Friday, January 15, 2010

Sebab ni la saya nak badan mantap jugak hahahaha

Haaa..ramai yang tanye saya..

"farah ko kan dah kurus,nape nak workout lagi?"

uhuk..kalau la anda memahami perasaan saya..tengok! tengok!


ni gamba2 yang saya dapat dari facebook husband saya hahahaha..

kami tengah berlumba2 jaga badan skang..makcik mane leh kalah!

saya tak workout di gym tapi saya workout di rumah je..eventho saya ni kalau nak masuk gym tempat husband saya kerje tu free je sebenarnye..tapi di sebabkan kekangan masa tak dapat la nak join.

after delivery hari tu saya takut nak buat sit up..yela perut kena belah kan..tapi skang dah ok..tak rasa sakit pon bila buat sit up..cuma ade la tukang penyibok yang sibok nak duduk atas perut saya time saya baring atas lantai tu kan..hahaha sape ke lagi kalau bukan afif!

bab punggung lak..puas hati sangat hasil dari buat squat dan lunges! hehe takdela rasa macam takde bontot kan hahaha

satu masalah saya bila dah kurus tapi tak workout ialah badan akan rasa macam lembik2..which tak cantik la bagi saya..dan tak kena pada mata suami ...yer suami saya sangat particular sampaikan lemak kat perut saya pon die nak ukur ok!..sebab tula saya berusaha jugak workout dan lagi satu ia sangat bagus untuk menambahkan stamina saya..takdela selalu pancit hahahahaa

bila saya workout?

haa ade je mase sebenarnye..saya cuma perlukan 30 minit (kadang2 kurang hehe) untuk buat 2 atau 3 jenis workout.1 jenis biasanye saya akan buat 5-7 set dengan repeat 10 kali setiap satu set..depends pada tahap kerajinan hari tu..tapi husband saya cakap alaaa sikit je tu hahaha..penat ok!

takdela saya buat hari2..selang sehari dua la.

saya balik kerja kol 6..sampai rumah 6.30 terus amik afif,main kejap ngan afif..terus ke dapur masak2 (yang simple2 je mcm sayur campur dan sardin ke)+cuci baju (guna mesin la) +cuci pinggan mangkuk yang semalam punye..dalam kol 7.30 siap semua! ha laju tak ?hahaha sebab masak cincai2 sebab tu laju.

lepas masak..semayang kejap..pastu start workout sambil layan MTV sebab nak kasik afif leka joget2 depan tv tu...pastu mandi pastu makan!

oh ya saya takde gunakan apape peralatan pon untuk workout..threadmill pon takdek kat rumah ni basikal lagi la..so itu bukan alasan untuk tidak bersenam kan.

since saya bukan workout untuk kurus so senaman cardio (macam lari atas threadmill) tak diperlukan sangat..saya workout untuk memantapkan badan so semua senaman2 tu boleh saya buat kat ruang tamu rumah je.

jadi inilah sebab nye kenapa saya pon gigih jugak workout di rumah..haha maybe saya tak mencapai tahap badan hebat dan mantap macam nicole PCD because my only concern.. sekurang2nye perut saya tak flabby atau berspare tyre,kaki plak seimbang dan tak risau peha besar macam peha ayam atau risau pakai seluar tak cantik sebab punggung jatuh/leper hahaha

beauty is pain bebeh! memang mula2 sakit sikit tapi lama2 ok.so ape lagi?try la buat kat rumah jugak!

32 comments:

Ummi Salsabila said...

wah.bagusnya u all.nak suh hubby i workout gakla.ish,prut tuh da muncit.sama naik dgn i gak.hehe.

i pas bsalin t nak owrkout.kasi slim blk.hehe

atulhani said...

bagus bagus... untung farah punya hubby yang begitu menitik beratkan tentang tu semua. hubby i pun sama, tapi tak la camtu sekali kot. n aku prefer exercise kat luar sbb nk release tensen, itu yg paling utama. nk body mantap, tu mmg of course la kan.. hehe

SOHO Mama said...

