Tuesday, September 28, 2010

Afif can read ABC!

fuhh lega akhirnye dapat jugak upload video saya test afif dengan huruf2 random menggunakan flash card ni...bukan senang nak rakam plak tu..die sibok nak pegang kamera jugak hahaha..video ni saya amik malam tadi.

video

Selalunye aktiviti ni saya lakukan lepas dinner..atau sambil2 tengok tv..tak lama pon dalam 10-15 minit je 1 session..kalau lama2 die pon bosan..1 word a day pon dah cukup bagus..yang penting makes the learning session tu fun enough kalau tak memang anak tak akan concentrate..sambil ajar tu,saya akan sebut jugak perkataan2 yang biasa die sebut,contoh M for mama..

Everytime afif dapat teka dengan betul saya akan peluk atau tepuk tangan (dengan sungguh beria)..seolah macam kita bagi reward la kat die..dan die pon seronok.

As FTWM,takde apa yang menyekat kita untuk mengajar anak kat rumah...saya sendiri pon kalau ikutkan memang dah letih bila balik dari pejabat..tapi bila tengok afif datang kat saya bawak flash card atau buku,terus jadi semangat nak mengajar..hilang letih tu..bila die dapat sebut perkataan tu lagila makin bersemangat saya ni..

Pada saya ni achievement afif dapat mengenal huruf sebelom masuk umur 2 tahun adalah membanggakan walaupon saya tahu ramai lagi budak lain tak sampai umur 2 dah boleh membaca hehe insyaAllah target saya sebelom afif umur 3 tahun die dah boleh membaca plak.

18 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah bagusnya afif.aku ni memang malas.tapi nuha dah pandai membilang 1-10.kalo ajar abc, memang dia ikut sampai Z tapi sekali round ajer.masuk 2nd round, dah tak nak dah.jenis cepat bosan :p kalo ajar alif, ba ta plak,orang sebut alif, dia dah ba :p

ezan said...

pandainya afif... ezan still belum berjaya lagi nk ajar sarah. farah, u beli flash card apa ek? mind to share....

isabelle said...

Weeehuuu..
pandainya afif!!!
aunty syg pipi skit meh

Fid said...

tahniah ibu dan anak

Farah said...

ezan:yang dalam video tu farah beli kat kedai buku TIMES.brand ape tak ingat la plak.ade banyak flash card yang farah beli..yang bergambar pon ada..tapi lagi senang untuk permulaan guna yang huruf sahaja.

littlehumblelynn said...

farah

flash card mmg method TERBAIK utk starting mengajar anak2 kita..

im preferred to explain 1 item per day(terutamanya yg ada kat dapur)..cth: blender-fungsinya apa..wah,kalo sehari 1 item..30 hari 30 item..

simple kan!!

Lin said...

pandainye afif!sara lak..klu aku sebut 3, dia sambung 4 dan 5..lepas tu dia melalut.

semut-terbersin said...

huyyo! pandainye afif! caya laa mama afif![puji mama dia skalik laa..mama dia pandai ajar afif]

aNnAsUe'G said...

comelnye dgr afif sebut huruf2 tu! anak saya kalau nyanyi lagu abc tu still tunggang langgang lg. haha.takpe, kadang2 budak2 ni cepat yg tu, lmbt yg ni. kadang2 lmbt yg ni, cepat yg tu. ;)

Farah said...

eliss:okla tu dah siap ajar alif ba ta lagi hehe..

isabelle:bagi pipi mama afif bley?hehe

kak fid:tima kasih :D

lynn:yup,banyak cara untuk belajar kan..kat dapur pon boleh!

lin:hahaha biasala tu..diorg ni susah nak concentrate..kalau dapat buat diorang duduk diam 5 minit tu pon dah beryukur.

ila:alaa mama afif bukan pandai sangat ajar pon..ko pon leh start dah tu ngan aariz.lagi awal lagi bagus.

jie:hahaha samala ngan afif..kalau suruh nyanyi abc tu memang melalut2 jadinye..tiba2 dari g dah sampai m la.

yatie chomeyl said...

rajinnya u farah...tiba2 buat i rasa bersemangat nak ajar kat baby SN jugak

iEfa said...

huhu best kan biler dpt ajar anak...sye ritu pon semngat ajar..biler pegnen 2nd kurang sket aktiviti pembelajaran tuk maisarah...sbb tgk dier dh kenal ABC..so slow sket dh...abes pantang ni kene ussaha keras baliklaa...kene ajar menulis laa...huhu
nwey lain2 budak lain2 pekembangan...ok pe afif tau abc dh..hebat laa tuh...bangga kan tgk pekembangan ank... ;-) semoge afif hebat dan cerdikk !!!!

Drama Mama said...

way to go afif and mama! irfan pandai nyanyi lagu ABC ja...tapi huruf tak berapa kenal lagi sebab mama dia malas mengajar. nak start jugak nih! semngat lepas tengok afif. heheheh

http://twinkywinkystars.blogspot.com

senioritasara said...

yeaaaaaaaaayyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!

mancet said...

pandainyee afif!! cngrats farah!!!!

Izan Ishak said...

bagusnya afif...clap..clap...clap!!
anak2 seusia ni mmg senang sgt masuk ilmu kan~~

nieda said...

insyaallah boleh..baik niat kita, baiklah yg kita dpt..
saya tgh mengajar Humaira kenal anggota badan since dia belum pandai ckp lagi.

CuppyCakeMommy said...

comel gila afif sebut m...hahah..i soh mia tgk pastu asyikk cakap nakkk je..10 kali dah i onn video afif ni..

Awards ~~thank you!