Friday, August 20, 2010

Ok ke bawak anak tengah lasak pergi masjid?

Haihh hati berbelah bahagi sungguh..

semalam ummi afif bagitahu..masjid yang dekat ngan rumah kitorang tu benarkan ibu2 bawak anak untuk berterawih di masjid..bila saya dengar je..memang la sangat happy kan sebab boleh bawak afif sekali..die cakap untuk yang bawak anak2 tu kena sembahyang kat bahagian atas (masjid 2 tingkat).

Bagi saya ok sangat dah tu..di asingkan dengan jemaah yang lain..takdela rase jadi pengacau plak kan.

tapi masalah plak..afif tengah lasak..die bukannye baby2 yang baru lahir tu..ko boleh letak kat tepi ke depan ke..die tak gerak2 atau letak dalam sling berdukung je ..budak sorang ni..saya tengah sembahyang kat rumah pon die boleh tarik2 telekung saya sampai tercabut..haa kalau saya je takpe die kacau..kang jemaah lain?ha sudah! ade plak jadi issue kang hahaha

Lagi satu macam mane plak kalau afif mase tengah lari2 ke main2 dalam masjid tu die tersentuh jemaah lain (perempuan la)..kire batalkan air sembahyangkan ? haihh ni lagi satu susah hati..budak sorang tu peramah ngan orang.

hmm ke saya ni banyak sangat pk? hahaha yelaa masjid bukan panggung wayang..kalau panggung wayang saya memang belasah je bawak.

tapi tula hati ni nak sangat buat solat terawih lagi..lagipon takmola dah tua2 anak dah besar baru nak pergi masjid kan..kalau boleh dari sekarang ni pon nak didik afif ke masjid.

Cemane yer?

13 comments:

~ As ~ said...

lagi susah kalau dia duduk kat tempat kita nak sujud...huhuhu...sabar jelah...

Diyana Zulkifli said...

hmm.sorang ustazah di sekolah saya share pglmn dia ttg terawikh bersama anak2 kecik.dlm umur anak dia 1-3 thn,mmg dia laki bini tk bawak.dia terawikh di rumah sahaja spjg ramadhan. sebab kdg bila masuk bab kekangan2 budak2 ni,kang ada yg bulih jatuh hukum haram kalau kita tak beware..cnth mcm kalau anak kita bising,sampai terganggu org lain.blum masuk bab kalau ada yg terkencing,terberak lg tu. dia nasihatkn seeloknya tnggu anak dah tertib sikit baru bawak..waallahualam.

Am said...

kalo kat umah syira slalu panjat blkg aku masa sujud..then bawak pegi solat terawih kat masjid negeri shah alam, tp dengan syarat. dia akan behave sepanjang kitorg bersembahyang... n resultnya, dia sembahyang sampai abis 8 rakaat!!! alhamdulillah... tp aku duduk kat tepi2 dengan org yg ade anak jugak la.. takut terputus saf...

setahu aku, xbatal wuduk kalo bersentuh dengan budak kecik..

Nurhayati said...

bagi yati tak sesuai dan tak praktikal tuk bawak anak2..
sbb akan ganggu jemaah lain.. walaupun tak kaco..tapi suara dorang bising. unless anak tu dah besar dan sama2 tuk solat terawikh tu ok.

yati buat tarawikh kat umah je. :)

mummy_adam said...

mcm xsesuai kot, kalo dia kacau kita jea xpe, nnt org2 pun dia kacau takut org lain plak xselesa.. pastu mcm bahaya dia main lari2 kalau xde org jaga.. terawikh kat umah pun ok.

Drama Mama said...

i pernah dengar somebody cakap kalau tersentuh budak kecik yang tak sunat lagi batal wuduk, sebab najis. kenapah najis budak tu kalau tak sunat????

http://twinkywinkystars.blogspot.com

yatie chomeyl said...

x batak air semayang org lain yg afif pegang sbb dia blm baligh dear ;)

Elyn said...

aku pun dr sehari ke sehari nk ikut MIL pi masjid macam takut2 je. ko tau la wafiq nyer nakal camne. kang habis semua jemaah di ekacau tak pasal aku lak kene halau!!

mancet said...

weh jangan2,nti die kacau org lain :P
hahhaha...

hijauoren said...

aku pon ase x btlkan wuduk jemaah len la frh.. afif tu budak kecik lg... ce tye die "afif dh mimpi dh nak???' heheh

wt kt umah je frh... tol kate sorg kwn ko kt atas ni, lg elok tggu die dh tertib sket... =)

atulhani said...

hmm sy rasa pun tak sesuai lah bawa budak tengah lasak pergi masjid..sbb boleh mengganggu jemaah lain. lagipun, kalau awak tgh sembahyang, kot jadi apa2 sperti dia terjatuh masa main dgn budak2 lain kan susah..

btw, setahu saya pun tak batal air sembahyang lah kalau bdak2 tu terpegang org pmrpn dewasa..sbb dia blum baligh.

p!nkerton said...

aku sampai arini blom berjaya gi tearweh kat masjid huhu :( tapi everynite teraweh sama2 kat rumah je. tu pun kdg2 tak khusyuk sbb athirah buat mcm2. tapi end up selalunye dia akan tertido sendiri kat tepi tu hehe

isabelle said...

adoiayi..jwpn hijauoren tu membuatkan aku terbahak2 membacanya.

Awards ~~thank you!