Thursday, May 5, 2011

On D.I.E.T

Dah masuk 3 minggu saya start workout...saya cuma sempat berlari 20 minit (jarak dalam +-2.5km) + 10 minit senaman lain ,2 atau 3 kali seminggu dan resultnye berat saya berkurang 0.5kg sahaja...dissapointed la jugak but then saya tahu kenapa jadi macam tu sebab saya tak jaga MAKAN!!!! macam mane nak turun banyak...selang 2,3 hari husband ajak makan durian..pastu saya pon tak jaga pengambilan makanan..lauk macam rendang,ayam goreng,kari..tula yang di telannye..so memang lambat sesangat la nak turun walaupon gigih berlari.

So now I have to be more serious!

Menu diet dah berubah sikit...

Breakfast - Sandwich using wholemeal bread

Lunch - Half nasi and lauk (cuba avoid yang berminyak sangat) sebab kat opis lauk tak banyak choice..takkan hari2 nak makan sup je kan..

Petang- before workout saya akan minum herbalife aloe + tea..after workout minum herbalife choc shake...

Dinner- no nasi at all sebab dah ambik herbalife chocolate shake + protein...kalau lapar sangat kunyahla biskut iko.

disebabkan saya ni manusia biasa mempunyai nafsu makan yang luar biasa jadi saya kena ada 1 hari cheat day.

Workout routine pulak saya hanya sempat allocate 30 minit sahaja sebab kelam kabut nak kejar amik afif sebelom pukul 7.30..biasanye kerja saya habis kol 6..siap2 nak ke gym semua dah kol 6.15 pastu 20 minit berlari atas threadmill dan lagi 10 minit saya allocate untuk exercise lain macam lunges,leg extension ke lepas bersenam sejukkan badan kejap and terus balik...

exercise mesti buat atleast twice a week..kalau sempat saya buat 3 kali..

Fuhh..nak buat bukan senang ni lagi2 bab jaga makan..memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.

Skang ni berat 59.5kg .Target saya supaya turun ke 55kg by 1st June ni.Kita tengok nanti,menjadi ke tak ek.Wish me luck!

5 comments:

mrsharis said...

Hwaaaa..aku pn dh kena start diet la farahhh.. Sob..sob..sob.. Dah kembang sana sini..

Drama Mama said...

i tengok ur progress ok ja, sure boleh ni...way to go farah!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

~ As ~ said...

tambah semangat aku nak workout mcm ni...

Yatie said...

good luck. bila la i dapat own time to workout...(padahal i tak suka workout)

..:: WiRdA ::.. said...

go go bebeh... aku pun tgh turunkan berat jugak..hahaha kempiskan perut sebenarnye..ahaha

Awards ~~thank you!