Wednesday, February 3, 2010

Maidless..until when?

Bile balik rumah..tengok keadaan rumah yang bersepah macam tongkang pecah saya rase macam nak ambik maid pon ade..tapi bila pk2 balik keadaan nak berlaga bontot ngan maid kat rumah yang sempit ni terus tak jadi..saya tak sanggup nak kehilangan hidup privacy macam skang ni (hahha macam ayat celebrity lak)

satu lagi agak fobia gak dengar cerita kawan2 pasal maid masing2..sebab pada saya maid ni nasibla..kalau nasib baik dapat la yang elok..kalau nasib tak baik..macam2 hal la kan..

saya tak tahu sampai bile saya dapat bertahan tanpa maid..skang ni anak baru satu..rumah bersepah dengan mainan afif tapi menyapu hari2..mop seminggu sekali tak pernah tinggal...kain baju plak..lepas basuh terus hanger kat ampaian so most of baju2 kami berhanger sebab saya tak sempat nak lipat (malas sebenarnye) dan selebihnye masuk bakul atau lipat kalau rajin on weekend...cadar memang bertukar setiap minggu..pinggan mangkuk lak biasanye tak biar lama2 dlm sinki sebab tahu kalau biar lama lagi malas nak basuh.

kadang2 terpk jugak..manja sangat ke isteri2 zaman skang ni ek (saya maksudkan saya jugak la ni)..yela kalau kite tengok mak2 kite dulu..contoh terdekat mak saya la..mak saya bekerja sampai la die bersalin adik saya yg ke -5..tanpa maid dan kami semuanye dijaga oleh babysitter time mak pergi kerja..itupon lepas balik kerja..mak saya tak pernah fail la memasak untuk kami sekeluarga.

tak macam saya skang ni..rase penat sikit..saya akan call la husband saya cakap tak masak malam ni sebab letih..nasib baik dpt husband yang tak demand nak makan kat rumah hari2..dah la saye ni jenis masak simple2 je...eii teruk btul kan?

buat masa sekarang ni...rumah sepah tu..pandang sebelah mata jela..since husband saya pon redha dengan keadaan tu sebab die sendiri admit die tak tolong mengemas lansung (die pon sama cam afif tukang sepah gak ) hahaha so die takleh bising2..nak mintak tolong die kemas pon..macam tak sampai hati sebab kadang2 die kuar rumah seawal 6 pagi dan balik selewat 12 malam.

saya plak setakat ni masih lagi ade masa untuk menjaga diri sendiri..sempat lagi nak main2 ngan afif...sempat curi2 masa untuk workout kat rumah...sempat jugak nak layan suami yang suka sangat di manja2 ..ngade2 pon ade kenkadang tapi yela kalau bukan saya ngan sape lak die nak ngade2 kan?..sempat lagi nak layan dvd tengah malam..sempat lagi nak update blog hahaha

so kesimpulannye,selagi saya boleh buat bende2 lagi kat atas tu.. i think i'm just fine without a maid..tunggu jela esok dah beranak 2,3 cemane lak yer..cabaran ni!

28 comments:

AzuanBudakMemandai said...

x yah kot..byk hal la maid nie huhuu

mancet said...

samela kite farah...aku pon pening ngn diri sendiri kadang2,,aritu mak aku bising..ckp die dulu bole je bgn kol 5...buat semua benda hahha wawawawa..tensen disitu kahkah

unlisted_one said...

I pun tak sanggup hilang privacy jgk..tapi, nak buat keje rumah ni..adoi..

iedaLUVsham said...

ehehe!! farah, kalo kite kemas umah sniri pon ok what...leh bersenam sambil tuh, eheheh!!! tapi..kalo ingatkan penat kite kat opis, mmg terasa nak amik kan :)

fabulous.farah said...

huhuhu..kalau boleh tahan, tahan jer kut..maid ni buat pening kepalo..

