Wednesday, June 22, 2011

Unnecessary stress

Saya tak tahu nak letak tajuk ape untuk entri ni just nak luahkan perasaan pagi2 buat kat blog..jd tajuk wordless wednesday is not valid dah.

I know I should not be sad about this..husband kata sabarlaa nanti adala rezeki kita..it just that,bila kita dah terbiasa dengan " ape yang di rancang selalunye menjadi" bila rancang2 tapi tak dapat jugak itu yang agak stress.

I'm not stress about my work at all..I'm stress sebab rezeki untuk bagi adik kat afif belom sampai lagi.yeah i know..i know..relax la farah..baru je mencuba 7 bulan...belum 7 tahun lagi! i keep saying that to myself untuk tenangkan hati tapi tula kadang2 degil jugak nak gak layan perasaan tu kan..lagipon doktor pon dah cakap it can takes up to 1 year untuk conceive balik bila kita stop guna injection depoprovera tu.

Selalu gak dapat soklan bila nak bagi adik afif?..jujur je saya jawab..eh memang nak bagi dah takde rezeki lagi nak wat cemane.Actually soklan2 camtu takde la menganggu saya sangat..lgpon orang bertanya cara baik..bukan cara sinis so okla kan.

Tahun ni umur dah nak masuk 29..kalau ikut perancangan saya memang nak conceive balik tahun ni so that sebelum umur 30 dah ade 2 orang anak..tapi yela kan kita ni hanya merancang..tuhan jugak yang tentukan segalanya...hari2 saya doa semoga rezeki saya menambah anak lagi tercapai..

Dengan husband la tempat saya luah perasaan...bayangkan saya ni yang dah ada sorang anak dan nak cuba dapatkan no 2 tak dapat2 lagi pon dah stress...so agaknye macammane la dengan orang lain yang bertahun2 mencuba sorang pon tak dapat lagi..saya ada sorang kawan yang 5 tahun kawin tak dapat anak lagi..die kate 3 tahun pertama tu memang die stress tahap gila babas..cek ngan pakar,husband n wife sihat pastu tahun ke 4 die dah tak kisah dah lantakla ape orang nak kate..and tahun ke 5 die conceive..die cakap takleh stress2 sgt..kalau mengharap sangat pon takleh jugak..buat biasa2 je

Ok saya cuba buat biasa2 skang..and lesson learnt dah takmo ambik injection as contraceptive method.

Oh i try to slow down dari jadi orang gila kerja..paling lambat pon kluar opis kol 6..cuba sehabis baik untuk tidak stress pasal kerja..oh jgn salah anggap plak..kerja tetap saya selesaikan on time cuma mane saya rase mane yang boleh tunggu..tunggula dulu..mane yang kena submit dulu saya buatla dulu..camtula.

p/s:Sorry sebab share my unnecessary stress kat blog ni..hope yang baca jangan stress2 yer hehe


19 comments:

liza said...

insyaallah nenanti ada la rezeki ko..yg penintg..doa,tawakal..aku doakan ko Allah murahkan rezeki bg afif adik yer

atulhani said...

betul farah, jgn stress sangat.. mungkin belum ada rezeki. ada kwn sy, dh kawin setahun blum ada anak lg.. ada opismate dh 8 thun pun blum ada rezeki.. nk buat mcmane, kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya..

pasal injection depo tu saya no komen, sebab sbnrnya ikut orang gak kan.

=*NuRo0L* = said...

kak farah, sorry sy nk comment skit.. akk dh cuba alternatif lain? i mean, dh pegi berurut? one of my friend, lama dia tunggu nk dpt 2nd baby, mkn supliment itu ini.. BIODEX dh berkotak2.. last2 dia pg urut, betulkan peranakan.. alhamdulillah, dengan izin allah mengandung dah.. mkcik yg urut dia tu kata peranakan dia senget n kebawah skit(doc dia pon penh ckp perkara yg sama)coz dia sebelum ni bersalin Cesarean, sejak bersalin mmg xberurut.. pg la cuba kak.. mana la tahu, izin allah dapat la afif adik.. sy pon xde pengalaman lg, sbb masih bujang.. ni pon hasil dari pengalaman org lain.. semoga segala usaha kak farah dipermudahkan insyaallah..

mrs. hisham said...

Farah,mesti period is no longer your best fren kan?hahaha.yelah,kalau dah peod ayat yg slalu kat mulut ni'alamak,bf datang la'cit.Kat opis ni musim mengawan telah tiba.hihiih.diorang cam janji je.saya pon nak conceive kalau boleh this year so that nxt year leh branak.apakan daya,usaha blom membuahkan hasil lg.Farah,jom kita terus bersabar.To date 4 bulan percubaan gagal.Insya allah ada rezeki nnt kan?(pujuk hati juga).Oh ye,meh kita sama2 konsisten tunaikan solat dhuha,moga Allah bukakan rezeki sebab anak pon rezeki jugak kan?*wink wink*
Take care Farah.

mrs. hisham said...

