia ngs mkin kuat.. tkut gak jd pape.. lame sgt ngs.. tetibe dgr dia diam.. dh tukar men smbur2 airliur lak.. bile tgk kite dtg.. dia ketawa.. kan ke mengada2 nmenye tu..

fulltimesinner said...

hahahahaha... aku call seri tadi.. tanya kabor.. muahahahaha... bad temper? hahahaha... boxer mmg cam tu... hahahaha.. sabo je la.. mujur tak de apa2

Shahrul (Nama Sebenar) said...

Afif,
ooo!
nakal ye
nanti uncle babab baru tau
afif bosan dengan toys yg sama ke?
nanti uncle beli toys baru ye?
p/s: cakapkan kt afif ye pasal ni. teringin nak jumpa afif.

Drama Mama said...

Salam..hi this is my first time here. tertarik with ur entry nih. my son memang dulu slalu sangat nangis while holding his breath, while kitorang pun memang slalu panik and tepuk2 belakang and goncang2 dia.

pernah jugak on a few occasions he turned blue, hanya Allah tahu camna rasa time tu kan. memang nangis kita dibuatnya.

but my mum said my youngest bro pun masa kecik camtu gak. when i asked the nurse at klinik kesihatan dia cakap takleh buat apa, coz it's all up the the baby, dia sendiri yang control the breathing. wallahualam.

but this is what i found out from babycenter.com. just to share with you... http://a-drama-mama.blogspot.com/2009/05/is-it-normal-that-my-toddler-holds-her.html

whatever it is, take care ya. :-)

p/s : cool blog, afif is so cute!

Yati said...

Hello Farah, nice blog..!
Itu pasal kalau baby nangis, jangan dibiar lama. Memang orang tua cakap, kalau nangis je, kita angkat, nanti dia jadi manja. Tapi tengok jugak. Ada hari, memang baby nak kepit ngan kita je. Time tu, tinggal lah semua benda, tak yah mandi, tak yah kemas, tak yah masak, layan je la, keluar rumah jap ke. Itu je la Yati nak share ngan Farah. Yati ada 3 boys kat rumah ni, jaga dia orang sendiri since 5 years ago. Salam kenal dari Yati. :)

Ummi Hanie said...

salam Farah ,

nk komen gak buleh?
nk kongsi citer yg ank kecik sy (setahun stgh ) skrg ni mmg pesen dia nangis biru2 pastu 'pengsan' kejap . sy pun heran dgn dia ni sorang 'pe'el' cmtu.bukan sy nk biarkn , tp puas sy pujuk mase dia tgh nangis tu tp xde hasil.leh kata tetiap hari jugakla dia mcm tu sampai sy dah xbrape takut tgk situasi tu.mcm dah normal plak,wlupun ati ni masih gak risau.

ok just wanna share a bit ya...

mummy_adam said...

uishhhhh afif..afif..auntie pun panik cengini tau.. alhamdulillah xde pape.. farah juz tepuk belakang dia kuat2 ek?

adam xpernah lg cengini..tp risau gak..

idura said...

oh, saya singgah sini. tetiba tertarik nak komen kat entry ini.
Aduyai.. takutnya... dengar citer nih.. Sib bek afif tak apa2...

Awards ~~thank you!