Thursday, August 20, 2009

Klinik kerajaan vs swasta

Hari ni half day sbb nak bawak afif pergi monthly checkup di klinik kerajaan..

Saya bertolak pukul 9 pg dari Kota damansara dan sampai di klinik pada pukul 9.50pg..oh lupe nak beritahu saya pergi klinik kerajaan yang berhampiran dengan rumah mak saya di Jln klang-banting..sebab saya berpantang di sini..jadi rekod kesihatan afif dari awal kelahiran semuanye ada di sini..

ni laa klinik kesihatan ibu dan anak yang saya pergi tu..cam umah banglo plak..

Kenapa saya sanggup memandu jauh2 dari rumah ke klinik kerajaan di sini ??sebab servisnye yang sangat cepat...dan tak ramai orang...saya sampai je terus bagi kad dan ambik no...pukul 10.15 nama afif kena panggil untuk timbang dan ukur...pukul 10.20 pula dah kena chekup untuk lihat perkembangan afif...takde apape masalah dan semuanye normal..kami pon balik..tak sampai sejam pon kat sana..cepat kan!

Since afif checkup untuk 8 bln so tiada injection la kali ni..tapi kalau ade injection pon sama..lepas checkup kena inject lepas inject terus bleh balik..selesai kurang dari sejam...

afif yang sabar menunggu..hehe die dah pandai balance badan sikit2..

Saya pernah pergi klinik kerajaan dekat kelana jaya dulu...huishh ramai gila orang...yang dekat sungai buloh pon sama...takpela saya sanggup drive jejauh daripada kena tunggu lama2...sesiapa yang duduk kat taman tun saya rase sgt beruntung sbb klinik kesihatan ibu dan anak kat situ takde orang hahaha ..mmg servis cepat la..tp sbb alamat saya kota damansara so kena reject la untuk chekup anak tapi untuk pregnancy boleh sbb guna alamat pejabat di taman tun.

Bagi saya kalau anak tiada banyak masalah dan boleh sabar menunggu sikit elokla pergi klinik kerajaan je..jimat!

Tapi kalau kena klinik kerajaan yang ramai sgt orang sampai kita terpaksa amik cuti satu hari plak..baikla takyah..pegi klinik swasta je kalau mampu..

Macam afif..saya pergi dua2...kalau kes tak normal macam die menangis sampai biru2 hari tu..saya kena bawak pergi specialist la sbb klinik kerajaan ni takde paed...ade nurse2 je..itupon semua muda2..kita nak seek opinion diorg pon cam tak caya je...better pergi ke specialist..

Tapi bab bersalin macammane skalipon saya akan usahakan jugak pergi hospital swasta hahaha..saya seriau la denga citer mak saya dulu2 beranakkan kitorg kat spital kerajaan..walaupon ade yg kate ok dah servis diorg skang tp saya tetap takut!

Ok..tu pendapat saya..anda plak macammane?prefer bawak baby ke klinik kerajaan ke swasta?

20 comments:

sya said...

amboi, jauhnya gi klinik.. err, tang mana klinik tu ye? tak perasan lah...

hmm, saya pun pegi dua2.. untuk routine check up, saya selesa ke klinik desa, orang tak ramai dan free suntikan.. :P tapi, kalau ada kes2 luar biasa, dah sah2 lah pegi klinik swasta aje.. :D

mamawafiy said...

hah.. jalan klang-banting..kat ner tu? kira kg saya jugak tu....heheh..kalau saya, dah keje gomen,mcm farah jgk. kalau check up biasa, saya g klinik gomen, kalau ada problem mcm wafiy dulu ada asthma..mmg kena g private....

lin said...

sya nye priority ikt la situasi masa tu..cm aritu sya takut kes h1n1,sya bwk sara p klinik private nk cek dia demam..takut nk p klinik kerajaan sbb ramai patient pakai mask..plak tu qeue sure pjg.tapi baru2 ni sara cucuk setahun,sya bwk p gomenla..sbb mmg cek kt situ dh since dr sya preggy. =)

cuma sya pesan,kita jgnla mrh2 nurse/doc gomen klu lmbt sgt.sbb patient terlalu ramai skrg ni..esp time h1n1 ni.kakak sya keje klinik kerajaan,sya phm cmna keadaan dia.sya sendiri penah tlg dia packing ubat msa tunggu twrn kerja dulu.kakak sya sggp dtg klinik sabtu ahad sehari suntuk semata2 nk packing ubat.kdg2 dia tepaksa bwk ubat blk kg utk packing.ni realiti,sya tak tipu.kdg2 kami ni jadi kakitangan tlg akak sya tuh.kakitangan tak ckp,semua kena wt sorg diri masa tu.sian kt dorg..sian lagi kakak sya..life dia hanya kt klinik je.sampai skrg tak kawin2..dia terlalu komited ngan keje dia.sbb dia ambik berat sungguh ngan org yg sakit ni esp klu yg sakit tu org tua/kanak2.

lin said...

fara, sorila terpjg plak komen sya..hahaha...

azzamoro said...

aku bwk pvt. sebab mmg airyll punyer record kat situ. pernah gi klinik gomen sekali jerk. masa dia umur satu bulan. kat klinik kesihat batu pahat. masa tu dlm pantang kan.

so dah balik kl terus cont klinik pvt..

