Tuesday, November 30, 2010

Berbelah bahagi...

I just received a new offer to be in a sales team..I mean real sales team yang mana I will do account management and will receive a commision for every deal that I got..tak macam skang ni which I'm sitting as a presales position..masukla juta2 pon,saya tak dapat komisen satu sen huhu..just receive yearly bonus tu pon subject to my perfomance la..average selalunye tak banyak pon.

I'm calculationg all the pros and cons now...

The pros..

kalau masuk sales team..komisen and incentive given agak masyuk subject to your hardwork la..kena rajin lobi customer..rajin usul proposal of course sikit atau banyak deal akan masuk insyaAllah.

I like doing sales...I mean meet new people, nak buat negotiation semua tu takde hal bagi saya..sebab saya memang bermuka tebal hahahaha

Lebih fokus on customer laa ..I have dedicated account and then I will carry a lot of product which means I have a lot of opportunity to learn.kalau tak paham pasal product boleh consult dengan product team. tak macam skang..semua customer pon kena entertain sebab I'm in product team.

Chance untuk naik adalah agak cepat berbanding team lain sebab bila duduk dalam sales team..management cepat recognise (subject kalau dapat project banyak la kan hahaha)..and I knew my new boss there based on my experience working a few tender with her, she is a fair person..maksudnye ko kerja lebih ko dapat kredit la..

I will be moving to new office and they have nursery there...hmm thinking kalau nak hanta afif kat sana pon ok jugak..tp I know kena tunggu lama sangat nak masukkan afif kat nursery sana..waiting list panjang!kalau dapat atleast kalau kena stayback kat opis sampai malam takdela risau kat die.

The cons..


gaji maintain sama ..sebab ni macam internal transfer je..kena tunggu bulan 3 atau 4 tahun dpn tgk payslip laa gaji ada naik ke tak huhu

new challenge of course..paham jela jadi orang sales mesti hidup kelam kabut..tak tahu la boleh manage ke tak nanti.

nampaknye kena tukar kepada phone lebih canggih (skang pakai hp 90 inggit je) hahahah ni kire cons laa..sebab takkan nak reply email customer kena bukak laptop setiap mase kot..nak cepat semuanye mesti on mobile..dan hidup pasti aman tidak tenteram sebab asik berbunyik je telepon.

Office jauh sikit dr rumah and parking issue..ehem ehem..sapa2 yang kerja kat Menara ** mesti tahu masalah parking kat sana and time balik keje tu die punye jam nauzubillah macam har**!!

Instead of the challenges yang ada..sebenarnye dalam hati macam lebih terarah untuk terima offer tu..sebab I do not know what Allah plan for me..mungkin lebih baik di tempat baru (think positive)..kalau tak cuba macam mane nak tahu kan..

HR gave till tomorrow to decide sama ada nak terima atau tak..

15 comments:

Drama Mama said...

farah, semayang istikharah malam ni ok! moga hati u tetap untuk pilih yang terbaik!insyaAllah

http://twinkywinkystars.blogspot.com

yatie chomeyl said...

i pun mcm nk sokong u terima offer tu coz it sounds good. apa2 pun do mintak petunjuk ye :)

eiNa said...

something good to try farah..
ehh kalau ofis kt Menara T* tu mmg jammed ker.. adeyy next month i dh kesana jugak..

isabelle said...

try la buat istikharah.
err..nnt join sales, bz x? kang kesian afif

mrsharis said...

hubby aku kerja sale..mmg kerja teruk tapi masyukk..hehehe.
Biasa la kan, apa2 pun mmg ada pros & cons.. APa2 pun, good luck!!

an15 said...

all the best, consult hubby/parents and solat istikharah :)

an15 said...

all the best, consult hubby/parents and solat istikharah :)

CHeeSYaNa said...

Jammed kat Menara ** tu mmg takleh nak tolong ler. And if ko terima, please le kalau boleh, jgn hantar kat nursery sini. Sebabnyer, byk benor berita2 kurang enak yg aku dengar...

liza said...

choose the best ok..:)

Farah said...

yana:ye ke beb! ayat ko adalah sangat menyeramkan..okeh kensel hanta nursery sana

Nurhayati said...

kalau tak cuba kita tak tau kan... insyaAllah rezeki tu ada dimana2.. chayo' farah :)

semut-terbersin said...

wow rezeki! all the best farah!bezznyehhhh!!masyukk tuh kalu skalik dapat commission..heaven!

Elyn said...

i'allah kalau hati ko lebih kepada tu... go for it!!

littlehumblelynn said...

farah.

ikut kata hati ok!!

fizamior said...

listen to your heart dear! aku doakan semoga ko dpt yg lebih baik. amin!!!!

Awards ~~thank you!