Monday, February 22, 2010

Breastfeeding dan ibu bekerjaya

I do not know about others..tapi selalunye kalau saya menyusukan afif di public/di kenduri..ade je yang assume saya ni seorang surirumahtangga sepenuh masa...pastu bila saya kate eh takla..saya kerja..terus buat muka terkejut hahaha..

alaa saya tak salahkan mereka pon..antara sebabnye..

1. mereka mungkin kurang ilmu mengenai penyusuan ekslusif ni..mereka ingat bila nak mula bekerja kena start bagi anak dengan susu formula..lagi2 kalau kerja selalu outstation..bila mase plak nak pam kan..tapi saya katakan..kalau nak seribu daya..kalau taknak bykla alasannye.


2. mereka tak tahu kewujudan pam susu yang canggih manggih skang..mereka masih lagi membayangkan pam yang manual style dulu2 tu..

3.mereka tak tahu yang susu ibu boleh di simpan selama 3 bulan di dalam freezer..ada yang tanye..eh elok lagi ke susu tu? kalau betul cara pengendaliannya..tentula susu tu masih elok.


kita yang sudah ade ilmu ni pula janganla cepat melatah bila ditegur macam tu..bukan semua orang aware/mempunyai ilmu pasal exclusive breastfeeding ni..lagi2 orang tua..mak saya tu dulu die takut kalau saya pam susu byk2 boleh menyebab kan breast cancer hahahaha..serius dari mane ntah die dapat idea tu pon saya tak tahu..tp yela orang tua kan..layan kan je!





16 comments:

lin muhamad said...

samala cm makcik aku mlm tadi.dia pelik tgk aku susukan sara lagi.siap tny macam2 bila aku tingal sara kat taska minum ape.

anak dia nyampuk..'biasa klu kita selalu perah ni cepat kering kan lin?'

aku sengih je..haha..sbb aku dh penat nak berckp pjg lebar psl bf ni.hehe

mylongjourney said...

Tahniah!! heheh..aku pun sedar xsedar dah setahun 2 bulan bfeed awal (even bukan secara ekslusif) . Niat di hati nk teruskan smp la umo die 2 tahun (persediaan untuk mendapatkan ADIK awal..heheh). So far susu masih lagi banyak esp belah malam mmg xpnh bgn buat susu la utk si Awal. Ape2 pun tahniah utk ko la farah sbb exlusively breastfeeding Afif ..:)

Am said...

hehe..aku lak slalu citer oanjang lebar sampai diorg pun susukan bb diorg...rasa hepi giloss... kalo pegi tgk newborn baby, aku rasa cam aku jd nurse pun ye jugak... hahah... siap bg wsite nk beli pam, nk baca forum segala... pastu jd LC xbertauliah...kalo diorg ade prob, boleh call aku tanye hahaha...sharing is caring :D

Jiji said...

Aku pulak agak poyo bila rasa bangga sendiri BF kat public bila org lain sibom susu botolkan anak depa huhuh@!~

mummy_adam said...

betui tu, ada org pernah ckp kat i.. boley ke simpan lama2, xsampai hati lah nak bg anak dia susu yg dah disimpan lama, xpasti elok or x.. dia kata baik bg fm, fresh.. sbb i malas nk berkhutbah, i ckp suka hati u lah enon

ezan said...

sokong 100%... ezan pun perenah kena tny camni.. sampai dah xlarat nk ckp.... hehehe...

~ As ~ said...

tapi yg best bila org pl mnta tunjuk ajar kita mcm mana nak handle semua ni kan... wahhh mak jadi mcm kaunselor laktasi kat kenduri...ahahaha

azzamoro said...

aku kan pernah terfikir bile kite gune pam electric yang maha canggih, ape akan terjadi kepada breast kite bile kite dah tua nanti.

sekian. no offended sebab aku mmg nak beli pun pump tu nanti. cume terfikir je. keke

Elyn said...

farah masa i BF kan wafiq dulu, pernah makcik sendiri komen bab nyusu ni. nak je menjawab tp memandang kan pangkat makcik so i diam kan je!!

Hasliza said...

cakap psl breastfeed..mmg mcm2 yg kita dgr..bg aku,selagi terdaya n wafiy pun belum 2 thn..aku usahakn BF dia..mak aku dulu takut giler tengok aku pam..dia takut kuar darah...hehehe

nieda said...

betul, saya rasa x ramai yg tahu ilmu penyusuan ni...dorang ingat pump zaman skrg x canggih

CHeeSYaNa said...

same ler Farah.. toksah le fikir orang lain tanyer, family sendiri pon sibuk question pasal elok ke tak EBM kiter tu.. tp, aku cakap jerk.. Doctor yang ajar camtu... trus senyap.. hihihiih.. padahal, biler fikir2 balik, susu formula tu lagik ler tak fresh, dah berbulan2 duk dalam tin..
btw, aku kadang2 rasa bangga jer BF anak aku kat public.. heheheh

CikLilyPutih said...

nampaknya banyak lagi bende yang kene belajo nie pasal BF

iEfa said...

hihihhi betul2...kdg2 tk lrat jawab kan :D but rase nyer skrg..org2 educated...org2 yg bekerjaya lebey tekankan bresfeed...sbb dh ader ilmu...tuh laa beza ngan yg dulu2 or tk tau ni...zmn derang pon it lom canggih..mane nk dpt info dr intenet...

mintak2 2nd t dpt fully 1 yr ++ ..yg fes sampai 2 yrs...tp 6 mnth jek fully bf... huuhuh

isabelle said...

i selama ni asyik pangkas je apa yg my MIL and SIL ckp psl BF.
tunggu la i blk sekali lagi..mesti ada yg bunyi2...sbb dah lebih 2tahun pun masih BF. maka sebeleum smpi kampung, i hv to equip myself dgn peluru2 utk tembak balik ayat diorg..hehe
(jgn ikut contoh i yg x baik ye)

Farah said...

lin:hahaha ade jugak dpt statement camtu

anem:tima kasih..aku pon sama plan BF ni sampai 2 tahun je..pastu nak conceive balik

Am:seronok jugak jadi consultant ni kan ekeke

jiji:hahaha mane tak bangga sey..lagi2 kalau anak dah setahun lebih.

ena:tulaa sukati korang la enon!

ezan:ekeke baik kite diam dan senyum je

azza:hahaha nanti dah tua kite tgk ape jadi kat b kite plak

elyn:itulaa malas lak nak bertekak ngan org tua.

liza:haaa kawan aku kat opis pon pernah tanye..susu tu kalau simpan lama2 tak jadi darah ke? hahahaha

nieda:itulaa lagi2 kalau yg tinggal luar bandar..diorg takde pendedahan cam kite

As:hahaha jadi kaunselor laktasi di kenduri memang seronok!

yana:itula kite pon kena kental jugak nak tepis soklan2 camtu..kalau tak leh buat lemah semangat woo

cik lily:takpe..ramai yang nak membantu :D

iefa:haah btul tu..gud lak yer iefa!

isabelle:ekekeke kalau ngan mak /makcik sendiri ade jugak pangkas memangkas ni

Awards ~~thank you!