Thursday, March 25, 2010

Perkara2 yang anda buat sebelum masuk tidur.

psstt..saya tengah update blog sambil dengar talk hihihi..

ok sebagai suri rumah mestila kite banyak tugas2 yang kite kena buat kan sampai laa nak masuk pejam mata pon kena pk ..baru la dapat tidor dengan tenang..kalau tertinggal satu bende mesti tak dapat lena punye.

saja nak share perkara2 yang biasa saya buat sebelom masuk tidur..saya prefer siapkan semuanye waktu malam so that esok pagi takdela terkocoh2 sangat dan tak perlu bangun terlalu awal.

1. Sediakan pakaian afif dan masukkan dalam diaper bag untuk di bawa ke rumah babysitter esok.
2. Gosok baju kerja untuk esok.
3. Clearkan sinki..make sure periuk bubur nasik afif semua dah siap basuh so that esok tinggal masak je.
4. Make sure air masak ade...kalau takde refill jug air masak.
5. Make sure air sejuk dalam peti ais ade..daddy afif suke minum air sejuk..kalau takde refill.
6. Tambah air dalam water heater..esok afif nak mandi ngan air suam so air panas kena ade.
7. Make sure stokin ,boxer dan spen*** daddy ade untuk pergi kerja esok..letak siap2 kat tepi.
8. Tukar pampers afif .
9. Kalau tong sampah dah penuh..bungkus elok2 so that esok pagi daddy afif leh angkut dan terus buang..tapi die sokmo lupa nak angkut..end up petang mama gak kena buang.
10. Sidai baju yang di basuh..biasanye sampai rumah je saya terus masukkan kain baju yang nak di basuh dalam washing machine..kalau sidai pagi esok sure bau baju jadi hapak kan.
11. Make sure susu afif esok cukup..kalau tak cukup pam lagi..
12. tutup lampu2 yang tak di guna..bukak lampu ruang tamu je satu and make sure grill dan pintu semua dikunci.

Lepas tu baru leh tidor ngan tenang...biasanye saya buat semua ni lepas afif tidor...selalunye die tidor dalam kol 10 pm..so kalau saya terlena (masa BFkan afif) sekali..saya mesti akan bangun balik untuk make sure semua perkara2 di atas selesai..kalau tak memang huru hara la pagi esok yer..

anda plak cemane??share la perkara2 yang anda buat sebelom masuk tidor jugak..hehehe orang lelaki kadang2 ingat kerja suri rumah ni senang..tapi die tak tahu...contohnye kalau kite terlupa nak refill air sejuk dalam peti ais..mesti tutup peti ais sambil mulut die muncung je sebab tak dapat minum air sejuk.

26 comments:

Farah Ikin said...

wahh.berguna betul senarai farah tu..boleh buat panduan juga..mana yg tak dalam list kin

Lady of Leisure said...

i kalau dah tetido, liat betul nak bangun balik hehe

mrsharis said...

aku lak balik keje terus siapkan baju anak2 utk ke taska esoknya sbb aku sgt2 la pelupa orgnya.
Air panas,air masak & laundry tu semua kerja en haris..dia mmg rajin bab2 membasuh & menyidai kain..syukur :)

Anasfadilah said...

bab refill aor tu memang la keje saya sebelum tido,

cek ada tak air panas

ada tak air biasa room temp

ada tak air sejuk dalam fridge

sampai ketul ais pun saya refill

tapi bukan kita yg perabih pun,nak marah malas,so redha ajelahkan.

azzamoro said...

kebanyakkan list ko aku buat waktu pagi sebab malam dah flat.

sebab tu pagi aku bgn awal. hehe

hijauoren said...

kalo aku tertido mase menidokan hanan, aku akan terus tido even aku dh tersedo tgh mlm tu.. berat tolll mate nk bukak n bangun.. bleh bukak bile aku dengo hanan nangis je tp pas buat ape yg patot, aku tido balik.. pepagi sok la baru wat ape yg patut dibuat mlm tu.. so smp opis ngam2 8.30 atau lebih pastu kene sound ngn bos pastu aku wat muke 'ade aku kesah??' dan perkare ini akan berlanjutan agaknye sampaila aku kene kick from this kompeni hohoho horror jekkk...

mummy_adam said...

i mlm2 b4 tido jd polis, check betui tak cik bibik buat keje, bersih ke tak, betu ke tak.. pastu sakit hati.. haha..

baik tido jer terus dr sakit hati :)

CikLilyPutih said...

banyaknye list. kite sket je. nak pinjam tajuk entry nielah. cam best je ek

Ida said...

byknye checklist yg kene wat b4 tdo.kalau aku sikit je. Gosok baju b4 tdo. Make sure pintu kunci, lampu tutp & Sediakan brg2 nak p ofis. Hehe. Maklum je la aku ni idup mcm org bujang lg. Weekend wife hehe..Mesti time da hidup sebumbung nnti aku pun kene tambah checklist mcm ko kan?hee

aNnAsUe'G said...

kebykan list farah tu sama je dgn saya. iron baju tu sbb malas jadi hari minggu terus iron baju sampai jumaat punya. yg lain kebykan sama je. heheh.