Farah,mesti period is no longer your best fren kan?hahaha.yelah,kalau dah peod ayat yg slalu kat mulut ni'alamak,bf datang la'cit.Kat opis ni musim mengawan telah tiba.hihiih.diorang cam janji je.saya pon nak conceive kalau boleh this year so that nxt year leh branak.apakan daya,usaha blom membuahkan hasil lg.Farah,jom kita terus bersabar.To date 4 bulan percubaan gagal.Insya allah ada rezeki nnt kan?(pujuk hati juga).Oh ye,meh kita sama2 konsisten tunaikan solat dhuha,moga Allah bukakan rezeki sebab anak pon rezeki jugak kan?*wink wink*
Take care Farah.

.m.u.n.i.r.a. said...

farah,
dun wory maybe ada rezeki di lain hari!
ada sebab Allah ciptakan ketentuan sebegitu!
Will pray for u dear!

mrsharis said...

Betul tu..takyah stress2. Kita hanya merancang..tapi perancanganNya adalah yang terbaik dan DIA Maha Tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Insyaallah nanti dapat la tu..cuma cepat atau lambat jer..caiyok2..

salina said...

btul jgk farah, doktor kata kalau stress boleh sbbkan lambat conceive..so jgn stress2 ye..takpe share kat sini..at least kami tolong doakan yer...cool..

Fitri Senin said...

semua org tgh try nak concieve ke nie...!!!samala..ok..take ur tips..jgn stress..fit xde pakai pape cam u tapi rasa cm kalo blh sekali buat nak trs jadi..hahahahah..apakah..??baru 7bulam...cuba lagi ek

Diyana said...

klu farah ikut cara saye..jenuh jg.1 thn sorang...tipsnye sgt merbahaya,langsung tk pakai protection...erk.ngeh ngeh

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku guna plastik ajer sebab hubby takut aku gumuk konon..padahal gumuk jugak end up nyer :)

x per, cuba lagi dear.mungkin ko tunggu aku kan :) kita sama2 mengandung eh.aku tunggu naik rumah baru nak stop pakai plastik tu ;p

FaznFaz said...

heheheh... ko nak tambah anak, aku lak nak carik keje... yup, stress!!! tapi, takkan nak biar aura negatif menguasai kita... so, mmg kena tabah n relax... huk huk!!!

azzamoro said...

ko dah ikut lom petua yang aku suruh buat? bersama hari2 straight seminggu masa waktu subur. hehe. tryla. :P

Drama Mama said...

dun worry...rezeki tu datang dari Allah. as long as kita usaha..insyaAllah ada lah tu nanti. kalau lambat tu becoz Allah knows what's best for us kan. jgn stress2 k!

Farah said...

liza:kita doa sama :D

atul:tulaa ade org lagi lama.

nurul:ahaa nasib baik awak cadangkan..x terpk plak akak..okeh balik kg bulan pose ni nak mintak nenek urutkan.thanks!

mrs hisham:haaa memang pon.period is not my bff dah.

munira:thanks dear

lia: huhu cuba utk relax..tp tula kadang2 terpk jugak:P

salina:hehe thanks!

fit:chaiyo!

diyana:hahaha takpela wei sonok ape aku tgk anak2 ko..membesar
bersama2.

eliss:hahahaah plastik ke getah wei? ok ok cara yg selamat gak tu :P

ila:rezeki kite belum sampai lagi agaknye..aku doakan utk ko juge

azza: hahahahaa tergelak besar aku baca..ok ok aku praktikkan nnt.

bai:yes,i adore ur patient.

semut-terbersin said...

yer betul..buat rilex je..jgn stress2 or terlalu mengharap..good luck farah..

Jiey^Mien said...

dear, this is definitely not unnecessary stress at all..
trying to conceive is definitely very stressful tho we tried not to feel that way..

we've been there with Rayyan.. 4 bulan tunggu rasa cam 4 tahun.. Betul cam u kata..

InsyaAllah, ada rezeki for u n family nnt..

P/s - Lagi ramai doa, lagi elok kan? =)

Ummi Salsabila said...

farah,sabar yer.i doakan afif cepat2 dpt adik.amin!!!! teruskan usaha,doa dan twakal padaNYA.

hijauoren said...

jgn stress wei.. insyaAllah ade rezeki =)

Awards ~~thank you!