Hasliza said...

aku plak..dari segi checkup wafiy..aku prefer gomen laa..kes kita samalaa..daripada pg tempat dekat ngan umah tapi ramai giler org..baik pg jauh sikit tapi cepat..mcm aku,aku pg klinik gomen k.pilah..disebabkan mentua aku keja situ..jadi aku boleh langkah giliran..tapi aku rasa tak selesa plak potong que ni..tak biasa guna kabel..kesian tengok kat baby2 yg nangis coz dah lama tunggu..tapi dah diorg panggil turn aku,takkan laa aku nak ckp takper laa..hehe..

dulu aku check up kat PPUM..servis cepat tapi aku rasa penat nak kesana coz susah nak parking..apapun aku prefer checkup gov memandanagkan aku ada kes hypertension during pregnancy..tapi insyaallah kalau ada rezeki..baby 2nd fitri suruh bersalin private sebab dia tak puas hati tak dapat teman aku masa aku tgh sait dulu...

senioritasara said...

hhhehehehe...actually dua2 pun sama je.bergantung pada dr.kdg2 ada jugak dr clinic private yg malas2 buat kerja.check pun ala2 kadar je...(pernah kena)byr mahal plak tu.tapi yg xbestnya kdg2 gov ni ramai org.esp time h1n1 ni...takutla kan.tapi rafiq mmg pg private.sbb xkena bayar.claim.ngeeeeee..anyway, klo pasal anak, habis beribu pun xkisah klo itu yg terbaik.kan?afif...comel comel la awka ni

mummy_adam said...

ena pun bwk adam p pvt coz xde masa nak p klinik gomen.. diorg bukak wkdays jer kan.. kalau pvt, wkend or mlm pun bukak till 9pm.. so senang lah sket..

kalau klinik gomen tu bukak wkend pun baguih kan..tp sure ramai org :)

fizamior said...

hmmm...fiza time checkup preggie dulu pegi kerajaan sbb nak buat buku pas2 monthly checkup kat private. bersalin pon kt private, checkup damia pon kt private..but if blh dpt kerajaan yg cepat mcm u tu okay laaaaa... i pon nak...jimat sket..hehhehe...

MeL said...

i dr pregnant smpai mika da 10bln ni sume checkup kt private, xterlintas lgsung gi ke gomen. seriau mak! husband i pn xkasi, biar byr lebih sket janji xtunggu lama or kena marah2 ngn nurse gomen ni hehe..

Dayah said...

dayah dua-dua pun iye...normal check-up p klinik desa la..ramai jugak kat situ.tapi tak kisah nak menunggu,sambil2 borak2 dgn mak2 kat situ dna tngok telatah anak2..

Precious said...

apa2pun hospital kerajaan ... huh huhh! bukannye aku tak nak ke hospital berbayar, nak gak terai service die tp depa yg tak nak terima haku sb haku ni ada sakit jantung ... klinik kerajaan jer nakkan haku ...

yatie chomeyl said...

setakat ni i pon prefer pvt tk check -up preggy & also check up baby. even masa kat msia dulu pon i g check up pregnancy kat pvt sbb dah terkena sekali masa g kat kjaan. nunggu dari kul 8.30pg - 12.30pg baru leh jumpa dr..haru btol...macam u ckp lah, sbb i g tmpt yg ramai orang..haruslah menanti dgn penuh kesabaran hohoho

mummYaeesh said...

private!private!private!
cepat dan servis baeeeekkk punyo!

klu g gov bkn makin baik tapi makin sakit jantung,hati limpa pedu segala la sbb tunggu lama dan service dia bleh wat darah kita naik..hahahah

Elyn said...

next preg sure i kene pergi check kat gomen sebab dh tau ade problem.

aritu x jengah lngsg gomen..... ha hambik ko seb baik la sume ok even ade prob!!!

tp tuk checkup si kecik mmg kene pi prvt la sebab ade specialist kan??

Nurhayati said...

cam yati bersalin kat damansara specialist, terus amik paed zara situ gak... ;)

Farah said...

sya:alaa dkt ngan skolah menengah sijangkang yang baru tu..

salina:eheh awak orang telok ke?

lin:amboi panjangnye komen hahahaha..takpe2 komen panjang begini mmg di alu2kan..

btui2..saya pon ade baca entri pasal kakak awak tu..mmmg sabar btul la kakak awak tu..patient plak bile dah sakit mmg takleh bersabar..main belasah je nak marah2..

azza:kat kl ni susah skit la nak pi gomen..org ramai sgt..

liza:hahaha pandai ko ek..gune kabel..tp nak wat cemane kan..dah diorg panggil hahaha..

sara:heheh kalau dapat claim mmg sonok..pegi pvt jela kan.

ena:aah btul..pvt ni malam pon bukak..kalau gomen kena amik cuti plak.

fiza:hehe takpe dua2 pon ok..kalau mampu pila private..

mel:ekeke bab yg kena marah tu yg tahan tu..biorla bayar sikit ek

dayah:waah boleh beramah mesra dgn mak2 yg lain hehe

Farah said...

kak lili:erk klau ade masalah/kes betterla rujuk pada kerajaan..

yatie:mmg ramai yg komplen lama skit nak tunggu kalau gomen ni..

mummyaesh:hahaha banyak sakit kak oi.

elyn:erk u ade problem ke..nasib baik selamat je wafiq kuar..

yati:ha camtu lagi senang..satu tempat je..

mamawafiy said...

farah..saya bukan org telok..org banting...

ummuabdullahsyaakir said...

Farah,emm semuanya ats budget n masa.Tapi klu nak selesa biasanya elok buat di privet-tapi duit kna kluar lbih sikt lh.

Awards ~~thank you!