Nurhayati said...

cam yati bab2 air dan laundry.. semua dilakukan ensuami.. time tgh pregnant ni la.. kalau tak yati hehe..
bab2 sediakan baju yati dan hubby sblom tido ataupun subuh.. zara tak payah sbb umah mak dah ada baju pampers susu kat sana.. senang.
air panas tuk mandi ada water heater kat bathroom.

Elyn said...

list u sama dengan i farah!!! kalau terlelap sanggup bgn pukul 3 pagi pi buat semua tu ha ekekekk

liza said...

senyum aku bila baca ayat terakhir tu..laki aku suka ais..kalau aku terlupa wat ais..muncunglaa jawabnya..hehe..keja as suri rumah ni nampak mcm senang..sebenrnya susah tau..esp mcm ko yg keja ni..mesti penat kan..

iEfa said...

mcm talk dlm fuhhh plak...aper artis wat b4 tdo...hehhehe

particular butul eh akak ni...or may b sbb sye de helper kot...

tp me must make sure...b4 tdo maisarah tukar diapers n baju tdo n dh gosok gigi...tuh mmg kene makesure...kdg2 tertdo gak..ailahh

isabelle said...

sebelum tido,
i makan, solat, hadap tv, dan...krohhh..krohh..
hehehe.
kdg2 buat gak yg dlm list tu, tapi x semua la. rajin la u ni farah.

5577 said...

bagusla u :) saya pun mcm azza, saya suke buat pagi seblum klua..

kecuali basuh pingganla, tp itupun skrg si mas yg buat, saya jaga 2 mek kenit sampaila diorg tdo n slalunye time tu pun saya dh tertdo skali.. ahhahaha..

tutup lampu, kunci pintu n yada2 semua one buat.. hee..

n basuh baju kitorg buat weekend je.. hr keje tak..sbb xleh nak tgl baju kat luar, kalau ujan abis basah, jd baikla weekend bile ada kat rumah.. kalau blk ipoh, baju2 semua saya angkut blk, basuh kat kg.. heeee..

yatie chomeyl said...

i rasa senarai2 yg u listkan ni kebanyakan nya done by my hubby huhuhu. i cuma sediakan makanan baby SN je kot..isk *tiba2 rasa i ni bukan isteri mithali*

unlisted_one said...

Kalau boleh memang nak ikut jadual mcm Farah buat ni,..huhu. Tapi budak Diha ni dah buat tido lambat pulak dah. Makanya, lambat la mula operasi menyiapkan brg2 ni..huhu..

lily lotus said...

hihii..hebat tugas u ni. boleh jadi panduan ni

Queen of Pirus said...

mcm tu la kalau jadi isteri kan...mcm2 kena buat sebelum tido. tapi kalau akak ikut mana yg termampu. kalau dah tak larat, esok je sambung buat.

NisS^ImmEr said...

wei byknya aktiviti sblm tido, tak penat ke? aku lepas maghrib je dah tumbang hahha. tgh mabuk ting tong ting tong

Amalina said...

bnykknyyeee list ko farahhhh!!!isteri mithali sungguh....huhuhu...aku klu weekdays, kul 9 dah tido dah.travel jauh dari bangi ke KL...jam lagik aduhh.weekend la buat mcm2.

Mommy Lyna said...

yg penting b4 tido i kene siapkan barang2 anak2 utk ke taska. esok tinggal amik je.

myNorman said...

hehehe..... macam kenal jer list to do niee..... dulu waktu dyna dgn paan belum sekolah ksara make sure hujung minggu baju dah dimasukkan kedlm 5 beg plastik then letak tepi pintu bilik anak so pagi2 just ambik 1 beg masukkan dlm diapers beg.
bab basuh kain sekarang nie nasib baik ada washing machine yg boleh delay so pagi masukkan kain delay sampai kul 6ptg bila balik dari kerja angkat kain kering terus sidai kain yg dah dibasuh(kain bau wangi).
hmmm... kalau ksara tulis panjang nieee... so pendekkan cerita nie petikan ksara ambil dari 'Simplify Your Cleaning Routine' - Add some fun to the task. If you don’t have a fun habit, consider adding one. It really can make all the difference between doing chores and living your life.
soo..... sambil buat kerja pepagi ksara dengar lagu korea hahaha....

fabulous.farah said...

huhuhu..bagus la farah=)

Izan Ishak said...

farah...kebanyakan list mmg izan pun buat sblm tidur. kecuali kalau penat/malas...hehe...

Awards ~~thank you!