Thursday, January 13, 2011

Terrible twos!

Hari ni Afif genap 2 tahun 1 bulan...sejak die masuk 2 tahun..memang perangai ngade2 die makin menjadi2 skang ni...memang terrible dah sampai mama die kadang2 bertukar jadi raksasa gorgon sebab tak tahan nak layan kerenah die skang.patutla ramai yang pesan..banyak2 sabar bila anak masuk umur 2 tahun ni.


Manelaaa tak hilang sabar kalau...

1. Menjerit dengan suara yang sangat nyaring kalau tak dapat ape yang die nak..die bukan kira tempat...kitorang paling segan kalau die menjerit2 kat kedai makan..semua orang toleh sebab nak tengok anak sape laaaa yang tak makan saman dok buat kedai macam umah die ni.

2. Lepas mandi..die menyorok sebab taknak pakai pampers ngan baju..part nak sarungkan baju tu toksah cakapla..rase macam bergustila dengan afif ni.

3. Yang kita kate 'no' tulaaaa yang die nak buat..kalau cakap "afif main dekat dengan tangga".tak sampai 5 saat die dah kat anak tangga kedua.mama die memang time dah menjerit la ape lagi.

4. TV dan DVD player adalah hak milik kekal afif..nasib baik umah Astro dah potong.tapi kitorang rajin beli DVD termasuk DVD cartoon..dah asik main cartoon die jelaaa..letih DVD player tu tak sampai setengah jam main..afif kluarkan DVD .masukkan plak DCD cartoon yang lain..pandai plak tu tekan open,play sendiri..tapi kadang2 sebab die tak sabor..dalam player tu masuk sampai 2 keping DVD sekaligus..dah satu keje kitorang nak kluarkan plak.

5. Susah btul nak bagi makan sekarang..dah masuk mulut..die main plak sembur2 nasik tu..air pon sama..bila kite ambik cawan tu die nangis plak kate naik air tapi bile bagi die sembur2..eii gerammmnyee! haih sabo sabo..dah satu keje nak mengemop umah.

6. Selagi tak tutup semua lampu dalam rumah..selagi tula die taknak tidor..bila dah gelap tahu plak die nak katil sendiri.

7.Pantang jumpa bedak atau gel/krim rambut..die akan taburkan atas lantai.nasib umah tak pakai karpet..tapi yang tak tahan gel rambut la..tau tau je tgk lantai dah melekit2.mop lagi!!!

haaaaa..banyakla lagi kalau nak senaraikan kat sini..tapi ummi(BS) afif cakap ..sabajelaaaa..marah2 ngan pukul pon bukan leh jadi ape..ni memang tgh masa die melasak btul..ummi die kate masuk umur 3 tahun nanti okla sikit tu.huhu nasib baikla ko dapat BS yang sabar afif..rase kalau BS tak saba lama dah kena dera *mintak jauhla kan*..tu yang saya pon tak sampai hati nak tinggalkan afif lama2 ngan BS,sian jugak kat dia nak jaga budak yang tgk banyak akal skang ni.

7 comments:

Drama Mama said...

farah irfan dah nak masuk 3 pun tak hilang lagi perangai tu..especially bila jumpa kawan, mula la dia nak pick up fight. penat dah nak tunggu it's over. harap2 3 y.o nanti ok lah. huhuhuhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

CuppyCakeMommy said...

alamak takutnya dengar..kena prepare mental n fizikal ni..lagi 5bulan Mia nak masuk alam terrible two

Jiji said...

mari kita berpelukan meratap nasib badan hahahahwhh!!!

these kids aaa ko kena try jadi mak apak zaman dahulu.. kasi slap dengan rotan sekali.. gantung rotan tepi dinding.

(tp aku tak buat lagi la)

cara nak handle anak aku kan kalo dia start acting out... aku warn anis "ammi give u 5 second to sit down/calm down.. (start kira) lepas 5.. tepuk /jentik/pukul kat tangan atau kaki.

menjadikan jugak... so bila dia start je .. guna ayat sama... lps jgn ko biar kan je dia pulak.. tanya dia laa elok elok nak buat.. kadang depa ni frust sebab dia cuba sampaikan sesuatu kat kita tp kita tak paham

Biar melalak.

cik puan akish said...

ahaahha..makin beso..makin tambah juge akal dia....afif2....kalo jumpe dadif bagaimane agaknye...

=)

Normaliza said...

faham..faham..sebab tgh melalui fasa tu gak..huhu. Kadang2 terlepas gak sedas libasan kat badan dia sebab tak tahan. pastu mula la rasa menyesal.

mak saya selalu pesan jgn lawan kekerasan anak dgn kekerasan gak, nanti makin memberontak dia..tapi tu la, terlepas gak.. :(

isabelle said...

fasa2 tu akan berakhir gak nnt. sbr je la dulu

mrs. hisham said...

farah,dah rasa dah.kalau kat apartment umah mmg ntah-ntah suara ni je la yang dok terjerit.mahu taknya,kalau tak sempat nak amik dia dulu mulut ni dah sampai.ni kalau case merbahaya mcm panjat memanjat la.
sometimes mcm nak nagis hokey.letihnya.time makan mmg mencabar sgt.bagi air dia tuangkan dalam mangkuk dia.adoi.
takpelah farah,semua mak pon rasa.kalau org dok pandang,buat dek.sometimes diorang ni dah terlupa anak diorang pon penah buat mcm tuh or blom sampai stage tu lagi.

Awards ~~thank you!