Elyn said...

i sejak maid buat hal mmg takde hati nak amik maid dah farah. keje umah tu bagi i no hal lah. dulu bule buat takkan dah ade laki ngan anak tak le buat kan??

tapi maid bg i tuk tolong jaga wafiq je...... kesian kat MIL jaga wafiq yang makin lasak.

mrsharis said...

aku & haris dh start berfikir utk amik maid. Klu ikutkan hati masing2 mmg tk suka ada org asing dlm rumah tp terpaksa ketepikan perasaan sendiri dulu. Anak pun dah nk masuk 3..tp nti klu amik maid pun anak2 tetap hantar taska. Maid tu semata2 utk wat kerja rumah (tk termasuk memasak & jaga anak)

azzamoro said...

farah..kalau rumah kecil mcm rumah kite baik takyah la. buat menyemak je. aku dah merasa dah. ade je muke dia kt mane2... akeke..

aku rase ko kene thn la.. memangla penat, tp nak buat camner kan.. dah jadik emak.. hehe.. maybe ko leh duduk & plan ape yg patut buat dulu & schedule ko nyer housechore

Mamamarina said...

Farah.. amik maid pening kepalo.. kitorang laki bini buat mase nih mmg xnak amek maid.. tobat.. anta je taska.. even 3 anak.. buat keje umah sendiri.. kuatkan semangat.. setakat nih dah maidless masuk 3minggu and dah dekat seminggu balik umah sendiri.. still okay lagik.. its just a time management laaa.. jadik MAMA mmg laa penat sikit.. (ni ayat pujuk diri jugak ni..)

5577 said...

mcm u kata laa nasib gak benda ni, ada yg ok, ada yg tak..

i punye skrg tak brp nak ok.. jd end up nye mmg i pening kepala gak skrg, ingatkan anak kite akan dpt full attention bile maid sbb 2 je kan.. tp mcm nursery.. tapi?
keje rumah, hmm, mostly i buat lg, sampai one bising hari tu, kalau semua nak buat sendiri, baik xyah ada.. sbbnye kite dh biasa buat sendiri,tunggu dia lmbt.. ajar brp puluh kali pun masih silap yg sama.. dia ni mcm buat2 xpaham ke mmg tak paham ke.. tp dgn my mom elok sikit plak. i ni plak tak suke nak marah2.. xtau la farah..

Hasliza said...

itulah...mmg respek kat mak2 kita kan..aku yg duk umah ni pun tak terlarat ngan semua keja2 umah ni..esp yg wafiy sengaja sepah2 kan..sakit hati aku..last2 buat tak nampak jer..kalau tak 24hours tak berenti kemas..
ada maid ni mcm ko kata laa..ikut nasib..aku mmg kalau boleh tak nak maid..baik aku antar wafiy sekolah..tak sukalaa takder privacy kan..tul tak??fitri mmg tak nak maid..

Queenin Murni said...

itu hari suami demam.. semua kerja rumah n anak kena settle sendiri..

masuk hari ke-4, trus merengek..

"Mama nak maid..."


hahaha, me pon kadang2 berfikir, how to others managed to handle work n housework?

adakah kite terlalu penat or terlalu manja? :P

honeylanz said...

kita mmg penat + manja ;)

ezan said...

macam2 hal la kalo ambik maid ni.. ikut nasib je kalo dpt yang ok.. kalo x.. jenuh kita pulak nk melayan.. hehehe...

tp ezan pun pening pala bila tgk rumah yang huru hara tu.. memang asyik ckp kat husband nak ambik maid... tp bila dia tny.. kalo ambik maid.. xmalu ke nak peluk2 kiss2 dlm rumah??? terus cancel... hahhaha...

Am said...

konsep aku lak, buat yg mana larat je la... kuitp baju ari senin, smlm bau aku lipat huhu.. pinggan mangkuk lak kalo syira xkaco, sempat la aku basuh semua..kalo x, nenati la baru aku sambung balik huhu...

umah kecik mcm kite ni aku rasa mmg xbebaloi nk ade maid...kalo weekend helper ok kut (kemas, cuci toilet, mop, iron baju)... lgpun, anak still kena anta g skolah..

mummy_adam said...

kalau ikut sakit hati i, i akan cakap xde maid pun takpe..tp hakikat nyer, i xtau lah apa akan jd kat i kalau xde maid.. hari2 pengsan kot.. hahaha..

paling senang bab jaga anak, xde apa nk risau coz anak kita akan sentiasa ada org tgk kan..

tp kalau ada maid kuranglah privacy nyer tp u akan ada lebih byk masa with anak n husband sbb xyah bt keje umah byk, sket2 jer..tu pun kalau rajin.. kalau malas xyah.. complain jer..hahaha.. tu yg maid i yg sengal mtk gaji 700 kot.. tp i bukan kaki complain pun, yg penting dia sengal..

biasalah sume ada pro n con nyer.. just tgk luck lah dpt maid cemana..