Wakakaaa I sentiasa tersengih kalau baca En Asri awak tu ukur lemak you okayyyy :P
Anyway, yes beauty is pain! Dah bukak sekolah ni, I hanya jogging weekend, sabtu & ahad, mayb 4km (max! slalu suara2 menghasut dlm kepala suruh berenti! Makcik dah nak masuk 38tahun, mcm pancit jugak he hee). Cardio dulu, baru toning. Channel 733 pagi2 weekdays 730am-830am ada toning & yoga. Penat jugak tau..rasa burning itu muscle! Tapi Izzo skolah pagi so kecoh sikit lah & dah 2 minggu tak buat. Bila dah biasa kurus dari mudo2, bila ada terlebih sikit sana sini, mula rasa tak syiok. Tapi sebab umur & of course kureng masa sbb kena dulukan anak2..lambat betul lemak2 yg tak diperlukan itu pergi meninggalkan ku :P
BTW I mula guna corset & girdle Hai-O dah hmm 2 bulan kot, nearly everyday so rasanya membantu jugak ler. Ada la bentuk tu he hee..tapi kena disiplin jugak oo sebab I ni dah la WAHM so kat rumah pakai corset girdle pulak segala ha haa

lin muhamad said...

xbley jadikni fara..hahaha..balik rumah nanti nk kena start semula la bally dancing ni..hehehe..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah.sungguh menjaga btol badan ko.
aku tak suka my hubby pegi gym sebab aku tak suka lelaki berotot.hahahaha.
dia pun dah lama tak pegi gym.

mummYaeesh said...

takutnye..hubby u bdn ketul2 ek..
wah rajin la farah.. jeles ok! weols ni bila la nak sedar diri.. alat senaman tersergam kat uma jd hiasan dlman jek..kdg2 tmpt sidai towel hahahaha

iem said...

rajinnya farah..
dulu im ada buat gak..lepas bersalin langsung dah malas haha...
ni jadi semangat lak baca entry u nii
hehe...tq tq

eiNa said...

wahh.. rajinnye farah workout..
sy pun xde stamina nk workout mcm tu dah..takat golek2 angkat kaki n kayuh basikal tipu2 jek.. tu pun sbb leh buat smbil baring..hehee

Elyn said...

perghhhh tak terkata i tgk body hubby u farah keh keh keh....

tapi kan sejak balik dr PD aritu we all pun berlumba2 workout sesama. yg lawak si kecik tu la pengacaunyer!!

aNnAsUeJiE said...

i tak sit up & jogging tp i menari2 dgn aidan kat dlm rumah, ok tak? muahaha! ;D

fizamior said...

pehhh... giler arr babe!!!

azzamoro said...

farah, tahun depan jadik ke asri masuk pertandingan body builder tu.. keke

Hanz said...

Farah..dapat tak workout video PUssycat Dolls tu? heheh..teruja jugak ni..

Farah, my case terbalik ngan yours..moi hubby ni by luck, jenis kurus..jadi dia x sibuk nak jaga badan..takder ler berotot-otot cam ur hubby..sibuk dok suh dia guna my strider & sauna..dia boleh kata, kang saya kurus sangatlah!bolehkan cenggitu!

Jadi me nilah yg tengah gigih nak selimkan kaki especially & yang sewaktu dengannya...ekekekeke...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

wajib mantap gak gitu, kalau tak nnt tergugat position kita as wife..

mummy_adam said...

wah.. sgt jeles nie.. ena nak workout jugak lah.. jeles tgk montot org chanteks.. ehehehe ;)

Fid said...

SENSITIPNYA I BACA ENTRY NI KAHKAHKAHKAH
haaa caps lock ko!
kahkahkahkahkah

i tercabar nih hahahahahahaha
tapi menten bulat apa kes?

senioritasara said...

fewwwiiiitttt.....farah, my huubby pon mcm ni.selalu pg gym.pastu kecoh klo perut i naik....aiyaaahhhhh

Am said...

bagus2... kitorg pun dah mula nk slimkan badan...mmg dari segi zahirnya mcm dah xde cacat cela bila tgk bdn aku ni tp sbenarnya ada perut yg flabby... huk huk huk.. hubby lak nk kurangkan tahap kekayaan (refer to perut buncit haha)...
so early step is minum air suam..no ice...weekend ni akan buat workout sesame hehe.. nnt bleh la ikut rutin ko lak pasni..

lily lotus said...

gagah perkasa habis u body tu. seksis tau!

Lady of Leisure said...

i takat workout ngan elliptical je wakaka... slalu buat setengah jam dalam 6km gitu... lebih daritu i tak larat... terus mengah..

