Sunday, March 28, 2010

Kekal cergas dan aktif

Holaa!!

nanti saya update la pasal citer saya mengaruk tu yer..tak selesai lagi tu..dah mengaruk kat HR..ni nak mengaruk kat boss..tapi kena tunggu boss cilaka tu balik meeting plak..die takde kat bilik die..aku dah susun ayat baekkk punye!dah bagi email pon baekkk punye..nasib aa! ape nak jadi pon jadila pasni.

tadi saya bloghop ke blog cuppycakemommy..rase macam terpanggil plak nak share cara2 macam mane nak maintan cergas dan aktif dalah hidup saya ni bila dah bergelar isteri dan ibu..

bila kerja rumah semua di tanggung atas bahu sendiri tanpa bantuan sesiapa..kite memang la kena jadi superwoman (perasan jadi superwoman tak salah kan)..ni anak baru sorang dah rase penat yang amat..cuba pk macam mane plak esok anak dah 2,3,berderet2..

entry ni bukan bertujuan untuk cerita hal kain dalam umah tangga yer..cume nak share macam mane nak kekal cergas macam mase kite belom ade anak dulu kan demi kesejahteraan rumah tangga.

nak melayan suami lagi..tu dah tugas wajib sebagai isteri..takkan nak hadap anak je kan..kang ade yang laki makan luar plak..takut sangat tu kalau terjadi.

1. Take supplement

apape la yang rase sesuai ngan badan kite..saya minum bidadari..tapi ni pon kadang2 terlupe jugak..kalau rase dah buat date ngan husband pon baru terhegeh2 nak minum hahaha..

2. Cuba curi masa sekejap untuk berehat atau tidor ke lepas balik kerja.

macam saya ni..dapat berehat 15 minit atas katil pon (tak tidor pon) dah cukup nak recharge balik energy..kadang2 tertido la jugak sambil2 bf afif tu kan tp wajib kunci jam bangun balik sebab kang daddy afif balik kerja nak minum air laa..nak makan ke..nak apape jela.

3. Kalau dah penat sangat..mintak izin ngan husband untuk tidak memasak (untuk yang dinner kat rumah la)

kalau hari kerja kan..saya memang mengelak untuk keluar rumah bila saya dah sampai rumah..maksudnye balik kerja saya duduk rumah diam2 ngan afif sambil tunggu husband saya balik..sebab saya taknak penat2 nak siapkan afif lagi..nak siap diri sendiri lagi..pastu nak elak afif tidor lambat sgt..kalau die tido lewat lagila saya bertambah penat.

saya masak dinner yang simple2..kadang2 telur goreng ngan sup air je..kalau rajin sikit..goreng ayam..husband saya kalau ade budu die jalan je..very simple sebab nak elak masa di habiskan masak terlalu lama..saya plak masak terhegeh2..husband saya pon paham sebab kalau saya ni bila dah terlalu penat, saya akan jadi sangat moody dan die jugak yang rugi kan hahahaha..so give n take la kat situ.

kalau malas nak masak saya rela husband saya beli burger tepi jalan pon takpe dari die bawak saya kluar makan kat restoran bes bes..pergi makan kat restoran ni hanya di buat on weekend je yer sebab saya nak berehat dengan cukup.

ok takat ni saya leh bagi 3 je..kalau nak lebih2 lagi leh email saya..saya tak berapa gemar sangat nak share bende2 ni kat public takut menimbulkan bende bukan2 lak..nak buat encrypted entry tadi tapi lupe cemane nak buat n malas nak carik.

9 comments:

iEfa said...

3 tuh mmg top...
smbungan laie...klo sye tgh flat..laie2 klo koje byk etc2...tp dek kerna ader tugas sebagai isteri tdo dulu..buat date pg2 buta =D terus bgn subuh...menjd jugak...

semut-terbersin said...

huu bidadari ek? hmm aku tak amik supplement pon apa2..baru aritu teringat nak amik balik obimin..tu pon kejap makan kejap tak..asik laa lupa..
hmm aku salute ko..dah tido leh bangun balik! aku kalo dah tertido, mmg payah nak bangun balik..bangun pon tuk suap aariz tu..tu pon bukan kene bangun pon, sambil baring trus suap je..
nanti nak try laa bidadari tu..

CuppyCakeMommy said...

farah,ur the best la..nti i email u for further tips k

CHeeSYaNa said...

rajin nyer ko masak.. salute ler!
sejak aku ada anak nier, aku pernah masak 2 kali jerk time weekdays.. tu pon masak sardin. selebihnyer, laki aku beli bungkus untuk kitorang ber2..

mancet said...

haha aku same ngn yana..bungkus saje..klo masak jadi flat terus..sian kt laki aku kakakka...
aku penah mnum bidadari tu dulu..tp sebotol je la...aku dh mkn
obimin ngan caltrade pon penat je lg...cmne tah..aku mmg kagum ngn ko..azza lagi..selalu je dpt hebat dr aku hahaha

Fid said...

salam
off topik
anda beautiful sila terima
http://yuitsumuni.com/2010/03/28/beautiful/

isabelle said...

i cant imagine org yg dpt laki yg nak jugak2 isteri dia masak tiap2 ari.kalo hsewife, xpe lagi, tapi kalo dah sama2 keje..agak2 la bang oii..

"husband saya pon paham sebab kalau saya ni bila dah terlalu penat, saya akan jadi sangat moody dan die jugak yang rugi kan hahahaha."<-- isabelle tersengih baca ayat nih

Farah said...

iefa:ekekke tu pon menjadik jugak kan..

ila:mula2 dulu liat jugak la..tp lelama dah biasa..aku kena rehat jugak sebab kang asri tak terlayan la plak..sian die dah penat2 kerja balik takde org nak sambut.

siti:ekekeke sila2..saje share2

yana:aku masak style pemalas..yang simple2 je sebab aku malas nak kluar..nak tunggu laki aku beli bungkus die balik lwat kol 11..aku plak takleh makan lewat sgt.

mancet:maybe ko kena rehat laa..sebab badan kalau dah penat sgt memang camtu.

kak fid:mekasihh

isabelle:kalau di paksa memang i tak rela ekekeke sebab tu masak yang mane ikut dan je la..kalau tak larat i tak masak.

ekekkee..yela kan die jugakk yang rugi hihi

Elyn said...

yelah farah i pun kalau penat sgt moody melampau. sampaikan si faiz ckp, u ni kenapa nak period ke?? hahahaha

Awards ~~thank you!