Thursday, March 4, 2010

1 % Curiga

Semalam saya tgk oprah..ok hari2 pon memang layan oprah..saya suke talkshow yang byk cerita pasal realiti kehidupan skang..bukan macam sesetengah talkshow kat malaysia..ntah hape2 yg diorg repekkan pon saya tak tahu..mcm hidup segan mati tak mahu la.

ok berbalik pada Oprah.Semalam oprah ade interview a few woman yang mane mereka tak tahu yang suami masing2 ade dark secret in their life...ade sorg pompuan ni..kesian sgt la bagi saya..die baru tahu yang husband die ade affair dengan 6 woman at one time (including mak kepada kawan anak perempuan die yang hari2 perempuan tu jumpe hai hai bye bye lagi ) after husband die mati!

Tu pon rahsia terbongkar sebab kawan2 die nak tolong perempuan ni send invitation untuk upcara pengebumian kepada kawan2 husband die thru email..bile bukak berderet2 email dari perempuan lain..bukan sorang! 6 ok!

Fuh! dasyat..saya takleh bayang la cemane perasaan perempuan tu kena tipu hidup2 camtu..die cakap rumahtangga die normal je..gaduh2 kecik tu biasala..and die tak perasan lansung pon sejak bila suami die ade affair ngan perempuan lain..die pon malas la nak tanya byk2 bila husband die on the phone with someone else atau tanye husband die ke mana ....nak tanye skang dah takleh..laki die dah mati dah pon..saya rase skang ni perempuan tu pon dah kawin lain kot..a better one of course.

Saya rase kan..bukan kat US je jadi macam ni..trust me,kat Malaysia pon sure la ade kes yang sama..kalau bukan 6..bukan 1,2,3, perempuan lain kan..

so salah ke isteri kalau letakkan 1% curiga pada suami masing2..yes i did that..saya memang percayakan suami saya 99%..tapi yela mane tahu tuhan tu nak menguji kami kan..saya kena letakkan curiga sikit btul tak? perasaan curiga tu penting sebab if anything happen kamu sedar awal sebelom sesuatu menjadi parah ..contohnye selama ni husband kalau pergi kedai tak penah pakai perfume tapi tiba2 die pakai perfume padahal nak pergi kedai dekat je..ha ape kes tu? hahahaha atau at one time..suami asik sebut nama perempuan lain lebih dari 10 kali dalam satu hari..ha tentula curiga kan..mestila kite pk..aik mcm la kat opis ade perempuan tu sorg je..takde ke orang lain??


ok husband saya selalu cakap saya suke imagine bende bukan2 hahaha alaa biasalakan pompuan..tapi bukan bermaksud saya kuat jeles yer..saya tak kisah die nak kawan ngan sape2 pon...same like me..suami saya benarkan saya kawan ngan sape2 jugak as long as saya tahu jaga batas2 as isteri orang la kan..

cume tula kadang2 perempuan ni..die mungkin dah sedar there is something wrong happen in their marriage tapi diorg taknak admit..they do not want to confront their partner..taknak terus terang dan tanye..or maybe they afraid that it is really happening because they know their heart will be broken...I dont't know..I'm not in their shoes kan...saya hanya mampu berdoa supaya rumahtangga saya aman dan bahagia.

pada saya ade 1% curiga pada suami is still ok..as long as sampai takdela kite berperang besar sebab curiga tu (kalau cerita tak betul dah jadi fitnah plakkan)..atau sampai menganggu plak suami kite untuk melakukan aktiviti harian atau kerja..sian plak kat suami tak pepasal kang dari btul2 takde affair jadi ade plak!


20 comments:

~ As ~ said...

tp bila kita letak 1% curiga pun, bila husband tetap buat perkara tu, masa tu kita tak blh patah balik, dia "dah" buat (i mean curang)...
1% curiga not enough... susah nak ckp...ahahaha...

Zety Zin said...

yang pastinya, memang takleh nak letak 100% kepercayaan. berapa % curiga? yang tu... bak kata nabil, lu pikir la sendiri. huhu.

azzamoro said...

yep..memang kene rase curiga sikit & jgn 100% percaya.. kene was was jugak.

CuppyCakeMommy said...

i pun mmg suka gila oprah..everyday mesti layan..n i setuju kita takleh nak 100% trust husband kita..

mummy_adam said...

i setuju.. percaya boley tp kena lah jaga2 jugak.. well, lelaki tetap lelaki..hehe

Jiji said...

1%? FARAH!!!!!!! it suppose to be 30-40% tau!

Zaman dulu boleh la .. zaman sekarang banyak pompan desperet cari (read kacau suami orang!)

