Thursday, November 5, 2009

Kebas

Lega rasanya dah hari Khamis..dah 3 hari tidor tak cukup..kerja bertimbun..entry saya pon ade yg saya taip tgh malam dan schedulekan..

Oh ya berbalik kepada tajuk asal...saya nak tergelak bila ade budak opis saya cakap saya ni kebas dalam opis...ade paham maksud kebas tu??

ok cam ni...saya ni jenis tak suke masuk campur politik opis...pastu kalau ade orang dok nak pengaruh2 saya kunun masuk geng die atau nak saya ni pk mcm die kan...saya mmg bolayan laa.

ape kes?? ko ingat aku ni budak2 hingus ke....jaja cerita tak betul sana sini...mcm la saya ni budak bodoh tak tau ape terjadi kat opis ni.

Prinsip saya bekerja senang je..

1. Jangan jaja keburukan opismate dalam opis...nnt last2 mesti cerita tu akan sampai kat telinga orang tu balik.

2. Jangan tunjuk pandai atau rajin sangat.

ok saya mmg malas nak layan request yang bukan kerja saya..mmg saya akan taichi sebaik mungkin...kerja saya sendiri pon berlambak2 ape hal aku nak wat kerja ko!

3. Jangan jaja perihal rumah tangga pada opismate.

4.Datang kerja tepat dan balik juga tepat.

kalau dtg lambat 5 minit... balik juga lambat 5 minit .

5.Sejak ada anak saya tak pernah stay opis sampai malam

..saya balik umah dan sambung kerja lepas tidorkan afif..nasib aaa....kalau bising naikkan gaji saya supaya saya leh hire maid!yang penting kerja aku siap!

6.Saya selalu dapat email...please come early to office dari bos kedua saya (saya ada banyak orang yang berlagak nak jadi bos saya hahaha)...saya bolayan jugak sebab gila hape! ramai lagi orang lain yang masuk lambat...lantak aa! saya kerja buat tender sampai pagi..bukan leh claim overtime atau dpt award pon!

7.Jangan nak manis2 muka dengan orang yang pernah pijak kepala kita.

-saya ade pengalaman kurang manis juga...buat kerja separuh mati mase pregnant dulu...stay opis sorg2 sampai 3 pagi...drive ke site di Johor sorang2 naik Kancil (tgh pregnant time tu)...lepas tu kena plak KPI di evaluate mase saya bersalin...saya ingatkan boleh la bergantung harap pada bos yang evaluate saya time tu utk letak KPI saya atleast rate yang normal la ..sekali dapat bonus macam haram! sebab KPI saya paling rendah dalam department.

bukan takat itu je..tahun ni saya kena pergi plak training yang khas utk staf yang KPI rendah tahun lepas... tapi saya kan mulut cam sial ( pakai bila perlu)...saya mmg cakap la kuat2 apesal saya kena pergi training tu (cth ayat:alaa kerja mcm nak mampus pon buat ape.. dapat KPI rendah jugak!) hahaha biarkan orang semua tahu.. sape soh ko pijak kepala aku!

saya dah sound bos baru saya skang....nnt evaluate KPI saya...plg teruk bagi rate yang normal dah aa! kalau tak puas hati ke kat saya.. buat kerja lembab ke...cakap direct ngan saya je..senang!

Hehe sebab tu saya leh stay happy kerja kat opis ni..saya memang kebas! takde rasa apape pon...janji kerja saya siap takde orang komplen pasal kerja saya.

19 comments:

Cikpid said...

kebas ek ko??

kalo ku dh ngamuk dh..tapi ms aku dlm maternity leave pon akunye bonus suam2 kuku..aku rase mcm superior tu tgk keje ms kita ade jek..dlm waktu nk evaluate tu..

so ms kite xde..die x fikir lgsg keje2 kita sblm ni..huhuhuhu

Lady of Leisure said...

kebas? hihi..
biar lah kebas.. lebih baik kebas dari pening kepala kan..

mrsDudE said...

kejam bos ko.. tp aku pun ada dgr kes mcm ko ni.. huhu.. napa la terasa2 aku pun akan begitu juga.. :( harap2 tidak lah.. :(

masa preggy ni aku dah sound bos awal2, tammo outstation yadayada.. sok dah bersalin pon tamo outstation.. dah berpk2 nak tukar dept dah ni, xmo dah keje operations..