5577 said...

wah.. sungguh kagum!
haa.. chaiyok2.. nanti farah pun ada body 6pax mcm hubby dia.. hehe..

ps: saya ni kurus belum, mcmmana nak berangan dpt mcm tu? aduhai..

iEfa said...

wahhh kak farah super duper laaa...i mean yer laa dh penat2 koje balik masak kemas..mampu laie workout...mungkin hubby tuh pemangkin eh...bestnyerrr....hihihi

hubby akak tuh nanti nk masuk bina badan ker :D

mommy kam said...

Farah! rajinnye u.. semangat n disiplin tu.. baguss bagussss...
i ni hampeh.. hhehee.. i xleh bg my hubby baca ur blog ni nanti dia bebel suh i workout.. oh no!!! :p

yatie chomeyl said...

sila buat entry utk tunjuk workout memantapkn buntu tu eheh

Anonymous said...

fuh ada bentuk tu..
apa pun salam ziarah dari usana2u.com.my

MamaDamia a.k.a Haiza said...

kompem pasni ada entry "tips memantapkan punggung gaya Farah"...takpe2 i tunggu.....i pollllowwww :P

MamaDamia a.k.a Haiza said...
This comment has been removed by the author.
Dayah said...

suami adalah motivasi...bagusla.at least ada lawan n ada mentor jugak...

Intan said...

Thumbs up for u farah!

Bagus lah uols berdua sama2 mementingkan kesihatan dan kecantikan :)

Hu hu...den nie bila lah nak exercise...ekeke :D

Nurhayati said...

farahhh kalau nak kuruskan lengan dan peha camne???

Farah said...

US:hehe nanti pantang elok2 k US..insyaAllah boleh slim balik!

atul:haah memang aku prefer exercise kat luar pon tp sejak dah ade anak ni sape lak nak jaga die kan hahaha..so work out kat umah jela.

kak millie:hahaha ni mesti kak millie pon kena jugak ngan hubby ni kan..btul laa saya terpk gak esok2 anak dah ramai sempat lg ke nak workout ni but for the time being saya buat jela ape yang sempat..haha maybe sampai masenye saya akan gunakan girdle jugak.

lin:hahaha pinggang ngan montot mesti mantap bila dah buat belly dance

eliss:hahaha..laki berotot seksi u!! tp yela taste orang lain2 kan

mummyaessh:alahai saya lagi jeles akak ade threadmill kat umah..saya ape pon takde hahaha

iem:jom workout jugak!

kak eina:hahaha sy pernah gak buat dulu camtu..time tak reti nak bersenam betul2 dulu

elyn:ecece pasni leh aa pakai bikini lak ek hahaha

Farah said...

jie:dancing pon dah mcm workout kan..berpeluh2 ok aa tu

fiza:hahhaa aku lom gile lg aa

azza:ntah la kalau bkn thn ni thn depan la tu..layankan je hahaha

hanz:i dah mintak matun (one of the blogger) belikan kat US..tp die balik sini bln 5 so tunggu jela..haah hubby u dah kurus laa..eh u ade sauna kat umah ek?bes tu

mama miya:yaaa btul!

ena:hahaha workout laa buat montot kasik mantap

kak fid:hahaha sampai caps lock u..takpe semangat diet tu dah ade cuma kena tambah sikit ngan exercise pasti berjaya..chaiyo kak fid!

sara:hahaha i memang selalu je kena tau

am:haha bagus2..walaupon kurus tp lemak2 tu still ade lg kan..aku ni minum jugak ice takleh tahan la hahaha

lily:mekacihh!

lady:waah dah cukup bagus la tu..i satu mesin pon takde kat umah hahaha

anon:thanks for dropping by

farah:hahaha i takmo la sampai ade 6 pack..scary la plak rupenye


iefa:alaa mane de super..iefa pon leh buat ape hehe

kam:ekekeke hubby u rajin baca blog gak ek..jomla workout jugak!

yatie and haiza:hari tu dah pernah kuar la entry exercise montot tp takpela nnt saya carik yg video punye

dayah:haah memang husband pon yg byk bg tips n motivasi..kalau tak susah gak ni nak gerak


intan:mekasihh

yati:husband saya kate buat cardio ,light weight lifting dan jaga diet 100% leh kurus!

Awards ~~thank you!