Zaman dulu kalo tak kawen .. mak apa carikan.

isabelle said...

agak2nye my hubby curiga tak bila dlm sehari mesti at least sekali i akan sebut nama my boss (who is also our neighbour)?
ari cuti, weekend pun..kdg2 bercerita..ada gak sebut nama dia.

baru ni i sentap sikit dgn my boss, so..spjg wkend i x mention la nama dia..agaknya obvious kot...maka mrhubby pun tanya "mama tak jumpa tuan aji ke 2,3 hari ni?"

hehehe

Anasfadilah said...

pernah dengar Dr Fadzilah Kamsah kata

"jangan ada curiga dan ragu dalam perhubungan rumahtangga,kerana nanti itu jadi doa,dan setiap hari berdoa benda yg sama akan jadi betul,nanti salah siapa?"

macam tulah lebih kurang bunyinya

kita tamakkan aje berdoa pada Allah jauhkan perkara yg kita tak ingin berlaku

kukuhkan jalinan kasih sayang dnegan bersolat jemaah sama-sama,masak utk suami,layan dia elok-elok

kalau kita cari suami soleh,InsyaAllah rasanya, tapi kaalu bekas palyboy susah gak lah kan..hhehe

just my 2 cent worth of pendapat je..teeehehehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

masa awal2 kawen aku pun ada gak mcm ko tu curiga 1 % kot tapi bila dah lama kawen, chewah mcm lama sangat dah jadi 0.0001 % curiga jer yang tinggal.hihihi.sebab ms mula2 kawen , dia asyik ckp psl kawan2 perempuan dia kat ofiz ajer..huhuhu

lin muhamad said...

arini opismate aku bergosip psl cite betina ni rampas suami org..yg plg aku sedey tu.jantan tu start affair time bini dalam pantang kot.sian aku tengok anak dia...kecik taktau ape..meluat seh aku tengok kegediksan betina dan jantan tu dalam facebook.loving couple la konon.blahlaaaa!!!!nak muntah!

ezan said...

setuju.. xleh nk percaya 100% sebab nanti kita jugak yang rugi.. :P

CikLilyPutih said...

agreed with u.

M.i.r.a.n.d.a said...

sume org ckp husband saya takkan cari pmpn lain ape la bagai. tp mak saya pulak tiap kali ingtkan air yg tenang jgn disangka tiada buaye =) kalo bukan lelaki yg layan, pmpn skrg jenis kalo da nak die akn buat dgn ape cara pun. sm2 la kite berhati2 dan berdoa tidak lupe. hehe.

|| NaFiRaa || said...

1% jek??? uik!! x cukup kalo ai.. 40% pon blom tentu lepas lagi..muahahahah..

laki jgn percaya sgt!!

Hasliza said...

aku tak tau nak letak peratus...tapi seriously not 100% laa..takder laa percaya jer betul2..kit kena gak ada rasa curiga..so dengan itu kita takderlaa take for granted jer..bila kita ada rasa curiga..barulaa kita jaga penampilan diri..jaga makan minum hubby..sebab kita takut dia pandang pompuan lain..betul tak?
btw,aku pun peminat setia oprah..mmg bagus topik2 dia..sesuai tuk wanita

Cikpid said...

aku selalu jek curiga..hahahhaa

siap check henpon segala..

:)

bagus checked2 n berwaspada ni..tapi jgn over smpi husband mnyampah..

fabulous.farah said...

huhuhu..oprah ni buat kita berfikir kan..

komunikasi penting kut kan?

wife die pon xkan la tak pernah rasa nak cek email husband..

Nur said...

farah..
sbg pompuan aka bini orang kena cerdik skit lorh..e.g kena ada juga harta sendiri in case kena menda camtuh..

bykkan berdoa agar kasih syg sentiasa kukuh..

and yup, curiga tu perlu tp jgnlaa keterlaluan..

yatie chomeyl said...

kalau I pulak, mula2 kawen dulu 30% curiga toward shubby hahhaha..

skrg ni dah kurang sikit ke 10% curiga..tp kalau nak sampai tahap 0% curiga tu, rasanya tak mungkin kot hohoho

SOHO Mama said...

Tak salah dik, it's good :)
Kita tak boleh nak trust sesiap 100% sebab mana tahu satu that trust is violated, teruk kita rasa nanti.
Harus jugak "bersedia" (walaupun mintak jauh la kan benda2 ni), just in case kita dikejutkan dgn berita2 yg tak enak. Whatever it is, kita cuba jadi yang terbaik..jangan kita pulak buat hal hehheh..

Awards ~~thank you!