Wednesday, August 17, 2011

Raya pasti lebih meriah...

....sebab jarum penimbang sudah cecah 56kg! yeaaahh! 3 kg more to go!takmo kurus2 sgt..52-53kg is my berat ideal.



Syukran..nasib baik berat turun masa bulan puasa ni..kalau tak memang takde mood lansung nak beli baju raya hahaha sebab saya ni badan bentuk botol ...bahu saya kecik je yang melebarnye peha n punggung..kalau badan naik..kena beli saiz M sebab tak muat tang punggung tapi tak cantik bila pakai sebab baju menggelebeh di bahu..

Jadi bila berat badan turun,lower part pon kecikla skit..selari dengan bahu so boleh pilih saiz S dan nampakla baju terletak elok kat badan..kalau tempah mungkin ok leh ikut ukuran kita tapi kalau dah last minit camni mane de tailor nak amik tempahan dah..jadi ke SACC Mall sajalah jawabnye.

Oh ya ,just nak share cara2 saya turunkan berat badan dalam bulan puasa ni yer..oh memang takde exercise..mane sempat nak exercise sebab nak kejar balik umah awal nak masak.

1. Kawal pengambilan makanan waktu berbuka dan bersahur..nasi jangan banyak sgt..and saya masih lagi amalkan makan brown rice sebab lambat rasa lapar time puasa ni bila bersahur dengan brown rice.

2. hadkan pengambilan gula - kurangkan air manis/kuih muih yang banyak..lebihkan air kosong..saya beli kuih untuk berbuka pon 1 jenis je.takde banyak2 macam dulu sampai tak cukup pinggan.

3.Continue minum herbalife tea waktu berbuka atau sahur.Teh ni sangat membantu untuk kurangkan rase mengantuk.

hehe tu jela yang amalkan time bulan puasa ni and sebab berpuasa lagi cepatla kot turun kan.

p/s: sebab berjaya turun berat badan husband belikan 2 pasang baju kurung moden untuk raya hehe..tgh usaha nak kurangkan part perut plak ni..susah btul nak turun.

6 comments:

Fitri Senin said...

eh eh..bestnye dia..turun berat time2 cmni..

yatie chomeyl said...

i pulak kena naikkan berat sbb kurus sgt, x de shape jd baju kurung moden tu..gedoboh je nampak. tips nak naikkan berat badan pls

isabelle said...

hebak la mung.

alamak.kalo laki aku baca ni, mesti dia tuntut baju raya sebab dia pun dah lose weight

lily lotus said...

best banget siap dapat hadiah baju raya lagi u...

Nurhayati said...

diriku makan byk ke sket ke tak turun gak.
lemak degil dah sebati ngan badan,
xmo keluar hahaha

hijauoren said...

farah! herbalife tea tu mmg tui blh turunkan berat bdn ke? mmg obviously berkesan eh? ke sbb ade plus workout?

Awards ~~thank you!