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,Farah..insya Allah klu kita rsa tak yakin dgn maid,kita blh urus semuanya sndri...

lagipun skrg ni mcm2 jadi ttg maid,kan?

Lady of Leisure said...

ai yg takde anak ni pun kadang rasa ank amik maid ekeke..

CHeeSYaNa said...

Farah, aku pon tak sanggup nak hire maid selagi tinggal kat apartment. Pastu, biler ada maid, if kiter balik lambat, rasa cam weird jer nak biar hubby kiter dok ngan maid. Bukan ler tak percaya, tapi kan haram kan? A lot of things to consider ler.. But, if anak dah ramai, maybe kene kot? Sbb we r not superwoman :D

MeL MikaiL said...

same here! xsanggup nak gadai privacy klu ambek maid n suh drg yg jg anak. tp klu ambek, yg beshnye dia wat keje2 rumah sume..kemas & bersih je nnti. tapi maid ni mcm u ckp, nasib lah kan...

Nurhayati said...

takpe beb, tu semua dugaan kita sbg ibubapa.. lagi pun baru sorang hihihi

mamawafiy said...

farah, amik maid ni ada baik buruknya. terpulang pada nasib dan keperluan. kalau ikutkan saya pun tanak amik maid, tapi kesian tgk wafiy everyday tunggu kat tepi tangga taska yg dah gelap gelita sbb aircond dan lampu are centralised dia punya control. yelah, pukul 7 lebih baru nak amik dia, padan muka saya. cikgu dia pun dah buat muka sbb asik lambat jer amik wafiy. ada maid rumah terurus..yg penting ada org jaga rumah dan ironkan bajuku huhu (saya mmg tak suka iron baju). bab masak2 saya tak kisah sbb saya balik umah dah senja, tak sempat nak fikir psl makan pun. maid cuma masak utk dia sendiri jer..

Jiey^Mien said...

rumah jiey pun sekangkang kera je..
tapi mmg amik maid utk keperluan ian..
yang bestnya, lantai umah tiap2 hr ada org mop..
kain baju tak penah terkumpul..
bab2 belaga bontot tu tak penah lg la coz kalo hubby jiey ada,
siap dia wat keje,
terus dia masuk lepak dlm bilik..
dia segan..
:P

yatie chomeyl said...

btul2x, selagi larat xyah pakai maid lg. nanti susah nak manja2 dgn hubby.x de privacy hehe

Dayah said...

bartahan la selagi mampu..huhuh..mmg penat kan..tu baru anak sorang..moga apa yg kita dok buat ni dipandang oleh Allah..saya selalu ingatkan diri sendiri..kita buat ni bukan utk apa..utk mendapat keredhoanNya jugak..kalau nak hrp ibadat khusus, mmg ciput je..kalau tak larat tu, tinggall ja la..takde la memaksa diri..suami pun memahami sbb tanak ada org lain dlm umah.masalah aurat nak kena jaga lagi..

eiNa said...

betul tu farah.. klu tahan lagi tak perlu lagi kut.. sbb bila dah ada maid nnt masalah baru nak kene pk.. n mcm2 gak kena pikir.. :p

pu3natul said...

hi farah, betul kalau selagi mampu bertahan, tak payah maid.for me, i dh terbiasa takde maid dgn my family, lepas kawin i try my best utk tidak ada maid jugak. hubby mmg tak nak sebab privacy. i pulak tak nak sebab tak sanggup nak berdepan dgn kerenah. mmg betul it is based on luck, but still rasanya tak sanggup nk amik risiko tu.

i amik part time weekly maid utk cuci satu rumah..so bab cuci umah dah settle. utk bab yg lain2 tu i believe that time management is the key.

Drama Mama said...

haha i yang SAHM ni pon rasa nak ada maid gak, penat melayan irfan and memasak so macam malas dah nak buat laundry kemas itu ini. penat penat penat!!! kalau buat semua tu, mana ada time nak blogging. hahahahaha..

but seriously, i think mungkin dulu2 sebab maid was like a luxury, tapi skang it's like a necessity kot.

My suggestion : kalau tak nak ambik full-time maid, ambik ja weekend maid farah, i buat gak gitu sometimes and even my mum does too huhuhu

Awards ~~thank you!