Friday, September 24, 2010

21 months

Lambat plak update milestone afif bulan ni..Alhamdulillah afif dah cecah 21 bulan...makin besar,makin menyerlah perangai manja dan banyak akal die skang..kalau dalam kereta suka menyanyi sambil dengar radio..tapi boleh dengar yang hujung2 lirik jela hahaha..



Makan pon dah taknak makan bubur dah macam dulu..skang ni lauk sume dah lauk orang dewasa..tapi elok jugak kan..lagi senang saya nak masak..ape yang saya makan die makan..kadang2 yang pedas pon die bedal jugak..nasib baikla tak cirit birit.





bekal afif ke rumah babysitter
Bercakap dah makin hari makin jelas dan terang dan dah pandai buat ayat dari 2 perkataan mcm nak minum.

Makin suke tiru ape sahaja kite buat...sapu sampah..dah boleh suruh la die bawak baju kering yang kita angkat masuk dalam bakul..banyak instruction yang die boleh ikut sampaikan boleh suruh die amik handphone yang berdering dalam handbag bagi kat kite..hehe senang sikit la mama die ni kan hahahaha actually memang elok pon suruh anak ni jadi independent sebab die pon excited nak tolong kita..part of learning jugak la ni.







Oh ya..duit raya afif kali ni saya ingat nak spend belikan afif buku lagi and tools untuk belajar..afif memang sangat suke belek buku and skang ni dah kenal huruf A sampai O (walaupon ade lubang2 antara tu )..untuk saya satu achievement yang sangat bagus la kan..balik keje mesti ajar die kenal satu huruf..haha semalam tunjuk kat daddy afif,die pon terkejut anak die dah kenal huruf sebab saya test afif dengan pilihan huruf secara random ,tak ikut susunan...skang ni tools yang saya gune ialah flashcard and jugak doodle (yang conteng pastu boleh padam tu).

Harap2nye minat afif ngan buku bertahan lama la hahaha kang excited mama die beli buku banyak2 die campak2 je kang.



9 comments:

azzamoro said...

farah, ko still masak makanan afif pagi2 lagi sampai skang eh? kagum siut aku.

Drama Mama said...

wahhhh bravo afif! good job!

http://twinkywinykstars.blogspot.com

e.l.i.s.s.m.i.e said...

rajinnya ko masak..aku dr baby lagi tak pernah masak utk anak aku.huhuhu.

Farah said...

azza:memang hari2 masak kat die..walaupon ummi die masak jugak makanan kat umah die.aku masak simple2 je wei..kadang2 goreng nugget ngan bekalkan sup sayur ke..nasi goreng tu pon buat simple je..bahan sume siap waktu malam..memang niat nak berbento nanti bile die dah skolah.

p!nkerton said...

wahh terrrerrnye afif!
ko tau tak lps bace ni terus aku turun bawah beli buku ABC utk athirah kihkih (kebetulan ada org jual2 kan). b4 ni aku beli buku kaler, sticker & flash card yg gambar2. tapi susah la nak jumpa flash card ABC yg efficient. yg objek2 tu mostly dia dah kenal. kena blaa abc mcm afif lepas ni :D

M.i.r.a.n.d.a said...

wahh.. pandainye die. dah kenal huruf kire membanggakan la tu! good job. hehe.

yatie chomeyl said...

wah bagusnya afif dah kenal byk alphabet. ni buat i rasa berkobar2 nak ajar kan baby SN jugak neh

semut-terbersin said...

terenye afif! rajin kan bebudak kicik ni..aariz lepas sapu, mop plak..haa nanti jgn bila dah besar tamo pegang semua2 tu dah la..arap2nye biar sampai ke besar derang ni bleh tolong kita kan kan?
rajinnye ko farah..bento? ee bezznyeh..aku nak jadik anak ko bleh? ada bento pi keje..syiok!mesti dia lagik bertambah2 selera/minat nak makan..
nanti kongsi2 aa resepi bento2 yg ko dah buat yeh!

Elyn_Sani said...

rajin tul.... meh tlg aunty sapu kat umah lak!! hehhe

Awards ~~thank you!