Tuesday, September 27, 2011

Jerawat!

Saya tak tahula skang ni muka saya cepat betul naik jerawat..kadang2 tak P pon die naik jugak..plak tu naik kat tempat2 yang strategik seperti : pipi,hidung dan dagu.

sakit hati tau bila bangun2 je tengok muka depan cermin ada jerawat seketul baru nak tumbuh..stress satu hari!

Saya rasa ni naik teruk sebab saya tak jaga makan..yela raya2 ni makan kuah kacang la..rendang la..semua tu kan minyak..lepas tu beraya mekap tebal2 and mungkin ada tempat yang cuci tak betul so buat tambah teruk la.

Skang ni saya masih lagi guna product clinique..so guna la sampai habis yer..dah nak habis nanti baru pk product ape plak nak try pasni..

Buat masa ni saya cuba improvekan sikit la penjagaan muka dengan memakai product2 kat bawah ni.


Letak ni dalam handbag sebab lagi bersih cuci mekap dari pakai facial wash biasa.Memang sangat berguna especially kat ofis dan bila saya travel mane2.


Oxy 10 untuk cepat hilangkan jerawat tu..memang berkesan!dah nampak naik merah2 tu..letak la cepat2.


sangat berguna untuk hilangkan parut yang hitam2 bekas jerawat tu..nasib baik saya ni..kalau jerawat pon takde la sampai berlubang2 muka..paling teruk pon tinggal parut hitam la..tp tetap nampak huduh.so nak hilangkan parut tu dengan cepat saya pakai bio oil.

Haihh sampai bile agaknye baru nak jumpe product sesuai dengan muka saya ni..korang pakai ape ek?

9 comments:

Nur said...

salam,
akak da lama nk reply tp kat opis ni kena block pulak..ni pun curi2 hehehe

akak pun cucuk depo gak, habis dagu akak naik jerawat besar2, yg jenis lambat 'masak' tu..pastu belum sempat yg ni nak baik, ada 2-3 biji lg muncul. tensen..

puas jugakla try mcm2..last2 akak pakai nutrimetics jenis 'CLEAR' warna hijau tuh.yg ni dia ada zinc untuk bantu prevent jerawat naik..

pastu akak pakai CNI punya skin balance. skrg da takde jerawat da..

my problem exactly like u after cucuk depo..badan naik, jerawat pun naik..akak da serik cucuk depo da..

CikLilyPutih said...

la ingatkan bio oil tu boleh sapu kat perut je utk ilang strecth marks tu, rupanya kat muke pun boleh ek

fara, lama x nak ilang parut tu ek

p!nkerton said...

aku baru je start pakai simple nye cleansing wipes tu, sgt suka ok, kat rumah pun aku pakai tu je esp bile balik from keje.
skin care pulak aku baru start pakai bio essence bird nest. pakai seminggu terus nampak kesan, suka! :D

salina said...

farah, cuba Olay..total effect pun okay, regenerist lagi ok..saya pakai since form 1..sblm pakai mmg byk jerawat..pastu pakai krim Olay Total Effect tu alhamdulillah tak ada masalah jerawat....

CHeeSYaNa said...

Farah, yg bio oil tu bila bubuh kat parut pimples tu, pastu pakai make up, bleh ke?

Farah said...

nur:haaaaa ni kesan depo keeee?? arghh i hate you depo! oooo nutremetics pernah pakai dulu yang bau peach tu hihi.

cik lily: kena sapu setiap malam..okla setakat ni pudar la jugak.

fatih:bio essence pon elok ek..tak pernah try lagi ni.

kak salina: olay saya dah pernah pakai nak dkt 4 tahun..now dah tak berkesan pada saya.

yana:aku pakai time nak tido sebab die berminyak.

Nur said...

Askum farah..sy ni xde blog pun.juz surfing2 n trjumpa blog awk ni and terexcited pulak baca.hope awk xkisah ye:).sy trgerak pulak nk komen kat entry ni coz sy pun pengguna clinique.sy ada tgk prev entry awk n perasan yg awk guna blemish set kn?erm,ni pendapat ikhlas sy je ok.pd sy,if muka berjerawat,kdg2 xsemestinya kite kna guna set utk brjerawat.utk clinique ni,sy recommend awk juz guna basic 3 step skincare die je dlu.juz pilih yg sesuai utk jenis kulit samada dry,normal or oily.sy rs if kulit kite brmasalah,brmakna keadaan kulit kite sensitif pd masa tu n xsesuai utk kite guna produk yg agresif.kite kena stablekn dlu kulit kite tu.pengalaman sy yg prnah brjerawat teruk dlu,sy guna mcm2 skincare khas utk jerawat trmasuk proactiv solution yg mmg khas utk jerwat tu kn.hasilnya?muka sy brtmbh teruk brjerawat.nasib baikla ada sorg kwn sy cdgkn sy guna basic 3 step from clinique ni,miracle nya,my skin cleared up.and lps tu mmg ssh jerawat nk singgah kt muka sy ni.and skrg,if sy nk guna krim tambahan utk anti aging ke or brightening,dh xde mslh lg.maybe sbb kulit muka sy dh stable,thnx to clinique.but this is juz my two cents coz trpanggil utk share dgn awk memandangkn awk sedang gunakn clinique kn.ok farah,keep up the good blog:) peace..

tamanraudhah said...

try minyak morhabshi

Beri Laluan
Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

Chen MoMo said...

Salam, sy tengah google2 cari feedback pasal oxy 10.. memang berkesan ek? saya dulu susah sangat nak tumbuh jerawat.. tapi 2 bulan lepas tukar compact powder baru,tak kena pulak dgn muka.. terus membiak jerawat..sedih sangat..skg tgh tunggu muka nak clean balik..n ada lagi jerawat yg tak kecut2..so igt nak try lah Oxy 10 =)

Awards ~~thank you!