Thursday, May 20, 2010

Not yet ready lahh

hahaha amboi pn mona ,pn baizurahdan pn fatih...saya tak pregnant la..masih merancang lagi ni.

I'm still enjoying my life as a mother to one child..blom bersedia untuk no 2 lagi..tapi kalau tuhan tu dah tetapkan rezeki saya dan suami awal..saya tetap terima.

sebab2 saya masih merancang lagi bukan hanya kerana saya c-sect masa bersalinkan afif dulu..banyak lagi sebab2 lain.

1. saya dan daddy afif pon tak ready lagi..dua2 kena ready..kalau saya sorang je kate ok..susah jugak kan..daddy afif cakap,"it's not easy to be a daddy u know" hahahaha

2. saya masih selesa ke hulu ke hilir dengan seorang budak kecik..yang kadang2 perlu di dukung..so kasik afif independent sikit la..so atleast sorang lagi pimpin tangan..sorg lagi berdukung hahaha leh imagine tak?

3. saya tak risaukan pasal duit atau gaji saya yang tak naik2 ni..sebab saya percaya setiap manusia yang hidup kat muke bumi ni ade rezekinye masing2..so anak saya nanti insyaAllah ade la rezekinye nanti..yang saya risaukan ialah boleh ke saya bahagikan kasih sayang saya sama rata nnt macam mane saya bagi kat afif skang..kalau boleh semua anak nak saya layan sama rata..takde yang terlebih atau terkurang..kalau afif dapat BF sampai 2 tahun..anak lain2 pon camtu jugak.

4. kalau boleh kami nak settle down on landed house..kesian tgk afif terkurung dalam rumah yang takde laman ni..sekurang2 kalau petang2 tu bleh bawak die main dpn laman rumah sendiri pon ok la.

5. saya pon nak rehat jugak..BF untuk 2 tahun ialah satu commitment yang agak susah sebenarnye..sakit belakang,anak clingy,nipple crack,tido kadang2 terganggu sebab nak menyusukan anak..tu semua dugaan2 yang saya kena hadapi mase BF afif ni..so saya nak berehat dulu atleast 3 bln lepas weaning maksudnye lepas afif 2 tahun la..

hahaha dengar macam ibu yang selfish je kan..but that's me,kalau bukan saya sendiri fikir pasal diri saya,sape lagi ye tak..and of course la saya dah berbincang dengan husband dan die pon setuju.

haaa so ni kire saya menjawab komen2 dalam entry lepas la yer...saya mintak maaf tak dpt reply satu2..kerja makin bertambah skang..ni pon update entry time lunch sambil makan nasik goreng dpn laptop..apape pon..komen anda sgt2 saya hargai..mekasih.


15 comments:

Elyn said...

opss igtkan u dh ready. i pun lom ready lai ni. tp setiap org i percaya ade seba tersendiri untuk planning hehehe

Anasfadilah said...

bukan selfish la farah..u also have ur needs kan..heheheh :)

lily lotus said...

dah ready nanti cepat2 usaha yer..hehe

mylongjourney said...

samela pulak reason kite..heheh. even anak aku tu x fully BF tp susu aku ni masih bnyk ..after work n weekend die gantung kat aku je most of the time. Nak rehat la jugak kan sblm dapat beri Awal adik :) ..apetah lagi org yg fully BF..komitmen lagi tinggi. xpe2..pelan2 kayuh kay..aku paham ;)

littlehumblelynn said...

yes...saya pun masa menambah ank no 2,yg sulung dah 3 tahun...itupun pening kepala jugak!!
tp seronok jugak bila tgk kakaknya dah pdi jaga adik skrg.,(lebih concern dr saya)

anyhow..take ur time!!

yatie chomeyl said...

i setuju dgn u babe. cuma diri sendiri yg tau apa yg tbaik utk badan kita. u bukan selfish tp u dha timbang dulu pro n cons. tapi kalau Allah bagi jugak,mmg rezeki afif la nk dpt adik dlm masa terdekat ni kan? ;)

p!nkerton said...

kihkih mane la taauuuu ;p

:: m.u.n.i.r.a :: said...

okeh *angguk-angguk faham*
cam gitu ke?
err me dah ready tapi blum rezeki lagi laaa...

isabelle said...

i x rasa u selfish..kalo dah sekian lama BF mcm tu, i fhm sgt penatnya mcmana.
xpe, the time will come soon.

Diyana Zulkifli said...

saya adalah tidak berapa bersedia juga sebenarnya.tak beringat jd skrg kenalah menyediakan diri sebaik mungkin sbb no 2 adalah hasilan dr 'eksiden'.ok,skrg yg no 2 dah nak masuk 4 bln, baru skrg time management saya teratur sikit.

lin said...

hem...terfikir nk preggy gak..tapi tu la farah..betul,bf ni bkn satu hal yg mudah..so nk betul2 get ready plak utk next baby..maybe end of this year la kot.kena prepare mentally..hal duit tu takperlu pk.setiap anak tu ada rezeki dan bahagian diorg..lgpn ramai anak,lg murah rezeki kan..hehe

Jiji said...

Part berehat tu tu aku mmg masukkan dalam list "merancang".

Letih kan kan ko!

Dah laa sukati dia nak tarik ke hulu kehilir nipple kita.. itu tak termasuk latihan mengunyah dan menyusu sambil bercakap lagi tuh.

Tak masuk masuk pagi pagi upacara bfast in bed sambil terletang atas dada.

Tu pasal laa syurga bawak kaki kita hahahah
pengorbanan yg lelaki tak akan mampu buat!

CuppyCakeMommy said...

sama..sama macam i..not yet..so very not ready..susah ooo..ibu tunggul macam kita...kemana mana dengan anak

unlisted_one said...

haha,..your previous entry memang membuatkan i ingat u pregnant lagi.

tak pe la dear, yg penting, u sendiri ready nanti, baru la rancang.

Drama Mama said...

hahaha...ingat kan dahhhhhh....hiks

faham farah...i ni yang anak dah 2 years plus pun still not ready. nak berehat dulu sebab baruuu beberapa minggu dapat rasa tido malam lena takdak sura nangis mintak susu. hiks

i do believe that both husband and wife need to be ready first before we can have another one. :-D

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Awards ~~thank you!