Tuesday, October 20, 2009

10 months

Alhamdulillah...afif dah 10 bulan sekarang...membesar dengan sihat dan ceria....syukur sangat afif takde masalah yang banyak dr segi kesihatan...kembung perut pon susah..demam pon jarang2...masih lagi minum susu ibu dengan banyaknye....makan bubur nasi 3 kali sehari.


Milestone afif utk 10 bln:

1.Setiap hari,daddy mandikan sebelom pergi rumah bbsitter...lepas tu lepak jap depan tv tgk cartoon sambil tepuk tangan dan menyanyi..tapi nyanyi satu nada je aaaaAAAaa...feveret cartoon adalah Pocoyo!

2. Dah mula berani lepaskan tangan bila berdiri tapi end up jatuh2...kepala dah byk kali lebam...

3. Pantang nampak tangga kat rumah orang mesti nak panjat..jakun la sikit kot sebab rumah sendiri takde tangga.

4.Dah pandai turun dari sofa sendiri....first time dpt turun dari sofa tu bangga betul die..siap tepuk tangan utk diri sendiri hahaha..

5.Dah pandai panjat masuk katil die sendiri..tapi nak panjat kluar masih tak reti..alaaa cepatla daddy turunkan level katil tu....risaunyeee!
isk isk susahnye nak panjat..
yeaay berjaya!

6. Sekarang ni suka menjerit ...bukan jerit menangis tapi jerit saja2...nak test kelansingan suara kot.

7. Dah pandai lambai tangan....tapi kena guna dua2 belah tangan...lambai sebelah tangan je takleh ke afif?

8.Bila malam dah tak perlu breastfeed afif lama2 sampa tertido....makin senang nak tidokan die...kol 9-10pm is tido time!

9.Rambut afif dah serabut dan memang perlu potong dah ni..bila berpeluh2 kepala pon dah bau masam hahaha..
alaa mama..relax laaa...rambut panjang2 barula rock sikit!

Ok tak sabarnye nak tgk afif berjalan lak..penat dah dukung budak kecik ni..rasa nak patah pinggang..



22 comments:

aryanie fairuz said...

farah.. awak x sabar nk afif jln yer.. dulu saya pun mcm awak, tapi bila dh jln x larat plak nk kejar.. hehehhee..

Cikpid said...

ahaks..sama plak arini entry psl afif n afieq 10 bulan..

:) x sbr kan nk tgk die berjalan..dh x larat dukung aihh...

Elyn said...

ahaks afif awak cam wafiq la main panjat2 kuar masuk crib!! farah cepat bukak penghadang tu....

mrsharis said...

waa..nampak afif cam budak da besar la.. serius..cam dah setahun lbh..

azzamoro said...

bile anak ko dah pandai jalan & berlari (pastu takmo pimpin) nanti baru la ko tau macam mane penatnyer nak kejar dia. lagi penat dari dukung dia. huaaaa... itula yang aku alami skang bile kt shopping complex or jln memane..

nieda said...

makin bijak afif...bestnyer dah senang nak tidurkan afif..x sabar nak tunggu my dauhter besar at least senang nak tidurkan dia...my baby kalau nk tidur, bkn main gelabah..

MeL said...

yela farah, da kena turunkan level baby cot tu. kang jatuh afif, dia da suka panjat2 ni.

oh mmg besh bila anak da start jln terkedek2. comel je ;)

Lady of Leisure said...

heheheh... nanti dah leh jalan jenuh la nak kepung afif ni kan.. afif nampak aktif gitew...

Drama Mama said...

chaiyok afif! tak lama lagi nak jalan la tuh dah start2 nak lepas tangan tu :-D

MamaDamia a.k.a Haiza said...

tak sabar ke nak tunggu afif berjalan?...maknanya farah tak sabar nak kuruskan badan tu...hehehe....mana taknya nak melayan anak yang baru dapat kaki ni memang memenatkan...macam Damia skang ni sambil makan kat umah pun sambil berjalan...abis berterabur satu rumah dengan makanan2 yang dia pegang...tapi bila ingat2 balik..memang seronok layan telatah dorang ni...

Hasliza said...

alahai...comelnya afif..oo..skrg ni nak patah pinggang dukung yer..bila dia dah pandai jalan..baru ko tau..anak aku ni..mmg tak nak org pimpin dh..jalan or lari sesuka hati...aritu siap rebut mainan sorg girl yg baya2 dia kat giant..puas aku leraikan..siap episod tarik2 ngan girl tu..malunya aku kat mak budak tu..dah pandai jalan ni..penat nak mengejar plak..betulckp azza tu..

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

wuish..hebat buat stunt tu.

MRS. K said...

chaiyok afif.. sikit lagi

e.l.i.s.s.m.i.e said...

jangan laa cepat sangat jalan..hahaha..penat nak kena kejar plak pasni..hikss..

Jiji said...

Wahhh best nye tido 9-10 mlm. Anis.. nak main je keja!!!!!!!!!@!~

fizamior said...

wah!! beb..laki ko yg mandikan hari2.. mmglah bapak mithali nih.. laki aku blm penah lagi mandikan damia.. ahakss!! kahkahkah!!! klako la afif panjat2 baby cot tuh... comel jer.. pandai la afif... yeay!!!!

isabelle said...

ewah ewah kemain lagi dia panjat masuk crib sendiri.

Intan said...

Cepatnya afif masuk tido! Bestnye...

Arissa tioo lewat giler g kul 3 or 4 pagi baru nak lelap...tu pon seksa :(

yatie chomeyl said...

semangat afif panjat katil tu, berusaha bersungguh2 dia eheh

NisS^ImmEr said...

gaya memanjat sgt spiderman..tahniah untuk afif

Farah said...

aryanie:hehe tula kan..kang tak larat plak nak kejor

cikpid:keh keh aku lagging skit update :d

elyn:hahaha mmg sama je lasaknye

liya:ye ke? tp kalau tgk budak lain yg lg besor rasa keciknye anak aku hehe

azza:hahaha...aci tak ikat die :D

nieda:hehe dulu2 susah gak..nak tido je mesti nangis dulu..nape ntah

Mel:eii byk kali dah suh daddy die buat..dok nanti2 laa..isk kang ai turunkan sendiri baru tau

lady:alhamdulillah aktif dan ceria :D

baizurah:tenkiu auntie - afif-

mama damia:haihh mmg layan kerenah anak ni letih tp menyeronokkan :D

liza:hahaha mesti gelabah ko tgk anak rebut mainann ngan budak lain :d

mama miya:byk sebenarnye aksi stunt yg die buat..dak terlebih berani


mrs k:tenkiu auntie -afif-


eliss:hahaha itulaa tp tak larat nak dukung

jiji:isk kena paksa gak afif ni..kalau di layan sampai kol 12 pon leh jadi

fiza:hahaha kena paksa beb..aku nak masak breakfast die lagi..mane sempat nak wat semua

isabelle:hahaha..budak terlebih berani

intan:uishh skang ni kena paksa..kalau tak esok mama die tak keje la jawabnye kalau tido lambat2

yatie:haihh nnt giliran baby SN plak :D


nisma:hahaha die mmg ade t-shirt spiderman..nnt aku nak carik costume spiderman la plak

Nurhayati said...

happy 10mos Afif..
makin bijak sudah dia.. good boy..

weh tak sabar nak jalan ek..tunggu la.. nnati kata tak larat nak kejar lak.. hahaha

Awards ~~thank you!