yatie chomeyl said...

i dulu masa keje tak reti nak wat kebas gini..last2 nangis sorang2..aiseh..best gak ada sifat keba sni kan? eheh

Hasliza said...

mmg best aaa dapat kebas camni..aku mmg taj bolehlaa..masa aku keja dulu..mmg cepat tul aku tension ngan org pijak kepala ni..tp aku tak reti nk sound2..mmg tabik aaa ngn ko..boleh jadi kebas..hehe

Nurhayati said...

hihi betul2 kebas dan kebal..
weh first time dgr ayat kebas..

yati kat sini pun tak masuk campur politik opis..wat hal sendri.. cukup time balik haha

isabelle said...

sungguh kebas & kebal u, farah.

i biasanya kebaskan telinga je la bila deal dgn makcik2 & diva2 nih.

am lucky to have a good boss, though.hehe

lin said...

ni kebas ke kebal? kebal baru la kena kot..hehehe

Elyn said...

aii rase bos sengal u tu ptt di panggil kebas!! sbb tak tau menilai org....

NisS^ImmEr said...

berani gile ko ni farah..hehhe..abis bos pun kena..aku setuju pasal jgn tunjuk pandai, pasal situasi aku kat skolah pun sama..kalau tunjuk pandai, siap la mcm2 jawatan ko pegang. tp kalau ckp tatau, siap gak ade yg ungkit2 sampai kelulusan kita pun disebut sebut..tp aku setuju, buat keje yg mmg keje kita lah..yg nak suh buat bukan2 tu ape hal lak kan? pernah skali aku disuruh repair pc ofis rosak, dgn alasan...aku berijazah kejuruteraan elektronik..gila! panggil technician la buat..kalau nak mintak tolong takpe, ni nak ungkit2 sampai background aku apehal kan

maaf, aku teremo di sini

hijauoren said...

melihat kepade gaye bahase ko, barulah aku rase ko ni adelah farah di covent dulu.. hihi =p

semut-terbersin said...

wah bagus lah ko nih farah! aku salute!!

|| NaFiRaa || said...

kekekeke.. ai lebih suka ade opismate cam u nih.. jaga kain sendirik.. dan buat ape yang rasa perlu~ senang!

mrsharis said...

biar kebas janji tak terbabas..hehehe

Betul tu, buat kerja sendiri dan jangan buat2 mcm diri tu jer yg bz..diri tu jer yang byk keje kan..

Lagi yg paling buat kita sakit ati bila kpi org tu dapat tinggi sbb pandai & rajin kipas bos..mcm tu mmg mcm siaii..

hot mama said...

pasal pijak kepala plak, aku slalu sound jek org tu tp dengan cara berhemah atau ayat berlapis..

satu lg nk tumpang nama.. aduhaii.. ko buat la sendirik pastu letak la nama besar2 pun xpe.. ni nk tumpang jek dengan harapan nk naik pangkat cepat..

salina said...

lawak la jugak dgr term ni..first time dgr..
politik pejabat mmg amat menjengkelkan..kalau kat private agak kurang sikit kot..kalau kat gomen masyaallah berapa byk tah sang tukang kipas bos yg dok menunjuk dia aje buat keje..org lain tak..hmm sabar je la..saya selalu kena..buat bodo jer...

p!nkerton said...

maintain kebas beb! janji bahagiaaa hehehe..

fizamior said...

beb aku sgt setuju dgn ko.. bab2 menjaja cerita tuh.. aku mmg penah kene.. terasa perit sekali..huhu~~ eh beb emel no hp ko kat fizamior@yahoo.com
ade bende nak ckp.. ;P
ke ko ade fesbuk ke blh add aku

LiNa said...

aku sokong ape yg nisma ckp..sebabnyee..aku pong samee...kat opish aku dia soh repair bender2 tah hape2...pastu ungkit2 background aku...pejadah tah...aku komplen jer balik...hingat aku amik sijil kemahiran kee..neway fara..aku skang dah addicted kat blog...di sebabkan blog ko...sekarang aku tgh mengaktifkan diri dgn blog disebabkan ko...hahahah

Awards ~~thank you!