Monday, August 2, 2010

Bila orang technical bertukar jadi sales

Hidup saya pon bertukar terus 360 darjah ..

bukan la kate orang technical tak sibok..memang sibok jugak..dulu saya kerja jadi technical engineer duduk dalam data center sampai sejuk beku kaki tangan..tapi yang besnye takde sape kaco saya dalam tu..duduk la ngadap server atau application dari pagi sampai malam..selagi tak configure btul2 selagi tula duduk dalam tu kadang2 kerja sampai tengah malam..lagi haru kalau kena con-call dengan pakar2 dari US ke India ke..ikut suka mane la product tu datang kan.

masuk tahun ke-2 bekerja..saya beralih arah ke project management plak..takde 100% jadi penggodek server atau application kan tapi lebih kepada memantau kerja sub-con...tapi saya ni suke belajar bende baru..so walaupon ade sub-con..saya try gak godek application atau server tu sendiri..yela kang senang sikit nak paham kalau customer tanye kan keh keh keh...tapi yang takbesnye project management ni kalau project delay..habis sebakul wei kena maki ngan customer..dah nasib kan jadi vendor..tadah jela telinga tu yer..saya maki balik..tapi dalam hati jela hahahaha

Lepas beranakkan afif..tetiba bertukar profession lagi..jadi sales engineer plak..specifically presales la senang cakap..kerjanye kena present pasal product kat customer, compile tender,buat proposal ,bagi quote kat customer,tolong orang sales close kan deal kalau diorang tak reti pasal product tu hahaaha...tengok! kan saya dah kate bertukar 360 darjah....lari btul dari jobscope yang sebelom ni..

siboknye pon lain macam..kerja asik la kena call orang....kena balas email yang berlambak2...1 hari memang banyak la quote yang saya kluarkan tapi yang masuk untuk order belom tentu lagi hahahaha..biasala kan..tapi yang seronoknye kerja ni atleast saya dapat buat kerja dari rumah pastu kalau meeting ngan customer habis awal..leh balik umah terus hahaha..yang penting ade access internet..melainkan mase tender submission jela kena duduk kat opis sampai pagi..

Saya rase lama2 kerjaya saya ni dah ke arah sales plak walaupon dari awal saya rase saya memang takde bakat nak jadi orang sales pon..dulu kalau orang tanye kenape nak jadi engineer sebab saya malas nak ngadap muka orang....lebih suke ngadap mesin (komputer dan seangkatan dengannye)..yela mesin kalau kite maki die pon bukan die leh jawab balik kan..boleh ke pakai alasan tu?

tapi lama2 minat saya pon dah ke arah sales...sangat happy bila dapat closed deal atau terima PO dari customer..walaupon saya tak dapat komisennye tapi sekurang2 kerja yang saya buat tu berbaloi bila dapat order...hmmm adekah saya ada bakat untuk buat bisnes sendiri satu hari nanti?...teruskan berangan tu yer farah hahaha


7 comments:

Dd said...

this entry remind me of my time when i was doing sale in IT business. tender submission was fun indeed. lepas pukul 12 semua orang dalam team submission boleh balik qada' tidur.

atulhani said...

aku plak.. dulu study multimedia kan.. pastu kena buat network skang.. mula2 agak susah gak... lama2.. ok jerk.. skill multimedia semua dah campak kat tepi je laa... hehehehhe..

isabelle said...

kalo mcm tu, cari keje baru lagi byk la peluang...

littlehumblelynn said...

menarik job tuh......tp jenuh nak convice org kan..

alyyani said...

the best part, bila sales tu turn out jadi p.o. rasa puas kan? :)

senioritasara said...

sales yg best sbb ada comission hahaha...buat biz sdri?klo duduk rumah yg letih nye nnti lebihkan melayan anak dr biz...hahhaha(opss)

^wirda^ said...

ohoho citer bab keje..aku mmg nk tukar 360 darjah terus lepas ni..insyaAllah..kalo dorang nak aku lah..hahahah

Awards ~~thank you!