Tuesday, October 11, 2011

I'm Ready!!

Alhamdulillah..selesai jugak diving session saya dalam pool..saya attend 3 pool session and make sure kena buat semua skill2 yang di suruh oleh intructor sebelum boleh diving dalam laut pulak nanti.

Banyak ok skill2 yang kena ingat tu..harap2 dalam laut nanti tak gelabah sangat hihi

Now ,saya tak sabar nak dive kat Pulau Dayang next week to complete my open water diving course yeah!!


Briefing from my instructor...instructor yang sama masa husband saya ambik lesen sebelum ni kat Pulau Tenggol

mask saya yang pink tu :D



My fin..puas hati beli fin ni..senang pakai dan bukak.
Diving buddy saya..hehe suami saya la sape lagii


teknik masuk air sampai penuh dalam mask and buang balik air tu..sebab saya pakai contact lense so kena tutup mata la..kang terapung2 plak contact lense saya hahaha


bapak besar ok tong gas tu..nasib baik masa atas darat pakai kejap tu pastu terus bedebushhh masuk dalam air.

ye ye saya tahu..muka telah menjadi hitam legam...but i don't care!! hahahaha



Pada yang bertanya berapa kos untuk ambik license open water ni..saya share kat sini la yer.

Intructor ni charged us RM1.6K..tapi puas hati sebab saya punye session private (one on one dengan die je)..pastu accomodation kat pulau dayang nanti semua cover and kat pulau dayang plannya kitorang akan buat 8 kali dive trip..kalau biasa 4 kali pon dah cukup untuk dapat license tu.


Oh accomodation tu jangan expect hotel berbintang2 yer..diorang provide dorm je..tapi cukup la untuk hilangkan penat and berehat..bilik air pon kat luar.

Equipment yang basic2 jela kami beli..wetsuit, mask,boots, fin , hood, rash guard saya beli 2 untuk buat tukar2....yang lain2 sewa je. barang2 diving plak boleh tahan mahalnye so you have to be serious in this hobby..maksudnye pasni wajib pergi lagi sebab dah spend beriban untuk dapatkan lesen dan barang2 je. Kalau tak memang tak berbaloi.
thanks to my husband sebab belanja saya ambik untuk lesen diving hihi..die jugak yang banyak bagi support mase nak buat skill yang susah2 tu however ade gak skill yang saya lagi terer dari die hahahaha pastu die tak puas hati :P



8 comments:

alyyani said...

wow, best nye! kepuasan kat situ kan :)

Joy said...

best nye pasni farah..leh tgk hidupan laut yg cantik2 undersea ;)

atulhani said...

bestnya.. aku tiap2 tahun gi dive expo, mmg bcita2 nk buat diving course ni tp dok tngguh2 smpai lah dh ada baby ni. gamaknya lagi lama kena tangguh. huhu. anyway, best of luck farah. enjoy ur day!

lily lotus said...

cayalah! yg penting full support from husband tu :)

liza said...

adik ipar aku pun dah dapat diving license dia..dia amik kat pulau perhentian..siap boatman dia mati ko tau masa diorg pg diving tu..giler ngeri..klaau harapkan aku..conform takkan amik lesen ni..bravo to u..:))

Fitri Senin said...

Wah wah wah best la!!! Nnti ms diving tgkp gmbr dlm air byk2 tau

p!nkerton said...

bestnye farahhh! :D sure tan nanti hikhik.. aku penah skali dive kat bali (tp cetek aje, n takde license pun, drg just ajar before dive tu kejap) tobat tanak dah sbb sakit telinge & aku sememangnye takut air & ikan hahaha! ;p

salina said...

diving mmg best sangat2...you go girl!!!!

Awards ~~thank you!