Thursday, December 2, 2010

Proses weaning nampaknye berjaya!

Kitorang perasan dalam seminggu ni afif punye selera makan memang bertambah..lepas makan nasik..minum susu plakk..lepas habis susu yang sekali minum 10oz..ade je bende yang die nak kunyah..biskut laa..keropok laa..memang tak berenti..

kejap je dah nampak pipi die tembam balik..perut pon dah boncit hahaha

saya ade tanye ummi afif..die ade bagi apape supplement ke..die cakap die bagi scott emulsion yang kaler putih tu..erk! yang tak sedap tu tapi die kate afif suke hahahaha..tak kisahla janji afif berselera makan..kalau tak lagi saya susah hati..

memandangkan selera die pon dah naik..jadi die pon jarangla mintak BF sampai ade satu hari tu breast saya bengkak sebab penuh ngan susu seharian die tak hisap..sbb tak tahan sangat saya urut2 la sikitkan pastu paksa jugak afif minum untuk kurangkan sikit bengkak tu.

Time malam die dah tak heran pon nak BF..lepas minum susu formula mesti tergolek tido kekenyangan..kadang2 tu die sebut jugak t*t*k tapi lepas tu die sendiri cakap "noooo " hahaha ajuk balik saya cakap sebab selalunye kalau die mintak saya sebut "no".

Pagi semalam plak..bangun2 tido je terus cakap "mama, nak yuyu"..uhuk saya dengar cam sedih la plak..dulu, kalau die bangun je mesti sebut nak t*t*k...haih tetiba sayu plak..takpelaa tak BF tak semestinye afif takleh bermanja atau tak perlukan saya lagi.skang ni pon sikit2 nak peluk..nak kiss pipi..budak sorang ni memang manja terlebih!!

Memang niat saya nak menyusukan afif selama 2 tahun je pon..cukuplaa sebab saya rase semua orang tahu bende ni bukanla sesuatu yang mudah terutama untuk seorang ibu yang bekerja sepenuh masa dan selalu je kena kluar opis macam saya ni..pam memang berangkut ke hulu ke hilir..kalau tak pam sehari ..memang takde stokla susu untuk esok..tp anak punye pasal saya tak kisah pon..just ada limit laa..I can only do that for 2 yrs je fullstop!

Anyway,breastfeeding moment was always be the best moment between me and afif..saya pasti saya akan sentiasa rindukan saat2 tu nanti..it's ok, insyaAllah kalau ade rezeki lagi dapat 2nd baby pon saya akan fully breastfeed sampai 2 tahun jugak.

13 comments:

CHeeSYaNa said...

Sayu jerk kan... Scott Emulsion tu mmg wat anak selera makan erk.. Kat nursery Zarif, dia mmg bagi budak2 makan tu.. patutler anak aku tang makan pantas jerk..

Min Aina Ila Aina said...

Baru dengar mama Afif cerita tentang cerai susu pun dah rasa sedih dan sayu..Sofiy cuma tinggal 5 bulan lagi. Dari sekarang saya dah pesan Sofiy n*n*n sampai 2tahun saja ye. Tapi dia punya respon, asyik nak memerap je pantang dekat macam ada aliran letrik.hehe.

p!nkerton said...

mmg sedih bila bercerai susu dgn anak sob2. BF mmg priceless la value dia :) benda paling excited lps aku tau pregnant balik ialah nak BF semula :D

yatie sawanila said...

good job... i yg housewife ni pun tak sekuat u.. bercadang dah utk bf for a year jer... tapi tak tau blh ke takr445

fizamior said...

weh, aku masih xdpt wean off mia lagik. masih lagik nk bergayut. ade tips x? hahahahaha

M.i.r.a.n.d.a said...

congrats! at least berjaya jgk bertahan kan. lps ni makin semangat la afif sbb kuat mkn pulak. hehe.

CuppyCakeMommy said...

yeahhh..bf rockssss

liza said...

mmg sedih oo bila dah stop BF..dulu masa awal2 wafiy mintak susu jer..aku rasa sedih.masa awal2stop neneng,dia langsung tak nak aku peluk2 dia..kan bila kita BF anak dapat gak peluk2 n rasa close sangat...huhu..but by time,ko ngan afif akan ok..he's growing up..lepas ni kena proses 2nd baby lak tuk BF lagi...hehehe

isabelle said...

mmg tiba masa kita gatal nak wean him off.. tapi kita sendiri sedih.
hahaha...
u did it, anyway. good job

mrsharis said...

aku dah banyak kali try bg nuha minum scott. Yg oren pun dia tak minum yg putih tu lagi laaaa dia tk nak..haishhh..

liana said...

wah..congrates afif..hannah dulu pun senang sngt nak cerai susu..tp x tau la plak dia bleh masuk ke x scott emulsion yg kaler putih tu x..bukan x sedap ke?huhuhu

Elyn said...

mmg sayu bile die mntk kite x bagi...

eh farah aku pun bg wafiq scoot. mmg selera die bertambah la mkn mende tu!!

jiji said...

aku nak tgk sampai bila ko bertahan farah... aku kan ... rasa mcm epty je bila anis tamo BF.. last last aku offer balik!! hahahahahah!!

mcm sedeh laaa bila rasa tak diperlukan@!~

Awards ~~thank you!